Fall 2020 Couture: O Valentino ένωσε τη μόδα με τις παραστατικές τέχνες

Διονυσία Καλαποθαράκου
Fall 2020 Couture: O Valentino ένωσε τη μόδα με τις παραστατικές τέχνες

Τα studios της Cinecittà στη Ρώμη «ξύπνησαν» για να υποδεχθούν το πιο μεγαλειώδες fashion show που είδαμε εν μέσω Πανδημίας.

 

Of Grace and Light
…. Έτσι ονόμασε το show Yψηλής Ραπτικής o καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Valentino, Pierpaolo Piccioli, ξεκινώντας ένα «διάλογο» για το πώς μπορεί να οπτικοποιηθεί η μόδα στη νέα, digital, μετά Covid-19 εποχή. Σε συνεργασία με τον διάσημο φωτογράφο μόδας και σκηνοθέτη, Nick Knight, παρουσίασε 15 λευκά φορέματα από τούλι και οργάντζα τα οποία είχαν ύψος που έφτανε τα 5 μέτρα και «αιωρούνταν» μέσα στα παλιά, κινηματογραφικά studios. Η κατασκευή του ενός μόνο gown πήρε κάπου ανάμεσα στις 1.500 και στις 4.000 ώρες δείχνοντας ξεκάθαρα πως το όραμα του σχεδιαστή δεν αφορά «την πραγματικότητα» και την απτή, καθημερινή μόδα, αλλά τη φαντασία και τα συναισθήματα που αυτή μπορεί να σου γεννήσει.

https://www.instagram.com/p/CC77topqzDr

«Fashion bigger than life», κυριολεκτικά. Το φορέματα λειτουργούσαν σαν καμβάς και πάνω τους, μπροστά στα μάτια των λιγοστών δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν ζωντανά το project, «μεταμορφώνονταν», μέσα από τα γραφικά που έπεφταν στο background, σε όλα τα στοιχεία της φύσης. «Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο», αυτή η ουμανιστική προσέγγιση του Piccioli αποκτάει άλλη βαρύτητα εν μέσω Πανδημίας και μας προσφέρει ένα οπτικοακουστικό θέαμα που έχει ως στόχο να προκαλέσει τις αισθήσεις και να εξιτάρει τις σκέψεις μας. «Η Χάρη και το Φως», γεννιούνται μέσα από τη μόδα, μέσα από αυτές τις δημιουργίες Υψηλής Ραπτικής και προμηνύουν ένα φθινόπωρο ανθρωποκεντρικό και γιατί όχι, «ονειρικό».

https://www.instagram.com/p/CC61Qe_IUwv

«Την περίοδο του lockdown επέλεξα να ονειρεύομαι», είπε ο Creative Director στο WWD. «Μου αρέσουν τα όνειρα, αλλά όχι τα παραμύθια. Μου αρέσει η ‘απόσταση’ που σου προσφέρουν από την πραγματικότητα αλλά και η επιλογή του να ‘επιστρέψεις’ σε αυτήν». Γι’ αυτό επέλεξε να παρουσιάσει μία συλλογή που ακόμα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίοδο να σου δίνει την επιλογή να μπορεία να ονειρευτείς, να μπορείς να ταξιδέψεις, να μπορείς να ανυψωθείς στον ουρανό αλλά να πατάς και στη γη την ίδια στιγμή.

https://www.instagram.com/p/CC6OF-eoGBJ

Υγ. Η μουσική υπόκρουση της FKW Twigs ήταν το «αντίδοτο» στην υπερβολική δόση λυρισμού που απέπνεε το τελικό αποτέλεσμα. Αν και αυτό είναι κάπως οξύμωρο... Μπορεί η Υψηλή Ραπτική να γίνει ποτέ «υπερβολικά λυρική»;
Δες επίσης: Δέκα φορέματα που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί στη βαλίτσα των διακοπών σου