Nick Knight: Ο ένας και μοναδικός μάγος της εικόνας

Nick Knight: Ο ένας και μοναδικός μάγος της εικόνας

Μερικοί φωτογράφοι μόδας είναι ήδη μουσειακής αξίας, ολοζώντανοι για να συνεχίσουν να παράγουν είδωλα και φαντασία στο maximum.

Η μόδα είναι ένας πολύπλευρος τρόπος επαγγελματικής ζωής που ώρες ώρες μου θυμίζει ηθοποιό που παίζει κατά καιρούς διάφορους ρόλους. Πρόσφατα έπεσα πάνω στην live μετάδοση μίας φωτογράφισης του ιδιαιτέρως σημαντικού και πολύ πρωτοπόρου Βρετανού φωτογράφου Nick Knight. Οι νεότεροι θα τον γνωρίζουν από το καταπληκτικό βιντεοκλίπ «Born this way» της Lady Gaga.

Με το κλασικό luminous φουτουριστικό σκηνικό που τον έχει κάνει πασίγνωστο ανά το κόσμο, σκηνοθέτησε την αγαπημένη μου σαν ένα από τα πολλά και ιδιαιτέρως επιτυχημένα του fashion editorials.

Παράλληλα την φωτογράφισε και σε όλες της promotional εικόνες του album «Born this way» όχι μόνο για το εξώφυλλο του σαν ανθρωπο-μηχανή Harley, αλλά και σαν ένα middle American white trash moto alien rock star ασορτί με τα προσθετικά στο πρόσωπο και το σώμα καθ' όλη τη διάρκεια του τρίμηνου καταιγισμού από φωτογραφίες μέχρι να βγει τελικά το CD στις 23 Μαΐου.

Ο Nick Knight φυσικά είναι σπουδαιότερος αυτού, καθώς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του περιοδικού i-D καθώς και ένας από τους πρωτοπόρους της φωτογραφικής τεχνολογίας εισάγοντας όχι μόνο εξελιγμένο σοφιστικέ Photoshop στις εικόνες του, αλλά πειραματιζόμενος και με νέους τρόπους δημιουργίας και απεικόνισης.

Έχει μείνει στην ιστορία η φωτογράφιση για την αγγλική Vogue με πρωταγωνίστρια την Gemma Ward -πρόσφατα υποδύθηκε μια από τις σειρήνες στους «Πειρατές της Καραϊβικής»- όπου και χρησιμοποίησε τριάντα φωτογραφικές κάμερες περιμετρικά του μοντέλου για να εκτυπώσει το πρώτο τρισδιάστατο fashion editorial χωρίς τα ειδικά γυαλιά στα πρότυπα της τεχνολογίας της πρώτης ταινίας του Matrix.

Πριν περίπου μία δεκαετία αποφάσισε να εισάγει την τεχνολογία ακόμη πιο διαδραστικά στη δουλειά του συστήνοντας στον κυβερνοχώρο το προσωπικό του project «Show Studio». Ένας χώρος πραγματικός και ταυτόχρονα ουτοπικός όπου νέοι καλλιτέχνες κυριολεκτικά απογειώνουν τη δουλειά τους, αλλά και παρουσιάζονται πειραματικά projects του ίδιου του Nick, τα οποία γίνονται μόνο για το site με δικά του έξοδα. Επίσης backstage videos από συνεργασίες του με όλα μα όλα τα μεγάλα έντυπα και εταιρείες που συνεργάζεται, «ανεβαίνουν» ανά εβδομάδα ενώ είναι διαθέσιμη και η απευθείας μετάδοση σε ρεαλιστικό χρόνο για κάθε ενδιαφερόμενο ή λάτρη της δουλειάς του.

Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τις καμπάνιες του οίκου Dior που επιμελείτο για πολλά χρόνια αφότου ανέλαβε ο Galliano και πόσο πρωτοποριακά συντέλεσε και αυτός στην απόλυτη καθολική αποδοχή της σχεδιαστικής δουλειάς του πρόσφατα απολυμένου μεν, αλλά genius δε, Βρετανού σχεδιαστή.

Ένας μεγάλος φωτογράφος με πολύ παραγωγικό παρελθόν και ακόμη πιο ανατρεπτικό μέλλον.

Δείτε το βίντεο-φόρο τιμής που σκηνοθέτησε για τον Alexander McQueen.