Dior S/S 2019: Η πιο «χορευτική» συλλογή μόλις μας έδωσε τον ρυθμό του επόμενου καλοκαιριού

Διονυσία Καλαποθαράκου
Dior S/S 2019: Η πιο «χορευτική» συλλογή μόλις μας έδωσε τον ρυθμό του επόμενου καλοκαιριού

Shall We Dance?

Dior S19 255
Dior S19 258

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η βιομηχανία της μόδας ενώνεται με κάποιο άλλο είδος τέχνης, όπως είναι ο χορός στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι όμως η πρώτη φορά που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο η Ιταλίδα Creative Director του γαλλικού Οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri. Γι΄ αυτό και το κοινό που συγκεντρώθηκε στην υποφωτισμένη σκηνή του Bois de Boulogne ήταν γεμάτο προσμονή και υψηλές προσδοκίες για αυτήν τη σύμπραξη χορευτών και μοντέλων.

Η Chiuri, κάτω από την καθοδήγηση της χορογράφου Sharon Eyal, έστησε ένα πνευματώδες fashion show, γεμάτο κίνηση, ρυθμό, εκρήξεις χαράς και ενθουσιασμού. «Πλέον οι άνθρωποι μπορούν να δουν από κάθε γωνιά της γης αυτή την επίδειξη μόδας μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Γι’ αυτό προσπαθώ να τους μεταφέρω περισσότερο την εμπειρία του show και λιγότερο το ύφος των ρούχων», είπε η Kαλλιτεχνική Διευθυντής του Οίκου Dior στη βρετανική Vogue.

«Μιλάμε για το μέλλον της μόδας. Η μόδα δεν είναι η ίδια όπως όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε αυτήν. Ζούμε σε μια άλλη στιγμή και πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που ορίζουν πως είναι απόλυτα θεμιτό η ίδια η παράσταση να ξεπερνά σημειολογικά τα ρούχα». Να χορέψουμε σε αυτόν τον ρυθμό, θα προσθέσουμε εμείς.

https://www.instagram.com/p/BoI_v8gFi3i/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
Dior S19 260


Σε ό,τι αφορά τα κομμάτια για τη σεζόν S/S 2019 αυτά καθ’ αυτά, ο σκοπός της σχεδιάστριας ήταν να παρουσιάσει «ρούχα κατάλληλα για χορό» με πρακτικό και λειτουργικό χαρακτήρα, όχι avant-garde δημιουργίες. Layering που επιτρέπει στους «καλλιτέχνες» να αποχωρίζονται στρώσεις ρούχων καθώς εξελίσσεται η «πρόβα» τους. Διάφανα μπλουζάκια κάτω από bustiers, tutu φούστες πάνω από leggings, όλα στις «ήσυχες» αποχρώσεις του μπεζ, του πάγου και του γκρι. Φορέματα ελαφριά και αέρινα, παντελόνια με κίνηση και blazers που για να αγκαλιάσουν το σώμα χρειάζονται την προσθήκη κάποιας ζώνης.

Ακόμα και τα παπούτσια των μοντέλων έμοιαζαν να είναι φτιαγμένα από τις κορδέλες των πουέντ που φοράνε οι μπαλαρίνες. Το ίδιο και οι διπλές στέκες που φορούσαν στα μαλλιά τους ώστε να τα απομακρύνουν από το πρόσωπό τους. Σαν να ετοιμάζονται να μπουν σε ένα μάθημα μπαλέτου. Το όραμα του Oίκου Dior για το επόμενο καλοκαίρι δείχνει γυναίκες δυναμικές, θηλυκές, που εκφράζονται μέσα από την κίνηση του σώματος αλλά και των ρούχων τους. Αιθέριες και εύθραυστες, την ίδια στιγμή, Σύγχρονες μπαλαρίνες που στροβιλίζονται με χάρη στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Δείχνει έναν πιο «χαμηλό τέμπο» σε μία πολύβουη τάξη πραγμάτων. Δείχνει απλή και ανεπιτήδευτη, γαλλική φινέτσα.

https://www.instagram.com/p/BoG6zJrFTyl/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading


Δες επίσης: Oι Dolce & Gabbana αποκωδικοποιούν το DNA της μόδας μέσα από την collection S/S 2019Oι Dolce & Gabbana αποκωδικοποιούν το DNA της μόδας μέσα από την collection S/S 2019