Iacopo Capone-Doumas: Γνωρίσαμε τον Creative Director 3 διαφορετικών brands με 1 κοινό παρανομαστή

Διονυσία Καλαποθαράκου
Iacopo Capone-Doumas: Γνωρίσαμε τον Creative Director 3 διαφορετικών brands με 1 κοινό παρανομαστή

... το μινιμαλιστικό design τους. Τα labels «Sappho» (σανδάλια), «Aplo» (Τ-Shirts) και το surf project «Dear Ride» τα ενώνουν όμως και άλλα πράγματα όπως ο eco-friendly σχεδιασμός τους και η υψηλή αισθητική τους.

56205205 2148451982132870 2120210055299184429 n

O Iacopo Capone-Doumas γεννήθηκε στην Αθήνα, έχοντας τόσο την ελληνική όσο και την ιταλική υπηκοότητα και όπως μας λέει και το βιογραφικό του «μεγάλωσε ανάμεσα στις παραλίες της Ελλάδας». Η αγάπη και η κλήση του για το windsurfing φάνηκε από τη νεαρή ηλικία των οκτώ ετών και η πορεία σε αυτόν τον χώρο του αθλητισμού, από εκεί και μετά, στέφθηκε με διακρίσεις και βραβεία. Η αγάπη του για τον ωκεανό τον οδήγησε και στο πανεπιστήμιο του Plymouth στη Μεγάλη Βρετανία όπου σπούδασε Τεχνολογία Ναυτικών Υλικών. Λίγο αργότερα «εξαργύρωσε» και την αγάπη του για την τέχνη σπουδάζοντας και βιομηχανικό σχέδιο στο Μιλάνο. Ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη και Ιταλία για να εργαστεί σε κολοσσούς στην κατηγορία των επίπλων και του design, όπως ο όμιλος Interni. Aυτή τη στιγμή ζει και κινείται ανάμεσα στο Los Angeles και στην Αθήνα και συστήνεται στο ελληνικό κοινό με τρία ταυτόχρονα style projects και 3 διαφορετικά fashion brands που μας εξηγεί στην παρακάτω συνέντευξη πώς προέκυψα και τι εκφράζει το καθένα. Σανδάλια, T-Shirts και χειροποίητες σανίδες του surfing από έναν δημιουργό που το στυλ και η θάλασσα είναι στο DNA του από την αρχή της ζωής του!

Ένα brand με γυναικεία σανδάλια (Sappho), ένα με ανδρικά T-shirts (Αplo) και τα surf related artworks (Dear Ride)… μελετώντας «απ’έξω» τα τρία projects που «τρέχεις» ταυτόχρονα, σκέφτομαι πως θες να ασχοληθείς με ό,τι αγαπάς πραγματικά, βάζοντας στον πυρήνα όλων αυτών την δική σου, προσωπική αισθητική. Έχω δίκαιο;
Ακριβώς! Η ιδέα να μετουσιώσω τα πράγματα που με εκφράζουν και που απολαμβάνω την ενασχόληση μαζί τους, σε τρία ξεχωριστά projects, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσω τα brands μου.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το design και ποιο θα έλεγες πως είναι το στοιχείο εκείνο που χαρακτηρίζει την οπτική σου;
Λόγω του ότι είμαι Ελληνο-Ιταλός, μεγάλωσα μέσα σε αυτήν την κουλτούρα του contemporary design. Απλά, μοντέρνα και πρακτικά αντικείμενα περιστοίχιζαν την καθημερινότητά μου και τέτοια ήθελα και εγώ να προσφέρω στον κόσμο.

82667631 228741944813103 885506665887898645 n

Μοιράζεις τον χρόνο σου ανάμεσα σε Los Angeles και Αθήνα, ποιες διαφορές βλέπεις στο στυλ των κατοίκων εδώ και εκεί;
Είναι περισσότερα τα κοινά που βλέπω στο style τους παρά οι διαφορές τους και σε αυτά τα κοινά έχω επικεντρωθεί στα πράγματα που σχεδιάζω και εγώ ο ίδιος.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου στην προ Covid-19 και στην μετά Covid-19 εποχή; Διαθέτεις τον χρόνο σου εξίσου και στα 3 brands; Είναι εφάμιλλες οι απαιτήσεις τους;
Δουλειά, Netflix , τρέξιμο ή περπάτημα και μία συνεχής προσπάθεια να παραμείνω δημιουργικός και να συνεχίσω να βλέπω θετικά τα πράγματα γύρω μου, έτσι θα περιέγραφα την κάθε μου μέρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και τα τρία projects με τα οποία καταπιάνομαι έχουν τις ίδιες «δημιουργικές αρχές» από πίσω τους, απλά το καθένα επικοινωνείται μέσω διαφορετικού αντικειμένου. Στο τέλος το ένα «βοηθάει» το άλλο.

