Alexander McQueen: Ο βασιλιάς είναι παρών

Alexander McQueen: Ο βασιλιάς είναι παρών

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Metropolitan Museum Of Art με τίτλο Savage Beauty φόρο τιμής στη δημιουργικότητα του Alexander Mc Queen η guest list επισκίασε ακόμη και τα Οscars!

To 2011 θα έπρεπε και επίσημα να ονομαστεί έτος Alexander McQueen. Σε ένα μπαράζ σωστού marketing ξεκινώντας από την παρουσίαση της πρώτης συλλογής ΜcQueen αποκλειστικά σχεδιασμένη από την Sarah Burton να παίρνει αποθεωτικές κριτικές, μέχρι το πολυσυζητημένο νυφικό για το πριγκιπικό βρετανικό γάμο του αιώνα και με το opening της έκθεσης δύο μέρες μετά στη Νέα Υόρκη αφιερωμένη στον genius σχεδιαστή, δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάμε ακόμη για έναν Duke William, όταν έχουμε «Τhe King and the McQueen» σε ένα.

Οι καλεσμένοι που κατέκλισαν τον χώρο του μουσείου ήταν στην κυριολεξία το who is who της παγκόσμιας μόδας. Περιέργως παρατήρησα μία έντονη απουσία διάσημων φωτογράφων μόδας που κατά καιρούς φωτογράφισαν μοναδικά της εξαιρετικές δημιουργίες του σχεδιαστή.

Πολλές κυρίες επέλεξαν να φορέσουν Stella McCartney δημιουργίες, καθώς ήταν και η συνδιοργανώτρια της βραδιάς. Ανάμεσα σε άλλες την τίμησαν η Madonna, η Gwyneth Paltrow, η Amber Valletta, η Eva Mendes, Iman. H nuclear Anna Wintour, ως βασική οικοδέσποινα της βραδιάς, φόρεσε παγιετέ ριγέ multicolored Chanel Couture σχεδιασμένο αποκλειστικά από τον Kaiser Carl. Οι λοιπές θνητές που έβαλαν από τα έτοιμα Chanel ήταν η Κirsten Dust και η Blake Lively που μερικές ώρες πριν τα εγκαίνια, ήταν με Karl & Co σε private dinner συνοδεία του πολύ hot σωματοφύλακα του και της θεάς και ταλαντούχας Amanda Harlech.

Στις εκρηκτικές παρουσίες συγκαταλέγεται αυτή της Naomi Campbell με ένα συγκλονιστικό κρεμ διάφανο φόρεμα με δερμάτινο κεντημένο απλικέ γιλέκο επίσης φτιαγμένο αποκλειστικά για την βραδιά, ενώ η Christina Ricci έδωσε ρεσιτάλ με ένα μαύρο τούλινο φόρεμα Zac Posen, που όμως σε πρώτη «ανάγνωση» θα μπορούσε να είναι McQueen καραμπινάτο. Ας μην πούμε αντιγραφή ας πούμε φόρο τιμής του Zac στον Lee, για να μην τον στενοχωρήσω κιόλας. Η Gisele φόρεσε ένα κατακόκκινο μακρύ bustier φόρεμα ονειρικών προδιαγραφών, ενώ επίσης καταπληκτική ήταν το super model Coco Rocha με vintage McQueen, αν και θα την περίμενα με Jean Paul Gaultier που τελικά έβαλε η άλλη top model Karolina Kurkova.

Βέβαια, η απόλυτη πρωταγωνίστρια ήταν η θεαματική Daphne Guinness που άλλαξε μπροστά στα μάτια έκπληκτων θεατών μέσα στη βιτρίνα κεντρικού πολυκαταστήματος και αφού επιβιβάστηκε σε λιμουζίνα αμέσως μετά, έφθασε στο κόκκινο χαλί μέσα σε αστραφτερά φλας και επευφημίες φανατικών της θαυμαστών φορώντας ένα υπέροχο αμάνικο ανοιχτό γκρι μακρύ φόρεμα, όλο κατασκευασμένο από φτερά στρουθοκαμήλου και κοσμήματα του επί χρόνια στενού συνεργάτη του McQueen, εξαιρετικού Shaun Lean.

Στα μείων η εμφάνιση της Demi Moore με ένα πολύ «βολανάτο» με φτερά μαύρο φόρεμα Prabal Gurung και καπέλο-head piece πάλι με φτερά τρομερά υπερβολικό για το στυλ της. Λες και ήταν συνεννοημένες το ίδιο styling σε λευκό υιοθέτησε και η πρωταθλήτρια του τένις Serena Williams.To οπτικό αποτέλεσμα παρέπεμπε σε κακομαθημένη νύφη, που ενώ ο γαμπρός την παράτησε στα σκαλιά της εκκλησίας αυτή είναι ακόμη εκεί και τον περιμένει! Για φινάλε στα μέγα φάουλ της βραδιάς ο Calvin Klein -χωρίς το 23χρονο boy toy του- εντελώς αλλοιωμένος στα χαρακτηριστικά του προσώπου του, με την υπεραγαπημένη Donna Karan που πρέπει από εδώ και στο εξής να κρύβει τα μπρατσάκια της, γιατί –να το πω ευγενικά- το θέαμα δεν είναι αντάξιο της συνολικής γοητείας της.

Ηθικό δίδαγμα: Πρέπει να αναγνωρίζουμε το ταλέντο των ιδιοφυιών καλλιτεχνών, καλύτερα όταν είναι εν ζωή. Έτσι για να γιορτάζουν και αυτοί μαζί με τους καλεσμένους τους καμιά φορά. Γιατί γνωρίζω εκ των έσω, ότι όσο ζούσε ήταν ο ταλαντούχος μεν, αλλά αντιεμπορικός δε, Βρετανός σχεδιαστής που «μισούσε» τις γυναίκες. Πολλές φορές χρειάστηκε να δώσει μάχες για να πραγματοποιήσει τα θεαματικά show του, που τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι συμπλήρωναν ουσιαστικά το πολύ ξεκάθαρο όραμα του και έπαιξαν τεράστιο ρόλο και στο στήσιμο της έκθεσης. Ένα μεγάλο ταλέντο που δυστυχώς αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του πολύ νωρίς, αλλά αφήνοντας ένα τεράστιο και σημαντικό έργο σε μόλις δεκαεννέα χρόνια καριέρας.

Σίγουρα η έκθεση έγινε για να μοιραστούν, ίσως και να «ακουμπήσουν» όλοι οι επισκέπτες του μουσείου λίγη από τη μαγεία της μόδας του σχεδιαστή, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως αν ποτέ θα έχουν χρήματα να αγοράσουν ένα αντίστοιχο ρούχο McQueen. Και όπως αρκετοί καλεσμένοι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-γιορτής, το συναίσθημα χαράς με λύπη ποτέ δεν διατέθηκε απλόχερα, σε τόσο ίσες δόσεις.

Δείτε το βίντεο και πάρτε μια γεύση απ' το ταλέντο του iconic σχεδιαστή Alexander McQueen.