Thierry Mugler: Ο θρύλος της μόδας δεν μένει πια εδώ! Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Thierry Mugler: Ο θρύλος της μόδας δεν μένει πια εδώ! Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών

Ο Γάλλος σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. «Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε τον θάνατο του Manfred Thierry Mugler, σήμερα Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022. Είθε η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε μια δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram συνοδευόμενη από ένα μαύρο πλαίσιο ως ένδειξη πένθους. 

Ήταν ο άνθρωπος που καθόρισε το power dressing στη δεκαετία του '80. Ο Γάλλος couturier Manfred Thierry Mugler, λάνσαρε το φαινόμενο των celebrities-as-models και εισήγαγε μια νέα κατηγορία αρωμάτων με το δικό του γλυκό αλλά άκρως μεθυστικό parfume, Angel. Ο θάνατος του Γάλλου σχεδιαστή σκόρπισε θλίψη στον χώρο των media. Ακόμα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τον άδικο χαμό του καθώς τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

mugler film

Ο οίκος Mugler κάνει ένα χωροχρονικό ταξίδι στη μόδα μέσα σε 7 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του -που μετρά ήδη πολλές δεκαετίες επιτυχίας-, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής αλλά και του κινηματογράφου όπως με την επί σειρά ετών φίλη του Diana Ross, την Tippi Hedren και την Demi Moore ενώ, πιο πρόσφατα, ο σχεδιαστής δημιούργησε ρούχα για την Beyoncé, την Cardi B και την Kim Kardashian. Η Kim μάλιστα εντυπωσίασε το κοινό με το το wet-look λάτεξ κορσέ φόρεμά της στο Met Gala του 2019.

kardashian migler

Όταν ο Mugler αποσύρθηκε από τη μόδα το 2002. Αποχώρησε από τη βιομηχανία για να επικεντρωθεί -όπως έλεγε- στα αρώματα και τη σχεδίαση κοστουμιών, επιστρέφοντας στο γενέθλιο όνομά του, Manfred, μετά από καιρό έχοντας κάνει μια ριζική μεταμόρφωση στον εαυτό του με πλαστικές επεμβάσεις (που τον παραμόρφωσαν) αλλά και με την εμμονή του στο bodybuilding. Έγινε πραγματικά αγνώριστος αλλά έτσι ήταν ο Mugler... παράτολμος και λάτρης του διαφορετικού!


https://www.instagram.com/p/CZFwYc7II1C/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ποιος ήταν ο Thierry Mugler

Γεννημένος στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο, καθώς αγαπούσε πολύ τη μόδα και το styling. O Γάλλος σχεδιαστής συνέβαλε στο Swinging ’60 look των trendy boutiques εκείνης της εποχής. «Ήταν κάτι δημιουργικό, εφευρετικό και διασκεδαστικό, και πάνω από όλα, ήταν μια πραγματική σκηνή μπροστά στο κοινό. Τα απογεύματα του Σαββάτου, όλοι οι νέοι περπατούσαν στο King's Road με απίστευτα ρούχα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο WWD.

Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, το οποίο ανέφερε ότι επηρέασε την βελτιωμένη αισθητική του, που είχε απόλυτη επίγνωση του σώματος, περιγράφοντας τον Cristóbal Balenciaga και τον Christian Dior ως «τους masters της μόδας». Όπως είχε πει: «Δεν ήμουν σίγουρος τι ήθελα να κάνω, αλλά η μόδα απογειώθηκε πολύ γρήγορα για μένα στο Παρίσι, μόλις έδειξα τα σκίτσα μου», θυμάται. «Τότε, η μόδα ήταν σε πλήρη φολκλόρ τρόπο. Ο Kenzo ήταν στη μόδα, έτσι υπήρχαν ήδη περουβιανές επιρροές αλλά και ινδικές... Ήταν όλα πολύ φολκλόρ, και το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν αυτή η πολύ καθαρή, παριζιάνικη σιλουέτα: το μικρό μαύρο κοστούμι, η καμπαρντίνα, το μαύρο φόρεμα, το κομψό στενό φόρεμα. Δημιούργησα λοιπόν το πρώτο "γυμνό φόρεμα". Κανείς δεν έκανε γυμνό εκείνη την εποχή. Η πρώτη μου σειρά ετοίμων ρούχων ονομαζόταν Café de Paris και αφορούσε μια πολύ ακριβή, βελτιωμένη γυναικεία σιλουέτα, πολύ έντονα επηρεασμένη από τον χορό», είχε δηλώσει ο ίδιος αναπολώντας την πρώτη του συλλογή που έκανε θραύση.

