Οι 10 μαύρες γαζέλες που κατέκτησαν πρώτες τον κόσμο της μόδας!

Οι 10 μαύρες γαζέλες που κατέκτησαν πρώτες τον κόσμο της μόδας!

Οι εξωτικές καλλονές που άφησαν ιστορία στην πασαρέλα

H διαφορετικότητα, ουδέποτε υπήρξε το δυνατό σημείο του χώρου της μόδας, μέχρι που μόλις το 2008 η ιταλική Vogue έβγαλε το "Black Issue" from 2008. Αυτό που προκάλεσε ήταν ότι ένα διεθνές περιοδικό τράβηξε την προσοχή πάνω στο ρατσισμό μέσα στην ίδια τη βιομηχανία του. Πριν όμως το "Black Issue," 10 μεύρες καλλονές είχαν ήδη γράψει τη δική τους ιστορία στην πασαρέλα όσο και στα editorials.

H πριγκίπισσα Elizabeth Toro (1936), κόρη του βασιλιά του Toro, μίας από τις φυλές που βασίλευαν αρχικά στην Uganda. Η Elizabeth ήταν η τρίτη Αφροαμερικανή που μπήκε στο πανεπιστήμιο του Cambridge καθώς και η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Uganda. Η πριγκίπισσα Margaret της Αγγλίας την κάλεσε να συμμετάσχει σε ένα φιλανθρωπικό fashion show, με αποτέλεσμα η καριέρα της στο χώρο να απογειωθεί. Έγινε εξώφυλλο στη Vogue και στο Harper's Bazaar το 1969. Η Jacqueline Kennedy Onassis την κάλεσε αργότερα στη Νέα Υόρκη όπου έγινε η μούσα του θρυλικού Irving Penn.

Η θεά Naomi Sims (1948-2009), αποδεικνύει ότι υπήρχε Naomi, πριν τη Naomi. Tο έγχρωμο supermodel, Naomi Sims δούλευε υπερωρίες για να μπει στο χώρο που ως τότε δεν επέτρεπε την είσοδο σε μαύρες. Υπήρχε ρατσισμός. Ξεχώρισε με την εμφάνισή της στο διαφημιστικό των AT&T και έγινε εξώφυλλο στο Ladies' Home Journal και το περιοδικό Life το 1968. Οι πόρτες έκτοτε άνοιξαν διάπλατες.

Iman (1955)- ένα όνομα μία ιστορία. Ομορφιά που ακόμη μαγεύει και προσωπικότητα που αφήνει το σημάδι της ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν τη Σομαλή κοπέλα από το χωριό, θρύλο. Όταν ο φωτογράφος Peter Beard την ανακάλυψε την εποχή που σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο Nairobi, έφερε την επανάσταση στο χώρο της μόδας. Το 1975, ήρθε στη Νέα Υόρκη και πάνω σε μία ιστορία ότι την ανακάλυψε ανάμεσα στη φυλή της να .... βόσκει πρόβατα , χτίστηκε μία χρυσή καριέρα που την καθιέρωσε ως μούσα των Yves Saint Laurent, Issey Miyake και Calvin Klein, και τη μοναδική γυναίκα (ή και άντρα) που κατάφερε να δαμάσει τον David Bowie.

Η Mounia γεννήθηκε στη Μαρτινίκη και ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα μοντέλο μεγάλου οίκου και συγκεκριμένα η αγαπημένη του Yves Saint Laurent. Ήταν επίσης το πρώτο μοντέλο που έκανε haute couture shows για τον οίκο. Η Mounia ήταν το πρόσωπο για πολλές κολεξιόν του και μάλιστα όλα ράβονταν πάνω της, εμπνευσμένα από εκείνη! Μετρά αμέτρητα εξώφυλλά για το WWD και το γαλλικό Elle.

Η Donyale Luna (1945-1979) ή κατά κόσμον Peggy Ann Freeman το έσκασε από τις καλύβες του Detroit και έφτασε στη Νέα Υόρκη. Εκεί με το εξωτικό όνομα Donyale Luna, και μπλε φακούς επαφής και χωρίς ιδιαίτερο ύψος κατάφερε να δημιουργήσει ένα μύθο γύρω της και μυστήριο σχετικά με την καταγωγή της. Έζησε σαν ροκ-σταρ, έβγαινε με πολλούς ροκ- σταρς της εποχής και πέθανε σαν ροκ- σταρ από υπερβολική δόση το 1979, ενώ η Janis Joplin έπαιζε στη διαπασών.

Η Beverly Johnson (1952) γράφτηκε στην ιστορία ως η πρώτη μαύρη σε εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue το 1974, κάτι που άνοιξε τις πόρτες σε όλα τα μοντέλα διαφορετικής εθνότητας. Μετρά πάνω από 500 εξώφυλλα πρωτού επιλέξει μια μέτρια καριέρα ηθοποιού και ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση με περούκες.

Η Billie Blair (1946) νοσοκόμα από το Flint, του Michigan, έγινε το superstar model της Νέας Υόρκης, Θεωρήθηκε πρότυπο γυναικείας ομορφιάς και έγινε η αγαπημένη του Παρισιού όταν συμμετείχε στη Μάχη των Βερσαλλιών το 1973. Τότε δεν έκανε ιποτα για λιγότερο από $400 τη μέρα. Ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα της εποχής της.

Η Grace Jones (1948) ήταν και supermodel, και ψυχασθενής και disco/New Wave/dancehall queen. Μεγάλη προσωπικότητα των 80's που άφησε σημάδι στο χρόνο και στην ιστορία του στυλ. Πηγή έμπνευσης για ηθοποιούς, στιλίστες, σχεδιαστές, μουσικούς όπως η Rihanna και η Lady Gaga και gay σύμβολο χάρη στο ανδρόγυνο look της.

Η Pat Evans Black, χωρίς μαλλιά και πανέμορφη. Ξύρισε το κεφάλι της στα 60s διαμαρτυρόμενη για την μανία του χώρου να θέλει μοντέλα με ίσια μαλλιά. Αυτή της η απόφαση απογείωσε την καριέρα της. Ακολούθησαν Vogue και Harper's Bazaar πολλά διαφημιστικά και πασαρέλες όμως το 1974, η Evans έβαλε τέλος σε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα με ένα σκληρό άρθρο της στο Essence που κατακεραύνωνε μεγάλους σχεδιαστές και διευθυντές οίκων αποκαλώντας τους ρατσιστές και κατηγορώντας τους για διακρίσεις.

Τέλος η Pat Cleveland (1952) ανακαλύφθηκε στο μετρό από τον fashion illustrator Antonio. Την λάτρεψε παρότι ήταν κάπως ασχημούλα όμως σύντομα υπό την καθοδήγησή του μετατράπηκε σε σύμβολο της γαλλικής Vogue, και αποθεώθηκε όταν μαζί με την Blair, έγιναν οι πρώτες Αφροαμερικανές που συμμετείχαν στη μάχη των Βερσαλλιών.

Διαβάστε ακόμη:

Το Queen.gr πάει στη Νέα Υόρκη για το show Maison Martin Margiela for H&M

Ποιοι είναι οι πιο σέξι άντρες μοντέλα αυτή τη στιγμή και τι έχουν κοινό;

Τα πιο τρομακτικά παπούτσια που σχεδιάστηκαν ποτέ!