Μiuccia Prada: Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που δημιούργησε το κορυφαίο brand name στον κόσμο

Sabine Camhi
Μiuccia Prada: Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που δημιούργησε το κορυφαίο brand name στον κόσμο

Η σχεδιάστρια συνεχίζει να εκπλήσσει με τις δημιουργίες της!

Πριν γίνει η επικεφαλής του ομώνυμου brand της πολλών δισεκατομμυρίων και της θυγατρικής του εταιρείας, Miu Miu (η οποία πήρε το όνομά της από το χαϊδευτικό με το οποίο τη φώναζαν οι αγαπημένοι της), η Miuccia Prada γεννήθηκε ως Maria Bianchi στις 10 Μαΐου 1949 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η Prada ήταν η κληρονόμος της εταιρείας του παππού της με δερμάτινα είδη, το λογότυπο της οποίας έγινε συνώμυμο με την αριστοκρατία.

Μάλιστα, η Miuccia Bianchi Prada δεν σκόπευε ποτέ να κάνει καριέρα στη μόδα. Ως νεαρή ενήλικας, η Miuccia ήταν φιλικά προσκείμενη στο κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας και ένθερμη υποστηρίκτρια του φεμινιστικού κινήματος. Αποφοίτησε, στη συνέχεια, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με διδακτορικό στον τομέα των πολιτικών επιστημών. Μετά το πανεπιστήμιο, η Prada έγινε μίμος για 5 χρόνια στο διάσημο Piccolo Teatro, πριν μπει διστακτικά στον κόσμο της μόδας το 1978.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Miuccia, μαζί με τον μελλοντικό σύζυγο της και τον διευθύνοντα σύμβουλο του brand, Patrizio Bertelli, κατάφεραν να μεταμορφώσουν την εταιρεία σε υπερδύναμη στον κόσμο της μόδας με πωλήσεις που έφτασαν τα 3,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η Miuccia Prada ξεκίνησε να δημιουργεί τα δικά της κλασικά κομμάτια που δεν ακολουθούσαν τις τάσεις και δεν αφορούσαν την ομορφιά και το σεξ απίλ. Μάλιστα, ως εκ πρώτης όψεως θα τα χαρακτήριζε κανείς ως «αποτυχημένα». Η πασίγνωστη δισεκατομμυριούχος σχεδιάστρια μόδας ξεκινά συχνά εξερευνώντας κάτι που μισεί, όπως το γκολφ, προσπαθώντας να το μετατρέψει σε κάτι που της αρέσει. Κλισέ της θηλυκότητας – φιόγκοι, φλοράλ, babydoll φορέματα - είναι συχνά στοιχεία που βλέπει κανείς στα ρούχα της.

«Η ασέβεια της Miuccia ήταν το χαρακτηριστικό που τράβηξε αρχικά την προσοχή του κόσμου της μόδας», είπε η θρυλική Διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue, Anna Wintour. «Τόλμησε να κάνει ερωτήσεις όπως: τι είναι ομορφιά; Ποιο είναι το καλό γούστο; Όλα αυτά τα χρόνια αργότερα συνεχίζει να γοητεύει γιατί εξακολουθεί να πηγαίνει ενάντια στο κατεστημένο και να αμφισβητεί τις κοινές παραδοχές και τα κλισέ».

Μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ως Creative Director στον οίκο Prada, ο Raf Simons (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Calvin Klein και του Dior) είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του Co-Creative Director δίπλα της. Η Miuccia Prada παρουσίασε την τελευταία της solo συλλογή για τη σεζόν S/S 2021. Η συλλογή αυτή – πρακτική, κομψή, μίνιμαλ με αναφορές στο πρώτο γυναικείο σόου της το 1988 - είχε ψηφιακή μορφή και τίτλος του short film ήταν «The Show That Never Happened».



Μια τέτοια κίνηση ήταν άνευ προηγουμένου: ποτέ δεν είχαν δύο τόσοι γνωστοί σχεδιαστές μοιραστεί τις «δημιουργικές ευθύνες» μιας μεγάλης εταιρείας μόδας. Ήταν απόδειξη, για άλλη μια φορά, της ικανότητας της Prada να φέρει την αλλαγή.


https://www.instagram.com/p/CIWO3JbDum2

Συνέχισε στην gallery παρακάτω για να βρεις μερικές φωτογραφίες της σχεδιάστριας καθώς και δημιουργίες της τα τελευταία χρόνια και να γιορτάσεις μαζί μας τα 70α γενέθλιά της.

Δες επίσης: Η περίεργη ιστορία πίσω από την τάση του «Mommy-and-Me»