Central Saint Martins: τέλος εποχής

Central Saint Martins: τέλος εποχής

To γνωστό και ως το απόλυτο φυτώριο ταλέντων διεθνούς βεληνεκούς κολέγιο μόδας Central Saint Martins School of Art αλλάζει διεύθυνση.

Όλοι όσοι ασχολούνται με την μόδα και το design, έστω και ελάχιστα, σε κάποιο ταξίδι τους στο Λονδίνο έχουν κοντοσταθεί μπροστά στο επιβλητικό κτίριο του κολεγίου στο κέντρο του Λονδίνου στην οδό Charing Cross προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι στο καλό έχουν αυτοί τοίχοι και παράγουν του καλύτερους σχεδιαστές μόδας του κόσμου!

Ονόματα όπως οι Alexander McQueen, John Galliano, Hussein Chalayan, Stella McCartney, Giles Deacon, Katie Grand, Christopher Kane αλλά ακόμη και o μουσικός Jarvis Cocker, που το πιο γνωστό του τραγούδι «Common people» το είχε γράψει για έναν από τους genius συμμαθητές του όταν σπούδαζε εκεί, είναι ανάμεσα στους μαθητές του διάσημου κολεγίου.

Μετά από 72 χρόνια παραμονής στο ιστορικό πλέον κτίριο, η Central Saint Martins School of Art φεύγει από την τόσο χαρακτηριστική τοποθεσία με την κακή θέρμανση και τους πολύχρωμους ανθρώπινους χαρακτήρες και πάει σε ένα κτίριο νέας τεχνολογίας αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων στο βόρειο Λονδίνο κοντά στο σταθμό King's Cross, πολύ μεγαλύτερο σε τετραγωνικά αλλά και σε εξαιρετικές παροχές για τους μαθητές του.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε όμως ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στις παλιές εγκαταστάσεις με πολλούς από τους παραπάνω απόφοιτους, υπερεπιτυχημένους πλέον σχεδιαστές να βρίσκονται και να αναπολούν τα δύσκολα αλλά τόσο ουσιαστικά χρόνια σπουδών τους εκεί σε μουσική με dj τον Jarvis Cocker και κυρία των τιμών την καταπληκτική Katie Grand –διάσημη από τα τρομερά editorial στα περιοδικά που διευθύνει πρώτα στο Pop και μετέπειτα στο Love των εκδόσεων Conde Nast.

Μαζί τους «πάρταραν» και περίπου 800 απόφοιτοι φορώντας ρούχα από τις συλλογές αποφοίτησης τους με όλα τα φλούο νέον μεταλλικά και λοιπά υπέροχα τρελά και δημιουργικά υλικά των κολεξιόν τους.

Αν και θεωρητικά το κολέγιο έχει αποκτήσει πλέον μυθικές διαστάσεις, η μεταφορά του σε άλλη τοποθεσία ίσως και να πάρει λίγο χρόνο για να γίνει αποδεκτή από τους παλιούς απόφοιτους, καθώς εκεί όλοι ξεκίνησαν φτωχοί αλλά με ταλέντο και κατέληξαν πλούσιοι πρώτα σε γνώσεις και μετά σε εμπειρίες και θέσεις, που πλέον επηρεάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μακάρι το νικηφόρο ταλαντούχο πνεύμα να συνεχίσει και στις νέες εγκαταστάσεις και να παράγει καλλιτέχνες τέτοιου ταλέντου και παγκόσμιου βεληνεκούς.