Elsa Peretti: Ποια ήταν η μούσα του Halston;

Elsa Peretti: Ποια ήταν η μούσα του Halston;

H κορυφαία σχεδιάστρια κοσμημάτων του Tiffany&Co ήταν ένα από τα πιο διάσημα It-Girls στη Νέα Υόρκη των 70s και τη γνωρίζουμε τώρα λίγο καλύτερα μέσα από τη νέα σειρά του Netflix, «Halston».

Η Elsa Peretti, έφυγε στις 18 Μαρτίου φέτος από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών και αυτομάτως ο κόσμος της μόδας έγινε φτωχότερος. Η κορυφαία σχεδιάστρια κοσμημάτων, της οποία το όνομα αποτέλεσε συνώνυμο με τον διάσημο οίκο κοσμημάτων Tiffany & Co. άφησε πίσω της ένα μεγάλο έργο και μια τεράστια κληρονομιά.

Γεννήθηκε στις 1 Μαΐου 1940 στη Φλωρεντία και αργότερα σπούδασε στη Ρώμη και την Ελβετία. Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της ζωής δίδασκε Γαλλικά και εργαζόταν ως εκπαιδεύτρια σκι στο Gstaad. Λίγο αργότερα επέστρεψε στη Ρώμη για σπουδάσει Ιnterior design (εσωτερική διακόσμηση) και στη συνέχεια εργάστηκε δίπλα στον αρχιτέκτονα Dado Torrigiani. To 1964 μετακόμισε στην Ισπανία και άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό αφού ξεκίνησε την πορεία της ως μοντέλο.

Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη η ζωή της έμελλε να αλλάξει για πάντα αφού γνώρισε τους Andy Warhol και Roy Halston, με τους οποίους έζησε θρυλικές στιγμές του Studio 54. «Η Elsa ήταν διαφορετική από τα άλλα μοντέλα», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Halston στον Τύπο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Elsa Peretti έγινε ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του Halston, τις περίφημες Halstonettes.

Όταν η Peretti ξεκίνησε να δημιουργεί νέα στυλ κοσμημάτων οι γραμμές της φύσης αποτελούσαν την κύρια πηγή έμπνευσής της. Συνεργάστηκε για πολλά project με τον Roy Halston ενώ εκείνος ήταν το άτομο που τη σύστησε στον εμβληματικό οίκο Tiffany & Co., ξεκινώντας μια συνεργασία που διήρκεσε εν τέλει πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Από τη στιγμή που η Peretti ενσωματώθηκε στον οίκο Tiffany & Co. έζησε πολλές ένδοξες στιγμές ενώ το 1971 έλαβε το Βραβείο Coty. Το 1979, η Peretti ήταν ήδη η leading designer της εταιρείας, αποδεικνύοντας ότι ήρθε για να μείνει και να αφήσει το στίγμα της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Elsa Peretti σχεδίασε περισσότερες από τριάντα συλλογές για την Tiffany ενώ οι δημιουργίες της έχουν χαρακτηριστεί ως «διαχρονικές», «σύγχρονες» και «επαναστατικές». Γνωστή για την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία που την διακατείχε, η Peretti δημιούργησε το 2000 μια φιλανθρωπική οργάνωση προς τιμήν του πατέρα της, το περίφημο Nando and Elsa Peretti Foundation. Το ίδρυμα ασχολείται ενεργά με το περιβάλλον και τη προστασία της άγριας ζωής καθώς και με διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα.

Ήταν 21 Μαρτίου 2021 όταν η κορυφαία σχεδιάστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο Sant Martí Vell, ένα χωριό στην Καταλονία της Ισπανίας. H Tiffany & Co. τίμησε τη σχεδιάστρια λέγοντας, «Μια αριστοτεχνική τεχνίτης, η Elsa Peretti έφερε επανάσταση στον κόσμο του σχεδιασμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα. Η κληρονομιά της Elsa θα παραμείνει μια συνεχής έμπνευση για τις επόμενες γενιές».

Δες επίσης: 5 τάσεις στα μαγιό που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι

https://www.instagram.com/p/CGDIRsaF6un
https://www.instagram.com/p/COf4ImeFIYP
https://www.instagram.com/p/CO-1WSOlqLa

Πηγή κεντρικής: @tiffanyandco