Ένας άντρας σχεδιάζει flat sandals και mules (Sappho). Αυτά είναι τα στυλ παπουτσιών που σου αρέσει να φοράει μία γυναίκα;
Δεν είναι το θέμα τι αρέσει σε εμένα. Σίγουρα όμως αυτά που δημιουργώ είναι και αυτά που θέλω να βλέπω στις γυναίκες. To κάθε είδος footwear που εξυπηρετεί τις γυναικείες ανάγκες θέλω να το κάνω όσο πιο πρακτικό και κομψό γίνεται, κρατώντας τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται και πάντα μία κοινή, αισθητική, «ταυτότητα». Εχω παρατηρήσει και μου έχουν πει διάφορες γυναίκες ότι είναι δύσκολο να βρουν στην αγορά κλασσικά σανδάλια που να συνδυάζουν κομψότητα, ποιότητα και προσιτή τιμή.

https://www.instagram.com/p/B-pQTI2pccK

Oι γραμμές των αξεσουάρ και των ρούχων σου είναι minimal, καθαρές, αφαιρετικές. Υπάρχει κάποιος αρχιτέκτονας ή καλλιτέχνης από του οποίου το έργο έχεις επηρεαστεί;
Πηγή έμπνευσης είναι πάντα η θάλασσα. «Οδηγός» σε ό,τι κάνω όμως είναι το Bauhaus και το Italian design των late 50ς και η μετά- postmodernism περίοδος.

IMG 5503 t shirt pink

Ποια είναι η γνώμη σου για την slow fashion; Ήταν αναμενόμενο να περάσουμε σε μία εποχή που θα «ρίξουμε την ταχύτητα» στην ανακύκλωση των πραγμάτων που έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας;
Hταν αναμενόμενο να γίνει αυτό κάποια στιγμή, το θέμα ήταν πότε και με ποια αφορμή. Γενικότερα κάνουμε over consume (υπερκαταναλώνουμε) σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στη μόδα. Το SAPPHO και το APLO ειναι δύο brands απλά, με βασικά αντικείμενα, καλά σχεδιασμένα, σε πολύ καλή ποιότητα. Πράγματα χρήσιμα στην καθημερινότητά μας, οχι περιττά, που μπορούμε να κρατήσουμε για πάρα πολλά χρόνια.

H παραγωγή σου ακολουθεί τις αρχές της βιωσιμότητας;
Ναι. Τα SAPPHO φτιάχνονται από ιταλικό deadstock leather. Αληθινό δέρμα που το παίρνουμε από ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για τροφή και εμείς αξιοποιούμε το δέρμα τους. Τα T-Shirts των APLO είναι 98% eco friendly. Χρησιμοποιούμε υφάσματα υψηλής ποιότητας από υλικά βγαλμένα από τη φύση όπως βαμβάκι, modal και viscose.

Eίσαι ένας νέος δημιουργός σε ένα δυστοπικό παρόν για την παγκόσμια fashion σκηνή. Πες μας την ευχή σου για το μέλλον… Μπορεί όλη αυτή η κρίση να γεννήσει κάτι καλό;
Λιγότερα, απλά, προσεγμένα και ουσιώδη προϊόντα, όσο πιο eco friendly γίνεται! Brands που έχουν ταυτότητα και που αντιπροσωπεύουν κάτι συγκεκριμένο. Όχι απλά ένα ακόμη label για να πουλήσουμε άλλο ένα T-Shirt με διαφορετικό logo.

Στυλ είναι…
«Simplicity with a flair of Confidence» (Απλότητα με μία δόση Αυτοπεποίθησης).

Δες επίσης: 15 mini, ανοιξιάτικα φορέματα που θα σε ξετρελάνουν