«Made in Greece»: O Dior στο Καλλιμάρμαρο! Φόρος τιμής στην ιστορία της Ελλάδας (όπως της αξίζει!)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
«Made in Greece»: O Dior στο Καλλιμάρμαρο! Φόρος τιμής στην ιστορία της Ελλάδας (όπως της αξίζει!)

70 χρόνια μετά τη φωτογράφιση του Dior στην Ακρόπολη, ο γαλλικός οίκος επιστρέφει για να υμνήσει την Ελλάδα και να προβάλλει το μεγαλείο της σε όλο τον κόσμο.

Πόσα μηνύματα κρύβει μέσα του αυτό το fashion show! «Made in Greece» γεμάτο έκφραση, συμβολισμούς, ιστορία, τέχνη και πολιτισμό.

Το Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου θα γεμίσει φως! Μετράμε αντίστροφα για την iconic παρουσίαση της νέας «Dior Cruise Collection» του οίκου υψηλής ραπτικής Dior, μια επίδειξη που θα στρέψει επάνω της τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Ήταν μέσα Απριλίου όταν ανακοινώθηκε ότι η νέα Cruise Collection θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

To υπερθέαμα ύμνος στην Ελλάδα

Ο γαλλικός οίκος θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο υπερθέαμα στον χώρο όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με πυρήνα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με αναφορές στον ρόλο του ελληνικού πνεύματος για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των αξιών της ανθρωπότητας. Οι εικόνες της Αθήνας και της Ελλάδας θα φθάσουν παντού, όπως και η μοναδικότητα των δημιουργιών του Dior με τα ελληνικά στοιχεία και την ελληνική σφραγίδα.

Dior HC PO S21 032

Η συλλογή

Η συλλογή του οίκου αναμένεται να αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες του φωτός (Phos) και της ομορφιάς (Kallos). Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri, μέσα από ένα road docυmentary που γυρίζει ο οίκος αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, αποθεώνει και υμνεί το μεγαλείο της Ελληνίδας, από τη μυθολογία μέχρι και σήμερα. Η σπουδαία σχεδιάστρια του Dior αποκάλυψε μέρος της δουλειάς της με τίτλο «Mother Goddesses» στον Bianco Cosmelli.


https://www.instagram.com/p/CP8qJ5mqcSu

Για την ειδική αυτή συλλογή που τιμά το μεγαλείο της Ελλάδας ο Dior συνεργάστηκε με πολλούς Ελληνες δημιουργούς που που εξειδικεύονται σε τέχνες όπως η ύφανση, το κέντημα και το μετάξι, αλλά και τα κεραμικά και τα κοσμήματα, και προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το Σουφλί, την Ηπειρο και την Καλαμάτα και το Άργος μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.


https://www.instagram.com/p/CQBy-qNqfxS

Όλα όσα θα συμβούν

Την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιουνίου στις στις 21:30 τα φώτα του Καλλιμάρμαρου θα ανοίξουν για να ξεκινήσει το project «Dior Celebrates Greece» και να αποθεωθεί η Ελλάδα ως τα πέρατα της γης. Ο οίκος τα έχει οργανώσει όλα άρτια. Οι 400 καλεσμένοι που θα έρθουν από το εξωτερικό, θα παρακολουθήσουν ζωντανά το show οι οποίοι θα φθάσουν στην Αθήνα από όλο τον πλανήτη για να παρακολουθήσουν ζωντανά το μεγάλο γεγονός και θα γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της χώρας μας μέσα από την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας.



Ειδικά για τις φωτογραφίσεις στους αρχαιολογικούς χώρους θα συνεργαστούν 10 φωτογράφοι, που επιλέχθηκαν για την υψηλή αισθητική και τον επαγγελματισμό τους. Οταν σβήσουν τα φώτα στο Καλλιμάρμαρο, οι Ελληνες επαγγελματίες θα έχουν γίνει γνωστοί σε ένα διεθνές κοινό που θα τους ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερες ευκαιρίες και συνεργασίες.

Dior HC PO S21 035

Μπορεί η εκδήλωση να είναι prive, όμως ο οίκος Dior έχει οργανώσει τη ζωντανή αναμετάδοση της σε ανοιχτούς χώρους στο Σουφλί και στην Καλαμάτα, τις 2 περιοχές της Ελλάδας που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την δημιουργίας της νέας ειδικής collection, ενώ στην Αθήνα θα μεταδοθεί στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και στον θερινό κινηματογράφο Cine Paris στην Πλάκα. Εκεί θα μεταδοθεί επίσης ένα κομμάτι του documentary λίγο πριν την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο.

