O Oίκος Dior μας ανοίγει την πόρτα σε ένα τσίρκο... Yψηλής Ραπτικής

Διονυσία Καλαποθαράκου
O Oίκος Dior μας ανοίγει την πόρτα σε ένα τσίρκο... Yψηλής Ραπτικής

Η συλλογή του γαλλικού Fashion House για τη σεζόν Haute Couture S/S 2019 μπορεί να μην έχει λιοντάρια και ξυλοπόδαρα, αλλά έχει κάτι από τη μαγεία και τη θεατρικότητα ενός τσίρκου.

O Οίκος Dior παρουσίασε χθες στο Παρίσι τη συλλογή Υψηλής Ραπτικής για τη σεζόν S/S 2019 η οποία ήταν επηρεασμένη από ένα αγαπημένο θέμα για το γαλλικό Fashion House, το τσίρκο. Το 1955 ο Yves Saint Laurent, μόλις είχε ενταχθεί στο δυναμικό του Dior και είχε σχεδιάσει ρούχα με φτερά και θεατρικά καπέλα, με βάση ακριβώς την ίδια θεματική.

https://www.instagram.com/p/Bs7lnm7l4i5/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

Η τωρινή Καλλιτεχνική Διευθύντρια του brand, Maria Grazia Chiuri, επηρεασμένη από εκείνη την collection αλλά και από έναν πίνακα ζωγραφικής του Πικάσο που είδε να αναπαριστά μία εξαίσια παρέλαση καλλιτεχνών του τσίρκου, αποφάσισε να σχεδιάσει μία συλλογή όπου θα περιλαμβάνει κομμάτια που θα μπορούσαν να θυμίζουν στολές ακροβατών και ρούχα για γυναίκες ισχυρές που είναι ικανές από το να ισσοροπήσουν πάνω σε λεπτά σχοινιά μέχρι και να περάσουν από φλεγόμενα στεφάνια… όλα αυτά χωρίς να χάσουν το αψεγάδιαστο στυλ τους. Χρησιμοποιώντας την παλέτα του μαύρου, του λευκού και του κόκκινου χρώματος, η Chiuri παρουσίασε ρούχα παιχνιδιάρικα, δυναμικά και σύγχρονα ταυτόχρονα. Τα μικρά καπέλα που φορούσαν τα μοντέλα θύμιζαν τα προστατευτικά καλύμματα που φοράνε οι κολυμβήτριες, δημιουργίες του γνωστού πιλοποιού Stephen Jones, ενώ κατά διαστήματα ανάμεσα στα χρυσοποίκιλτα φορέματα και στις ασημένιες ολόσωμες φόρμες με βολάν, παρουσιάζονταν και κομμάτια άκρως θεατρικά όπως ένα L.B.D. με κόκκινες κουκίδες ή ένα πουκάμισο με μοτίβο τον τροχό τσίρκου.

https://www.instagram.com/p/Bs5q7L-BZ_M/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

«Η ιδέα του να παρελάσεις στο τσίρκο δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που επικρατεί όταν περπατάς σε μια πασαρέλα», είπε η Maria Grazia στην Αγγλική Vogue. «Κάθε φόρεμα αντιπροσωπεύει κάποιον από το περιβάλλον του τσίρκου, τον κλόουν, τον ακροβάτη, τον θηριοδαμαστή...», εξήγησε η designer.

https://www.instagram.com/p/Bs5pLs3BxYz/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

Mέλη της Βρετανικής ομάδας ακροβατών, Mimbre, δημιούργησαν μία ανθρώπινη πυραμίδα την ώρα του show και περνούσαν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα που ήθελα να περάσει ολόκληρη η collection: Oι ισχυρές γυναίκες φοράνε ελαφριά ρούχα μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν, να εκφραστούν, να «παίξουν», χωρίς να καταπιέζονται στιγμή. Kαι κάπως έτσι ξεκίνησε στο Παρίσι η φετινή Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής... με ένα flik στον αέρα και μία προσγείωση σε ασπρόμαυρο μουσαμά.
Δες επίσης: Sophisticated Chic: Πώς να φορέσεις το φουλάρι