Aπό τη Νέα Υόρκη με αγάπη: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το Met Gala 2019

Διονυσία Καλαποθαράκου
Aπό τη Νέα Υόρκη με αγάπη: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το Met Gala 2019

Τα «Οscars της Μόδας» θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και εμείς θέλουμε να είμαστε «διαβασμένες» πριν από το πιο εντυπωσιακό κόκκινο χαλί της σεζόν.

AP 18128056623660

«Toλμηρό, ανατρεπτικό, χωρίς αισθητικούς φραγμούς και ενδυματολογικά όρια»: κάπως έτσι χαρακτηρίζει σύσσωμος ο κόσμος της μόδας το κόκκινο χαλί που στήνεται μπροστά στο Met Museum για να περπατήσουν πάνω του, με εμφανίσεις ειδικά προσαρμοσμένες στο θέμα της κάθε σεζόν, οι μεγαλύτεροι stars του πλανήτη. Μία σπουδαία σύμπραξη μόδας και τέχνης που δεν έχει σκοπό να προκαλέσει, αλλά να ενημερώσει, να αποτίσει φόρο τιμής σε σχεδιαστές και καλλιτεχνικά κινήματα και να οδηγήσει τη δημιουργικότητα των fashion designers σε άλλα επίπεδα.Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το Met Gala 2019 και να κάνουμε ένα fashionable mashup που θα μας βοηθήσει την επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια κουβέντα περί μόδας.

Το θέμα: Λέγεται «Camp: Notes on Fashion». Tι είναι όμως το «camp»; Σύμφωνα με τους New York Times ολόκληρη η διοργάνωση είναι επηρεασμένη από την έρευνα και τη δημοσίευση που έκανε η Susan Sontag, Αμερικανίδα συγγραφέας, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια, το 1964 γύρω από το «camp» και το ορίζει ως την «αγάπη για οτιδήποτε ξεπερνά τα όρια του κοινωνικώς αποδεκτού και αγγίζει την υπερβολή». Αυτό σε fashion όρους μεταφράζεται σε μία αισθητική αντίστοιχη με αυτή του David Bowie, «προκλητική μέσα στον extravagant χαρακτήρα της». Ένα στυλ που δεν φοβάται να γίνεται edgy, ειρωνικό και επιδεικτικό. Ένα στυλ που επηρεάζεται από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που είναι τόσο «θεατρικό» που ξεπερνάει οτιδήποτε συμβατικό και συνηθισμένο.

Oι παρουσιαστές: H Lady Gaga και ο Harry Styles, ντυμένοι αποκλειστικά από τον Οίκο Gucci που σπονσοράρει το event.

AP 18128315142001

Η επιτροπή: Πίσω από την φετινή διοργάνωση «κρύβονται» τα πιο μεγάλα ονόματα του Hollywood που προφανώς και θα παρευρεθούν στο event: Bradley Cooper, Blake Lively και Ryan Reynolds, Chadwick Boseman, Lupita Nyong’o, Jennifer Lopez και Alex Rodriguez, Tom Ford, Donatella Versace, Miuccia Prada, Pierpaolo Piccioli (ο σχεδιαστής του Οίκου Valentino), Clare Waight Keller (η σχεδιάστρια του Οίκου Givenchy) και πολλοί άλλοι.

H έκθεση: Θα περιλαμβάνει πάνω από 200 ρούχα, ανδρικά και γυναικεία, μαζί με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και σχέδια από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Έργα των σχεδιαστών, από τον Virgil Abloh και τον Alexander McQueen, μέχρι τον John Galliano, τον Rei Kawakubo, τον Mugler, τον Bob Mackie, και τον Karl Lagerfeld θα παρουσιαστούν ως τα βασικά εκθέματα της διοργάνωσης. Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης θα διερευνήσει πώς η ειρωνεία, το χιούμορ, η παρωδία, η θεατρικότητα και η υπερβολή εκφράζονται μέσα από τη μόδα οπτικοποιώντας τον όρο "camp". Σε κάποιες αίθουσες του Met Museum θα βλέπουμε «ατμόσφαιρα Βερσαλλιών» ενώ σε άλλες τον τρόπο που αναπαρίστανται στη μόδα διάφορες υποκουλτούρες της Ευρώπης και της Αμερικής από τον 19ο και τον 20o αιώνα.
Δες επίσης: Οδηγός Αγοράς: 10 denim jackets κατάλληλα για την άνοιξη