R.I.P Andre Leon Talley: 5 πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις για τον θρύλο της Vogue

Sabine Camhi
R.I.P Andre Leon Talley: 5 πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις για τον θρύλο της Vogue

Ο πρωτοπόρος editor at large της Vogue και το δεξί χέρι της Anna Wintour, Andre Leon Talley, πέθανε σε ηλικία 73 ετών βυθίζοντας τον κόσμο της μόδας στη θλίψη. 

Ο Andre Leon Talley, μια αγαπημένη φιγούρα στον κόσμο της μόδας, πέθανε σε ηλικία 73 ετών ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο White Plains της Νέας Υόρκης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Vogue (ήταν ο πρώτος μάλιστα Αφροαμερικανός που βρέθηκε σε αυτή τη θέση) και κριτής στο America's Next Top Model, βοήθησε στη αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας.


https://www.instagram.com/p/CY5n_zVsLaR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Ο Talley έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο όραμα και την κατεύθυνση της αμερικανικής Vogue κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν ανέβαινε στις βαθμίδες του περιοδικού, έγινε τελικά διευθυντής ειδήσεων - από το '83 έως το '87 - και έναν χρόνο αργότερα διευθυντής δημιουργικού του περιοδικού», αναφέρει η TMZ. Η ασθένειά από την οποία έπασχε δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη.

Prada_F22_sillogi.jpg

MFW: Στο FW22 show του, ο οίκος Prada υμνεί τα «κοστούμια εργασίας» της νέας μεταπανδημικής ζωής

Ποιος ήταν ο Andre Leon Talley: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο κόσμο της μόδας.

1. Μεγάλωσε στο Jim Crow South

Ο Andre γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1948 στην Ουάσιγκτον, DC. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του, Binnie Francis Davis, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. Στα απομνημονεύματά του, The Chiffon Trenches, ο Andre δηλώνει ότι επισκεπτόταν την βιβλιοθήκη της περιοχής όπου έμενε για να διαβάσει αντίγραφα του περιοδικού Vogue.



Στο ντοκιμαντέρ The Gospel According to Andre, ο συγγραφέας περιέγραψε τη ζωή του Andre μεγαλώνοντας ως αουτσάιντερ αλλά και το πώς στο πανεπιστήμιό του οι φοιτητές τον κορόιδευαν και τον πετροβολούσαν. Ωστόσο, δεν άφησε αυτές τις αναποδιές να τον εμποδίσουν να κυνηγήσει τα μεγάλα του όνειρα. «Έπρεπε να προχωρήσω», δήλωσε στο ντοκιμαντέρ. «Έπρεπε να συνεχίσω την καριέρα μου».

2. Ξεκίνησε την καριέρα του στη μόδα σε ηλικία 28 ετών

Μέσω των διασυνδέσεων που έκανε ως φοιτητής στο North Carolina Central University και στο Brown University (όπου απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία, αντίστοιχα), ο Andre μετακόμισε στην Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του '70. Εκεί, έκανε πρακτική άσκηση για την θρυλική πρώην αρχισυντάκτρια της Vogue Diana Vreeland, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όταν εκείνη εργαζόταν στο Ινστιτούτο Κοστουμιών. Η Diana εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τις δεξιότητες του Andre που τον γνώρισε στον Andy Warhol, δίνοντάς του δουλειά στο περιοδικό Andy's Interview ως ρεσεψιονίστ. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο WWD και έγινε επικεφαλής του γραφείου του Παρισιού. Ερχόταν σε συνεχή επαφή με τους πιο ισχυρούς σχεδιαστές του κλάδου και δημιούργησε στενές φιλικές σχέσεις με τους Diane Von Furstenberg, Halston και Karl Lagerfeld.



3. Ήταν μια μοναδική φωνή στο περιοδικό Vogue

Αφού εργάστηκε για το περιοδικό Interview, WWD, W και The New York Times, ο Andre δημιούργησε το όνομά του στην Vogue, ανεβαίνοντας τις βαθμίδες για να γίνει διευθυντής ειδήσεων του περιοδικού (1983-1987) και στη συνέχεια δημιουργικός διευθυντής μέχρι το 1995 όταν έφυγε. Εκεί δημιούργησε στενή σχέση με την Anna Wintour. Αν και συνέχισε να δουλεύει με το περιοδικό W το 1995, επέστρεψε στη Vogue τρία χρόνια αργότερα και παρέμεινε Aρχισυντάκτης μέχρι το 2013.


https://www.instagram.com/p/CG5ABjSrIsb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

4. Ήταν σύμβουλος μόδας της οικογένειας Ομπάμα

Όπως ακριβώς η μέντορά του Diana Vreeland, η οποία κάποτε συμβούλευε την Πρώτη Κυρία Jacqueline Kennedy Onassis, ο Andre ήταν σύμβουλος μόδας της οικογένειας Ομπάμα το 2008. Είναι γνωστό πως ο «γίγαντας» της μόδας σύστησε στην Michelle Obama τον Ταϊβανο-Καναδό σχεδιαστή Jason Wu, ο οποίος δημιούργησε το φόρεμα που φόρεσε στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της.



5. Ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο της μόδας

«Ως Αφροαμερικανός που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ήταν σημαντικό για μένα να διηγηθώ την ιστορία μου, από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα», είπε ο Andre στο TIME τον Μάιο του 2020, μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του. «Δεν δημιουργήθηκα από τον κόσμο της μόδας. Δημιουργήθηκα όσο μεγάλωνα στο Νότο στο σπίτι της γιαγιάς μου με αξίες παράδοσης, πάθους, εκπαίδευσης, θρησκείας», συνέχισε στο TIME.

«Η ιστορία μου είναι ένα παραμύθι υπερβολής, και σε κάθε παραμύθι υπάρχει κακό και σκοτάδι, αλλά το ξεπερνάς με το φως. Θέλω κάθε άτομο που συναντώ – ο ξένος στο δρόμο, το μέλος της εκκλησίας στο στασίδι δίπλα μου – να νιώθει αγάπη», είχε δηλώσει κάποτε στην Guardian.


https://www.instagram.com/p/CJd8wXerYlG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: AP News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Barbie x Balmain: Μια ιστορική συνεργασία για τη μόδα, την τεχνολογία και τα παιχνίδια!

7 fashion films και σειρές που πρέπει να δεις μετά το «House Of Gucci»