Eastpak Artist Studio: Backstage με την Τζωρτζίνα Σκαλίδη

Eastpak Artist Studio: Backstage με την Τζωρτζίνα Σκαλίδη

Βρεθήκαμε στα παρασκήνια του Eastpak Artist Studio και παρακολουθήσαμε την Τζωρτζίνα Σκαλίδη να δημιουργεί το δικό της Eastpak - έργο τέχνης.

gs02
gs03
gs01
gs04
Georgina_Skalidi_Profile_Photo

Η Τζωρτζίνα Σκαλίδη, είναι μία από τους δέκα Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς που συμμετέχουν στο δεύτερο Eastpak Artist Studio, το διεθνές project της urban φίρμας Eastpak που προωθεί την φαντασία και την τέχνη, βοηθώντας ταυτόχρονα έναν μεγάλο φιλανθρωπικό σκοπό, τους Designer Against AIDS.

Την προηγούμενη φορά, είχαμε βρεθεί στα παρασκήνια με τον Κωνσταντίνο Ρήγο για να δούμε βήμα προς βήμα την διαδικασία που ακολούθησε για να δημιουργήσει το δικό του, μοναδικό, Eastpak σακίδιο. Σήμερα, ακολουθούμε μία ακόμα Ελληνίδα δημιουργό του Eastpak Artist Studio, την Τζωρτζίνα Σκαλίδη.



Η Τζωρτζίνα Σκαλίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε σχέδιο μόδας ως stylist-modelist στο Παρίσι στη σχολή L.I.S.A.A. Έπειτα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια μόδας σε περιοδικά όπως Marie Claire, Γυναίκα κ.α. ενώ διετέλεσε Fashion Editor στo ΟZON Magazine. Δημιουργώντας από την πρώτη στιγμή τη δική της τεχνική πάνω στην κατασκευή της τσάντας, σμιλεύει clutch bags όπου η άριστη ποιότητα υλικών και κατασκευής συνοδεύεται από την αισθητική ενός φρέσκου, σχεδόν μεταμοντέρνου, vintage. Κάνει cut up και αποδομεί το κλασικό σχέδιο της τσάντας συνθέτοντας κάτι καινούργιο. Με έμφαση στη γεωμετρία, κόβει, αλλάζει και δημιουργεί με ένα είδους αυτόματης γραφής πάνω στην τσάντα.



Και τα δυο σακίδια που σχεδίασε για το Eastpak Artist Studio, είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένα από δέρμα . Είναι ενισχυμένα από χαρτόνι βιλεντον έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι πτυχώσεις και οι όγκοι σε όλη την επιφάνεια της τσάντας. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι άσπρο και μαύρο και τα δέρματα είναι μοσχάρι και αρνί αρίστης ποιότητας.
Το πίσω μέρος της τσάντας παραμένει ίδιο με αυτό του κλασσικού σακιδίου Eastpak.



Η ίδια η Τζωρτζίνα Σκαλίδη λέει για τη δημιουργία της:

«Η τσάντα για εμένα αποτελεί πάντα ένα είδους γλυπτού. Αυτός είναι πάντα ο τρόπος που εκφράζω τα συναισθήματά μου πλάθοντας με τα χέρια μου την κάθε τσάντα. Η έμπνευση μου είναι επηρεασμένη από τη γιαπωνέζικη τέχνη του origami, της αναδίπλωσης δηλαδή του χαρτιού, η οποία ξεκίνησε τον 17ο αιώνα μ.Χ. και διαδόθηκε εκτός Ιαπωνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1900. Έχει από τότε εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μορφή τέχνης. Ο στόχος αυτής της τέχνης είναι να μετατρέψει ένα επίπεδο φύλλο σε ένα τελικό γλυπτό με αναδίπλωση και τεχνικές γλυπτικής. Για το λόγο αυτό δημιούργησα μια τσάντα η οποία είναι όλη ενισχυμένη εσωτερικά με χαρτόνι (βιλεντον) έτσι ώστε να δώσω τη μορφή του τριγώνου και του ανάγλυφου. Ήθελα να δημιουργήσω μια τσάντα που θα είναι σύγχρονη, μοντέρνα χωρίς να χάνει από τη λειτουργικότητά της. Η επιλογή των χρωμάτων, άσπρο μαύρο, έγινε λόγω του ότι το χειμώνα είναι μεγάλη τάση το black &white στα ρούχα και τα αξεσουάρ. Ξήλωσα λοιπόν το μπροστά κομμάτι της τσάντας και κράτησα μόνο την πλάτη του σακιδίου. Πάνω σε αυτό δημιούργησα στην πρώτη τσάντα ένα μεγάλο τρίγωνο αναδιπλωμένο με διαφορά στην υφή του δέρματος και στο δεύτερο ένα ανάγλυφο κύκλο με πτυχώσεις και εξοχές».



Σχετικά με την ζωή στην Αθήνα και τον τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους, η σχεδιάστρια σχολίασε : «Ζω 10 χρόνια στην Αθήνα, που αγαπώ, και έχω δει αυτήν την πόλη πραγματικά να αλλάζει. Μυστικά δεν νομίζω πως υπάρχουν. Ιδίως αυτή τη στιγμή. Η πόλη είναι σε αναμονή και σε σχετική στασιμότητα. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν πράγματα να ανακαλύψεις εδώ. Τώρα είναι πιο μελαγχολικό το τοπίο».

Όσο για τα όνειρά της; Η Τζωρτζίνα ονειρεύετε να κατασκευάσει μια τσάντα της συλλογής της στο εργαστήριο της Hermes, να κάνει ένα δεύτερο ταξίδι στο Τόκιο και να δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια.



Αν θέλετε να κάνετε δικό σας ένα από τα δύο σακίδια της Τζωρτζίνας Σκαλίδη, ή κάποιο από τα υπόλοιπα, η πώληση ξεκινά στο eastpak.com από τις 19 Μαρτίου και θα κρατήσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Οι τιμές ξεκινούν από 75 ευρώ και όλα τα έσοδα θα πάνε για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού προγράμματος Designers Against AIDS.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συλλογή του Eastpak Artist Studio στο artiststudio.eastpak.com