Athens X-clusive Designers Week: Συνέντευξη με το Μιχάλη Ασλάνη!

Athens X-clusive Designers Week: Συνέντευξη με το Μιχάλη Ασλάνη!

Μας υποδέχτηκε στο χώρο του, μας τα έδειξε και μας τα είπε όλα...

Εχθές το Queen.gr επισκέφτηκε τον αγαπημένο μας Μιχάλη Ασλάνη στο ατελιέ του στου Ψυρρή. Ο κ. Ασλάνης και το προσωπικό του μας περίμεναν με πολλά χαμόγελα, ενώ ο ίδιος μας ξενάγησε στους χώρους του, μας έδειξε ένα-ένα τα φορέματά του, κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του, αναμνήσεις σε ένα ατέρμονο κολλάζ φωτογραφιών στους τοίχους και φυσικά την κολεξιόν που θα παρουσιάσει αυτό το Σάββατο στο AXDW.

Κάθε χώρος ξεχωριστός, όμορφος, φωτεινός, γεμάτος συναίσθημα και μεγάλες στιγμές. Ακόμη και τα έπιπλα, κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει φτιαχτεί από τον ίδιο! Μετά από την ξενάγηση, μικρο-ιστορίες και μία παύση στο υπέροχο ρετιρέ-μπαλκόνι με θέα την Ακρόπολη, κατεβήκαμε στο σχεδιαστήριο όπου εργάζεται, εμπνέεται και δίνει μορφή στα σχέδιά του.

Πώς αισθάνεστε που πρώτη φορά συμμετέχετε στο AXDW;
Είναι μία μεγάλη γιορτή- διοργάνωση της μόδας. Εγώ ήμουν μέχρι τώρα στο Fashion Week το οποίο για όποιους λόγους διακόπηκε και ελπίζω να συνεχιστεί. Το Σάββατο στις 20, στις 21:30 είναι το δικό μου show, που με 20 μανεκέν θα δείξω μέρος της συλλογής μου 45 φορέματα.
Γενικά είστε από τους λίγους που δείχνουν τόσα φορέματα την Εβδομάδα Μόδας!
Ε, γενικά εγώ είμαι πληθωρικός. Πάντα δείχνω πάρα πολλά. Φέτος δείχνω λίγα ας πούμε. Μου αρέσει να φτιάχνω πολλά. Είμαι άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια και κάνω πάρα πολλά ρούχα. Όλο σκέφτομαι αυτό δεν θα αρέσει, εκείνο δεν θα αρέσει στον έναν, το άλλο δεν θα αρέσει... Και φτιάχνω πολλά για να καλύπτω όλα τα γούστα! Καταλήγω λοιπόν να έχω 180-200 φορέματα σε μία συλλογή!

Πώς βλέπετε τη διοργάνωση του AXDW;
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα όλες τις μέρες. Έχω ξεχωρίσει τους Celebrity Skin και τον Κουδουνάρη που έχουν πολύ ενδιαφέροντα σχέδια. Περιμένω να δω και τους νέους σχεδιαστές... Θα λειτουργεί και ένας χώρος έμαθα με vintage κομμάτια και δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών σε τιμές πολύ καλές οπότε έιναι ευκαιρία για τον κόσμο! Θα είμαι και την Τρίτη στο πάρτυ που θα γίνει και θα παραβρεθεί όλος ο κόσμος της μόδας. Είναι μία πολύ καλή διοργάνωση και αξίζουν συγχαρητήρια η Κα. Φουσέκη και ο κ. Σπάθας. Επίσης τους ευχαριστώ όλους που με τίμησαν επιλέγοντάς με να συμμετάσχω! Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είμαι ανάμεσα σε νέους σχεδιαστές και μετά από 40 χρόνια δουλειάς σημαίνει κι αυτό κάτι.

Από πού είναι εμπνευσμένη κ κολεξιόν σας;
Εγώ είμαι λάτρης του έθνικ. Μεγάλη αγάπη και πάντα οι κολεξιόν μου έχουν έκδηλο το έθνικ στοιχείο με ελληνικές αναφορές. Εμπνέομαι δηλαδή από εθνολογικά στοιχεία με άξονα την Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως και την περασμένη, σκέφτηκα να κάνω μία συλλογή πιο μεγάλη. Την ονομάζω «Ο Χορός των Δεκαετιών». Αν έκανα μία δεκαετία ή μία εποχή αυτό θα με δέσμευε σχεδιαστικά.

