Συγγνώμη για το ναζιστικό του παρελθόν ζητάει ο Hugo Boss

Συγγνώμη για το ναζιστικό του παρελθόν ζητάει ο Hugo Boss
Μπορεί ο ιδρυτής του Γερμανικού οίκου μόδας να μη ζει πια αλλά είναι κομμάτι της ιστορίας του που διαθέτει και μελανά σημεία στις σελίδες της.

 

Μια νέα ιστορία της εταιρείας που αφορά στα χρόνια του Χίτλερ και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εκδόθηκε πρόσφατα στάθηκε η αφορμή για τη δημόσια απολογία του οίκου Hugo Boss. Το ναζιστικό παρελθόν του ιδρυτή της, Hugo F. Boss, ήταν άλλωστε γνωστό και λεπτομερώς καταγεγραμμένο ήδη.

O Hugo F. Boss δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς εξ ανάγκης αλλά εκ πίστεως διότι ήταν οπαδός του κινήματος της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, σύμφωνα με τον συγγραφέα Roman Koester, καθηγητή της ιστορίας της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τροφοδοτούσε το Γερμανικό στρατό με στολές. Και αυτό ήταν το breakthrough της επιχείρισής του που ξεκίνησε ως ένα εργοστάσιο ρούχων στο Metzingen το 1924.

Στο εργοστάσιό του χρησιμοποιούσε 140 Πολωνούς και 40 Γάλλους αιχμάλωτους εργάτες (κυρίως γυναίκες) από τον Απρίλιο του 1940. Ένα στρατόπεδο είχε χτιστεί στην περιοχή για να στεγάσει τους εργάτες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Koester, τα επίπεδα υγιεινής και οι προμήθειες σε τροφή ήταν πολύ αμφίβολα εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά σημειώνει πως ο Boss προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες σίτισης το 1944, έναν χρόνο πριν την λήξη του πολέμου.

Το βιβλίο του συνεχίζει την εις βάθος ανάλυση της περιόδου. Ο Hugo F. Boss δικάστηκε μετά τον πόλεμο για τη συνεργασία του με τους Ναζί και πλήρωσε πρόστιμα γι αυτήν.

Η εταιρεία ζητά, με αυτή την αφορμή, ζητά δημοσίως συγγνώμη μέσα από το επίσημο site της για τη συμπεριφορά του ιδρυτή της -ο οποίος έχει πεθάνει από το 1948.