Έπεσε και σηκώθηκε ξανά

migler

Σταμάτησε επίσημα να σχεδιάζει ρούχα το 2002 αλλά παρέμεινε στον κλάδο των αρωμάτων. Η μάρκα έτοιμων ρούχων έκανε την επιστροφή της το 2010 ως Mugler. Μιλώντας στο WWD τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Mugler είπε ότι είχε κάποια νέα αρώματα στα σκαριά και ότι επίσης επικεντρωνόταν σε μια προσωπική έκθεση με φωτογραφίες για μια γκαλερί στο Βερολίνο, καθώς και ότι συνέχιζε να σχεδιάζει για το μπαλέτο.

Η δουλειά του σχεδιαστή αποτελεί το θέμα της έκθεσης στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι, η οποία άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο με ένα πάρτι στο οποίο παρευρέθηκε η Cardi B. Το «Thierry Mugler: Couturissime» είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση στη γαλλική πρωτεύουσα αφιερωμένη στον σχεδιαστή. Η έκθεση, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ το 2019, έκανε επίσης στάσεις στο Ρότερνταμ και το Μόναχο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μια τέτοια αρμονική επιλογή της δουλειάς μου παρουσιάζεται στα Arts Décoratifs, γιατί η δουλειά μου είναι στενά συνδεδεμένη με τη γλυπτική, τη ζωγραφική και όλες τις άλλες διακοσμητικές τέχνες», είπε για την έκθεση αυτή ο σχεδιαστής φανερά συγκινημένος.

Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 150 ρούχα δημιουργημένα μεταξύ του 1977 και του 2014, μαζί με πληθώρα φωτογραφιών. Ο Mugler εφηύρε εκ νέου την επίδειξη μόδας ως θέαμα σε στυλ Broadway με πρωταγωνιστές την Νταϊάνα Ρος και την Τζέρι Χολ. «Ήταν μπροστά από την εποχή του με πολλούς τρόπους, από το πώς πλάσαρε τον εαυτό του ως διασημότητα μέχρι τη σχέση του με τον κόσμο της μουσικής και την πολιτιστική επίδραση της μόδας στη σύγχρονη κοινωνία», δήλωσε ο Olivier Gabet, διευθυντής του Musée des Arts Décoratifs. «Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν είχαν διαμορφωθεί από μια στρατηγική μάρκετινγκ, αν και ήταν μάστορας στην επικοινωνία», πρόσθεσε.

MUGLER1

Ο Thierry-Maxime Loriot, ο επιμελητής της έκθεσης, είπε ότι ήταν συντετριμμένος όταν έμαθε για τον θάνατο του Mugler. «Ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης της avant-garde. Η δουλειά του απέδειξε ότι δεν χρειαζόταν να ακολουθείς τις τάσεις για να γίνεις δημοφιλής: έπρεπε να είσαι απλώς ο εαυτός σου. Δημιούργησε μια μόδα που είναι διαχρονική, γεμάτη ανθρωπισμό και χιούμορ.Η δουλειά του αφορούσε τον εορτασμό της κάθε προσωπικότητας και επηρέασε πολλές γενιές», είπε στο WWD. «Έσπασε τα ταμπού και τους κώδικες της βιομηχανίας της μόδας, έφερε επανάσταση στην υψηλή ραπτική με πρωτοποριακές εφευρέσεις σε σχέδια, υλικά και μοντέλα και έγραφε ιστορία στη μόδας –χωρίς να το ξέρει– από σεζόν σε σεζόν, ακολουθώντας το ένστικτό του και ενδυναμώνοντας άνδρες και γυναίκες με τη μεταμόρφωσή του», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο οίκος Mugler κάνει ένα χωροχρονικό ταξίδι στη μόδα μέσα σε 7 λεπτά

Ο Thierry Mugler επιστρέφει