Dior χωρίς Galliano, φαγητό χωρίς αλάτι

Dior χωρίς Galliano, φαγητό χωρίς αλάτι

Στην χθεσινή παρουσίαση της συλλογής υψηλής ραπτικής του οίκου Dior, η απουσία του John Galliano ήταν πιο αισθητή από ποτέ.

Κάτι λείπει από την συλλογή υψηλής ραπτικής του οίκου Dior και αυτό είναι o John Galliano. Η παραπάνω φράση συνοψίζει τη γεύση που μας άφησε η παρουσίαση της ανοιξιάτικης συλλογής υψηλής ραπτικής του οίκου Dior χθες στο Παρίσι, ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση του genious σχεδιαστή από τα ηνία του γαλλικού fashion house.

Δεν είναι πως η συλλογή αυτή που επιμελήθηκε το πρώην δεξί χέρι του monsieur Galliano, Bill Gayten, ήταν απαράδεκτη -ήταν ίσα ίσα πολύ πιο ωραία από την προηγούμενη που μας είχε απογοητεύσει πλήρως. Είναι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ready-to-wear συλλογή και η extravaganza της couture έλειπε. Είναι που δεν μας έχει συνηθίσει έτσι ο οίκος Dior.

Μπορεί ο Bill Gayten να θέλησε να μας δείξει την υψηλή ραπτική του γαλλικού maison εκ των έσω, να μας χαρτογραφήσει τις ικανότητες του atelier του διάσημου οίκου, όμως η φαντασία του John Galliano έλειπε. Έλειπε ο τρόπος που έκανε τις συλλογές του να μοιάζουν πως αφηγούνται μια ιστορία, έλειπε το πάθος. Και όταν, αυτά λείπουν τότε επικεντρώνεσαι περισσότερο σε συγκρίσεις και ομοιότητες. Το houndstooth pattern μας θύμισε λίγο κομμάτια από την McQueen συλλογή «Horn of Plenty», οι διαφάνειες την ανοιξιάτικη ready-to-wear Dior συλλογή, οι κόκκινου χρώματος δημιουργίες έμοιαζαν με αταίριαστες πινελιές στη σκουρόχρωμη παλέτα και εν γένει, αν και είναι ακραίο, θα μπορούσαμε τα ίδια ρούχα με μικρές αλλαγές να τα δούμε και με την υπογραφή του Giambatista Valli, παρόλο που όταν ξεκίνησε το show έμοιαζε πιστό στις Dior σιλουέτες. Όσον αφορά στα παπούτσια αυτά ήταν και η μεγαλύτερή μας απογοήτευση, καθώς είναι πιο συνηθισμένα από οποιοδήποτε Dior haute couture show που έχουμε δει.

Συνοψίζοντας, είδαμε μια ρετρό συλλογή που σίγουρα θα φορεθεί στο κόκκινο χαλί (τα Oscar πλησιάζουν) και είναι πολύ φιλική προς τον πελάτη, με ρούχα σαφώς καλοραμμένα και τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών του οίκου Dior να είναι εμφανής στις λεπτομέρειες. Είδαμε το iconic Dior new look του 1947 να ξαναγεννιέται, όμως, ο μύθος που κατάφερε να χτίσει ο John Galliano τόσα χρόνια γύρω από τις Dior δημιουργίες έχει αρχίσει να καταρρέει και μαζί του μια εποχή ευφάνταστης δημιουργίας.

Δείτε το βίντεο με το χθεσινό show του οίκου Dior που έντυσε η μαγευτική φωνή της Lana Del Rey.