MFW: Άλλη μια εβδομάδα μόδας χωρίς εκπροσώπηση - Πού πήγαν όλες οι κανονικές γυναίκες;

Ναταλία Κατσακιώρη
MFW: Άλλη μια εβδομάδα μόδας χωρίς εκπροσώπηση - Πού πήγαν όλες οι κανονικές γυναίκες;
Courtesy of FEBEN

Για άλλη μια φορά τα ποσοστά συμμετοχής των «πραγματικών γυναικών» στα catwalks ήταν απογοητευτικά. 

Η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου είναι από μόνη της μια μεγάλη εμπειρία και ένα ορόσημο στον κόσμο της μόδας. Έχοντας ταξιδέψει μέχρι το Μιλάνο μέσα στις προηγούμενες μέρες για να καλύψουμε με το fashion team του Queen.gr αυτό το γεγονός και έχοντας παρακολουθήσει πολλά shows αγαπημένων οίκων και σχεδιαστών, έκανα και εγώ με τα μάτια την ίδια θλιβερή διαπίστωση. Την -σχεδόν παντελή- έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών στα catwalks.

Ferragamo-F24-062.jpg

FERRAGAMO FW24

5+1 τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου που αξίζει να φορέσεις από τώρα

Φυσικά, δεν υπήρξε κανένα show με αποκλειστικά curvy μοντέλα στο cast του, όπως το φανταστικό show της Caroline Vitto το Σεπτέμβριο, αλλά ο διαχωρισμός δεν σταμάτησε εδώ. Εκτός από μόλις ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τα shows των Marni, Ferragamo, Feben και κάποιων άλλων brands, που παρουσίασαν στο catwalk και curvy μοντέλα, είχαμε μηδαμινή εκπροσώπηση οποιουδήποτε άλλου τύπου γυναικών, κάτι που αποτυπώθηκε και με αριθμούς αμέσως μετά τη λήξη του fashion week.

Marni-PO-F24-050.jpg

MARNI FW24

Μα πού πήγαν όλες οι κανονικές γυναίκες;

Σύμφωνα με το Tagwalk είχαμε μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 17% για προσπάθεια ένταξης των διαφορετικών γυναικείων σωματότυπων στα catwalks σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Και εδώ είναι που έρχεται η μεγάλη ερώτηση. Ήταν τελικά το diversity στον κόσμο του modelling άλλο ένα makreting trick; Μια έντεχνη απόπειρα των fashion houses να μας πείσουν ότι τελικά ενδιαφέρονται να ντύσουν όλες εκείνες τις γυναίκες εκεί έξω, που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με τα μοντέλα που είδαμε στα shows τους; Και πίστεψέ με αυτές οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία. Γιατί οι αναορεξικοί σωματότυποι που είδαμε στο Μιλάνο -γιατί μιλάμε κυρίως για τέτοιου είδους ψηλόλιγνα κορίτσια και αγόρια- δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση εκεί έξω.

Feben-PO-F24-030.jpg

FEBEN FW24

Courtesy of FEBEN

Μέσα στις ελάχιστες plus size γυναίκες που ανέβηκαν στην πασαρέλα ήταν φυσικά και η Ashley Graham αλλά και η Paloma Elsesser, τα πιο γνωστά μοντέλα στην κατηγορία τους, που εννοείται ότι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποια shows, αλλά είναι αυτό το ποσοστό αρκετό για όλες εμάς; Η απάντηση είναι όχι και αυτό γιατί μιλάμε και πάλι για μία και μόνο κατηγορία γυναικείου σωματότυπου, τις curvy γυναίκες. Τι έγιναν τα regular size models; Και πώς είναι δυνατόν σχεδόν κανένας από τους μεγάλους οίκους της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου -που έχουν και τη μεγαλύτερη προβολή- να μην έκανε καμία προσπάθεια; Eάν η αλλαγή δεν προέρχεται από αυτούς, πώς θα ακολουθήσουν και άλλες;

Etro-F24-032.jpg

ETRO FW24

Daniele Oberrauch

Όλα συγκλίνουν στο ότι η μάχη θα συνεχιστεί για καιρό μέχρι να δικαιωθούν οι κανονικοί άνθρωποι για αυτό και οι περισσότεροι προτείνουν τη σύσταση ενός ειδικού οργανισμού, μιας επιτροπής που θα φροντίζει τα ποσοστά ένταξης σε κάθε fashion week. Και η συζήτηση μόλις ξεκίνησε.