Η τελευταία Cruise Collection 2021 είχε άρωμα Νότιας Ιταλίας -Η μυσταγωγία της Νότιας Ιταλίας υπό το πρίσμα της Maria Grazia Chiuri.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της Cruise Collection 2021 του οίκου Dior. Η ομάδα του γαλλικού οίκου ταξίδεψε πέρσι - όπως ήταν αναμενόμενο - στο Λέτσε. Εκεί όπου ονειρευόταν χρόνια τώρα η Maria Grazia Chiuri να παρουσιάσει την Cruise Collection 2021. Και ο λόγος δεν ήταν τυχαίος. Αυτό το μέρος συνδέει την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου με τις πιο ουσιαστικές της μνήμες.Οι μνήμες στη Νότια Ιταλία και την Απουλία, την περιοχή όπου γεννήθηκε ο πατέρας της, την μεταφέρουν στο μέρος όπου πέρασε τα πιο αγνά και υπέροχα χρόνια της ζωή της, κοντά στους αγαπημένους της ανθρώπους.

Η περιοχή είναι γνωστή εξάλλου γιατί αναβλύζει ψυχή και καλλιτεχνικό πνεύμα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημιουργικοί έχουν αφήσει το σημάδι τους στην τέχνη (σε όλα τα επίπεδα), οι οποίοι προέρχονταν από τούτο τον τόπο.

dior

Μουσική, μόδα, χορός, γλυπτική, κεραμική, σχεδιασμός, κουλτούρα, φως, μυσταγωγία.... όλα έμοιαζαν να συνδέονται μ' έναν απίστευτα ερωτικό τρόπο -θαρρείς μαγικό!- στο show του Dior. Ένα πραγματικό «έργο» αλληλεγγύης, συντονισμών και εκλεκτικών συνδέσεων χωρίς εξαιρέσεις. Η Maria Grazia Chiuri είχε ήδη αποφασίσει σε αυτή τη συλλογή να επανασυνδέσει τη δημιουργική της φαντασία με την Απουλία, τη γη της καρδιάς της!Ήταν η ανάγνωση των κειμένων του ανθρωπολόγου Ernesto De Martino που ήταν αφιερωμένες στις παραδόσεις και τις τελετές αυτών των περιοχών, που την επηρέασαν στη δημιουργία αυτής της συλλογής, και η μελέτη έργων τέχνης συγγραφέων όπως ο Germano Celant ή ο Georges Didi-Huberman.


https://www.instagram.com/p/CC95DJ5ltP3

«Αυτή την εποχή προσπάθησα να δώσω μια νέα μορφή στον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε, έχοντας ένα κοινό ομαδικό πνεύμα. Παρά τις δυσκολίες της απόστασης, ήθελα να βρω μια προοπτική που να μου δίνει δύναμη και φαντασία», είχε πει η σχεδιάστρια.

Η Απουλία, στην οποία λειτουργούν ακόμη μαγικές πεποιθήσεις όπως ο ταραντισμός και η γοητεία, διαμορφώθηκε -σε αυτή την εποχή της κρίσης- σ' ένα ουτοπικό σκηνικό με δράσεις που χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη συμμετοχή όλων για να δημιουργήσουν τρόπους εναλλακτικούς για να περιγράψουν τον κόσμο. Θαρρείς πως τα μοντέλα κινούνταν ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες. Χορός, κίνηση, μουσική και τραγούδι ακροβατούσαν σ' έναν κόσμο μυστικιστικό, ερωτικό, που ανάβλυζε μαγεία!



Η συλλογή Cruise που δημιούργησε η Maria Grazia Chiuri ήταν στην πραγματικότητα σαν ένα τραγούδι a cappella: ο Pietro Ruffo φαντάστηκε μια νέα Miss Dior σε μια πιο ρουστίκ εκδοχή. Μια διαφορετική αφήγηση της φύσης που ξεδιπλώνεται μέσα από μακριά ελαφριά βαμβακερά φορέματα, πουκάμισα και σορτς. Μια συλλογή που αποπνέει Ιταλία!

Μέλλει να δούμε τον ύμνο προς την Ελλάδα λοιπόν...