Σας έδωσε δηλαδή μεγαλύτερη ελευθερία να δημιουργήσετε. Πόσα κομμάτια έχει συνολικά;
Αισθάνθηκα πολύ όμορφα. 45 κομμάτια θα δείξω αλλά υπάρχουν και άλλα, πολλά σε παραλλαγές. Εμένα, σας είπα, με πιάνει τρέλα- κάνω πάρα πολλά κομμάτια. Πρέπει να το σταματήσω! Δηλαδή αν σας πω ότι αυτή τη στιγμή, αν μου έλεγαν από το AXDW να παρουσιάσω 3 διαφορετικές κολεξιόν τις έχω έτοιμες.
Τόσο πολύ; Δεν σας κουράζει αυτό; Δεν υπάρχει στιγμή που στερεύει κατά κάποιο τρόπο το πηγάδι της δημιουργικότητας; Ήσασταν έτσι πληθωρικός από την αρχή της καριέρας σας;
Έχω κουραστεί πώς δεν έχω! $0 χρόνια δουλειάς και μιας τέτοιας δουλειάς δεν είναι λίγα! Αλλά από όρεξη πάμε καλά. Πάντα έτσι ήμουν. Αφού να φανταστείς ο καταπληκτικός σχεδιαστής και άλλοτε στυλίστας Βασίλης Ζούλιας που ερχόταν στις επιδείξεις μου μού έλεγε: «Βρε Μιχάλη, ποιος ο λόγος να δείχνεις 180 κομμάτια; Δείξε 80! Γιατί ταλαιπωρείσαι τόσο πολύ; Δεν χρειάζεται.» Τώρα τον καταλαβαίνω, περάσανε τα χρόνια και βλέπω πόσο δίκιο είχε, αλλά...

Τι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά σας κουραστική. Τι απαιτεί σαν επάγγελμα;
Είσαι συνεχώς στο μεταίχμιο. Είναι ψυχοφθόρο. Από τη μία πρέπει να τα έχεις καλά με τα κανάλια, τα περιοδικά, τα νέα μέσα τα δικά σας... Από την άλλη πρέπει να είσαι δημιουργικός. Να κάνεις ωραία σχέδια, να κρατάς τον κόσμο, να προωθείς τη δουλειά σου... από την άλλη όμως είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Είναι ο επαγγελματίας. Έχει ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, εμπόριο, προμηθευτές, λογαριασμούς, εφορία. Πρέπει δηλαδή να είσαι και ευαίσθητος σχεδιαστής και σκληρός έμπορος.

Δεν μπορώ να σας φανταστώ σκληρό!
Κι όμως έτσι είναι. Γίνομαι. Ξεκίνησα αυτοδημιούργητος 18 χρονών και πέρασα πολλά, έπαθα πάρα πολλά και πληγώθηκα για να μάθω.

Είστε από τους πιο αγαπητούς στο χώρο πάντα. Μεταδίδετε το χαμόγελο και την καλή ενέργεια. Πολλές φορές καταλαβαίνεις την υποκρισία του «μέχρι να γίνει η δουλειά». Πώς μπορείτε να είστε τόσο ανοιχτός και καλοπροαίρετος;
Είναι μάλλον θέμα χαρακτήρα και του τι απαιτήσεις έχεις εσύ από την ποιότητά σου σαν άνθρωπος. Εγώ ούτε μπορώ ούτε θέλω να είμαι αλλιώς.
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε σαν ιδέα. Κάτι που δεν έχετε τολμήσει. Κάτι έξω από την ταυτότητα Aslanis που έχετε καθιερώσει σχεδιαστικά;
Ναι, θα ήθελα να κάνω θέατρο. Ήδη συνεργάζομαι με τον Χάρη Ρώμμα και ντύνουμε παραστάσεις για παιδιά. Είναι μία ωραία ασχολία. Θα ήθελα όμως να έχω μία πρόταση και από ένα θίασο που παίζει – να ντύσω όλη την παράσταση.

Κάτι πιο ριζικά διαφορετικό σχεδιαστικά θα τολμούσατε; Κινείστε γενικά σε πιο κλασικές γραμμές. Τα περισσότερα κομμάτια έχουν ένα χαρακτηριστικό στυλ. Θα σπάγατε αυτή την εικόνα που έχετε καθιερώσει;
Ίσως είναι αυτά που φαίνονται. Θα το δείτε και στην κολεξιόν ότι έχω και πιο τολμηρά, διαφορετικά κομμάτια. Πιστεύω πως το ρούχο δεν κάνει μόνο πχ για μία ηλικία. Όπως το μπλουζάκι που φοράς τώρα με τη δαντέλα θα μπορούσε να το φορέσει και η μαμά σου!

