Ο John Galliano μιλάει για όλα

Ο John Galliano μιλάει για όλα

Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το αντισημιτικό του παραλήρημα, στην πρώτη συνέντευξη του σχεδιαστή μετά το σκάνδαλο

Για πρώτη φορά, μετά το σκάνδαλο που του στοίχισε την θέση του στον οίκο Dior αλλά και στο προσωπικό του label, πριν από δυόμησι χρόνια, ο John Galliano μίλησε, εφ' όλης της ύλης, στο περιοδικό Vanity Fair.

«Ποτέ δεν ήπια για να είμαι δημιουργικός ή για να κάνω έρευνα. Δεν χρειαζόμουν το αλκοόλ για τίποτα από αυτά. Στην αρχή ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγω από τον Dior. Μετά, το κατανάλωνα για να ξεφύγω, μετά τις συλλογές. Καθόμουν δύο μέρες για να συνέλθω από το αλκοόλ, όπως κάνουν όλοι. Όσο περισσότερες συλλογές παρουσίαζα, όμως, τόσο πιο τακτικά γινόντουσαν αυτά τα "διαλείμματα", και κατέληξα να είμαι σκλάβος του. Σειρά είχαν τα χάπια, τα οποία έπαιρνα γιατί δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Μετά ήρθαν τα άλλα χάπια γιατί δεν μπορούσα να σταματήσω να τρέμω. Και είχα τεράστια μπουκάλια αλκοόλ που μου έφερναν. Προς το τέλος, έπινα ό,τι έβρισκα. Βότκα, ή βότκα- τόνικ. Κρασί, πιστεύοντας ότι θα με βοηθούσε να κοιμηθώ. Λάθος. Κατάφερα, πάντως, να σταματήσω τις φωνές. Είχα όλες αυτές τις φωνές μέσα στο κεφάλι μου, που μου έκαναν άπειρες ερωτήσεις, αλλά ποτέ, ούτε για μία στιγμή, δεν παραδέχτηκα ότι ήμουν αλκοολικός. Πίστευα ότι μπορούσα να το ελέγξω», είπε ο σχεδιαστής.

Στη συνέντευξή του ο Galliano αποκάλυψε, ακόμα, ότι οι εξαρτήσεις του τον έκαναν να βασίζεται πολύ στους άλλους, ακόμα και για τα απλούστερα πράγματα. «Αυτό που ξεκίνησε ως έκφραση του εαυτού μου, σύντομα έγινε μία μάσκα. Ζούσα μέσα σε μία φούσκα. Ήμουν στο backstage και υπήρχαν πέντε άνθρωποι μόνο για να με βοηθήσουν. Ένας θα μου έδινε ένα τσιγάρο, ο επόμενος τον αναπτήρα. Δεν ήξερα ούτε πώς να χρησιμοποιώ το ΑΤΜ». Πάντως, αυτή του η συμπεριφορά δεν πέρασε απαρατήρητη από τα αφεντικά του, αφού και ο CEO του Dior, Sidney Toledano αλλά και ο πρόεδρος του ομίλου LVMH, Bernard Arnault, προσπάθησαν να παρέμβουν, λέγοντάς του ότι, εάν δεν άλλαζε τρόπο ζωής, θα πέθαινε. Η απάντηση του Galliano ήταν να σηκώνει την μπλούζα του και, δείχνοντάς τους το καλογυμνασμένο σώμα τους, να τους ρωτάει «σας φαίνεται αυτό για σώμα αλκοολικού;». «Χωρίς να έχω πλυθεί, ήμουν γεμάτος πληγές και εξευτελιζόμουν. Είχα ρίγη. Δεν κοιμόμουν για μέρες συνεχόμενες. Πήγαινα σε βιβλιοπωλεία και αγόραζα βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά ήμουν σε άρνηση. Ξέσπαγα στο γυμναστήριο. Πρόσεχα τι έτρωγα. Και, φυσικά, ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν επ' αόριστον».

Για το ίδιο το συμβάν, στο παρισινό cafe, που οδήγησε στην απόλυσή του, ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα. Χαρακτηρίζει τα αντισημιτικά του σχόλια «το χειρότερο πράγμα που είπα σε όλη μου την ζωή» και εξηγεί πώς ένιωσε όταν είδε το γνωστό βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με τον ίδιο σε κατάσταση μέθης να παραλυρεί ενάντια στους Εβραίους. «Όταν ήρθαν όλοι να μου πουν ότι είχα κάναι αυτά τα απαίσια πράγματα, πήγαινα γύρω- γύρω χωρίς να ξέρω τι είχε συμβεί. Ο βοηθός μου μού είπε για την ύπαρξη του βίντεο. Όταν το είδα, έκανα εμετό. Ένιωθα σαν αν είχα βγει στο δρόμο και να είχε περάσει πάνω από τα πόδια μου ένα λεωφορείο. Είχα παραλύσει από τον φόβο μου. Προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ο θυμός μου με είχε οδηγήσει στο μίσος για αυτή την φυλή. Τώρα συνειδητοποιώ ότι ήμουν τόσο θυμωμένος αλλά και τόσο απογοητευμένος από τον εαυτό μου που είπα το πιο ειδεχθές πράγμα που μπορούσα», είπε ο σχεδιαστής- φαινόμενο ο οποίος είναι νηφάλιος, εδώ και δύο χρόνια, και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. Κι εμείς το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα:
Η πρώτη συνέντευξη του John Gallianο
To Parsons ακύρωσε το σεμινάριο με τον John Galliano
John Galliano: «Έφαγε πόρτα» από τη Eurovision