Ανάλογα πως μπορείς να το υποστηρίξεις. Όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει στάσιμο. Γενικότερα. Μιας και λέμε αυτό ας έρθουμε και στο θέμα της κρίσης. Πώς το βιώνετε;
Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Και στη Γαλλία και στην Γερμανία που ήμουν για δουλειά έτσι είναι. Τα ίδια χάλια. Και στην Ιταλία περισσότερο. Σαφώς και το βιώνουμε και το αντιμετωπίζουμε. Κατεβάσαμε τις τιμές στο ήμισυ χωρίς να ρίξουμε την ποιότητα.

Τι έχετε να συμβουλεύσετε μία νέα κοπέλα ένα νέο παιδί που θέλει να γίνει σχεδιαστής/-ια;
Αχ! Πολύ ωραία και πολύ δύσκολη ερώτηση. Είναι πολύ δύσκολο να συμβουλέψω ένα παιδί που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα αυτή την περίοδο που υπάρχει τόσο μεγάλη κρίση. Δεν είναι όπως παλιά που εγώ ξεκίνησα από το τίποτα στα 18 και δούλεψα και τα κατάφερα. Είναι φαύλος κύκλος και εκτός από τα διαπλεκόμενα είναι θέμα οικονομικής ανέχειας. Πώς να ρισκάρεις, να επενδύσεις, να προωθήσεις να χτίσεις ένα όνομα και ποιος θα αγοράσει; Δύσκολο να το κάνεις μόνος...

Επίσης εν μέσω κρίσης πώς θα θέλατε την ιδανική γυναίκα; Τι θα τη συμβουλεύατε; Πώς να ανανεώσει το στυλ της;
Ακόμη και τώρα υπάρχουν αυτά τα καταστήματα, το Zara και το H&M, κυρίως το H&M που έχουν απίστευτα ρούχα. Αριστουργήματα, εκπληκτικά πράγματα. Κοιτάζω και λέω δεν είναι δυνατόν! Μπορεί κανείς να βρει τα πάντα για όλα τα γούστα. Ας πούμε τονίζω το H&M γιατί συνεργάζεται με μεγάλους οίκους Versace, Marni, τώρα Margiela και δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος που δεν έχει το budget ένα designer κομμάτι. Εγώ μπαίνω στο Zara και δεν θέλω να βγω, χαζεύω. Εντυπωσιάστηκα και με τα αξεσουάρ της Anna Dello Russo για τα H&M. Θέλω να πω, με αυτό το παράδειγμα πως το στυλ, το καλό γούστο δεν είναι θέμα τραπεζικού λογαριασμού. Είναι θέμα άποψης και είναι προσωπικό. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι να έχει μία κοπέλα υπέροχο στυλ που δεν ψωνίζει ακριβά και εκείνες που πάνε και καταθέτουν τρελά ποσά σε μεγάλους οίκους να δείχνουν χάλια!

Μπράβο σας πάντως, γιατί οι περισσότεροι σχεδιαστές δεν αναφέρουν καν τέτοια μαζικά labels- πόσο μάλλον να τα προτείνουν!
Ε, γιατί να μην το κάνω! Το σωστό να λέγεται- γιατί όχι. Έχω μάθει να λέω πάντα την αλήθεια και ειδικά πάνω στη δουλειά μου. Κι εγώ συνεργάζομαι με άλλες εταιρίες που ας πούμε και στην Ιταλία είναι μαζικές. Εσώρουχα Vero by Aslanis, έπιπλα Aslanis Bagno, ομπρέλες, Aslanis Home και άλλα... τα ξέρετε. Τώρα ετοιμάζω και μία συνεργασία με κοσμήματα, Filvia by Aslanis- το ξεκινάω φέτος.

*Ο κύριος Ασλάνης μας έφτιαξε χειροποίητες προσκλήσεις για το show του Σαββάτου, ξαναφωτογραφηθήκαμε και τον αφήσαμε να ξεκουραστεί μιας και όπως μας είπε ήταν με μισή ώρα ύπνου! Ευγενέστατος όπως πάντα όμως μας περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο και τον ευχαριστούμε πολύ! :)

Διαβάστε ακόμη:

Athens Xclusive Designers Week: Aποκλειστικά στο atelier των Celebrity Skin

Athens Xclusive Designers Week: Το Queen.gr μπήκε στο σπίτι του Πάνου Απέργη και είδε πρώτο τα νέα σχέδια!