Ένα ψάθινο καπέλο από το «Savapile» είναι η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά στο στυλ σου

Διονυσία Καλαποθαράκου
Ένα ψάθινο καπέλο από το «Savapile» είναι η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά στο στυλ σου

Και αν κρίνουμε από τα oversized σχέδια που μας έδειξε η δημιουργός τους, Λίζα Σαρηγιαννίδου, δεν μπορείς εύκολα να τα χαρακτηρίσεις «λεπτομέρεια».

IMG 2431

H Λίζα ανέλαβε ένα από τα πιο ιστορικά πιλοποιία των Αθηνών, αυτό του πατέρα της στο κέντρο του Ψυρρή. Και δεν συνέχισε μόνο μία πορεία δημιουργικότητας και υψηλής αισθητικής 60 χρόνων, αλλά τράβηξε και τις δικές της καθοριστικές γραμμές στο «μεγάλο σχέδιο» που λέγεται «ψάθινο καπέλο». Τη συναντήσαμε στο εργαστήρι της που μπορεί να είναι «talk of the town» αλλά δεν το βρίσκεις εύκολα με την πρώτη βόλτα που θα περάσεις από την Αγίας Ελεούσης. «Μου αρέσει λίγο αυτό το μυστήριο, το να κατεβαίνει ο άλλος τα σκαλιά και να μας ανακαλύπτει βήμα-βήμα, το να επιμένει να βρει ‘αυτά τα μεγάλα ψάθινα’ καπέλα», μας είπε η designer και έχει δίκαιο. Όλα τα πράγματα που πραγματικά θες στη ζωή σου βρίσκεις τρόπο να τα αποκτήσεις: από τον έρωτα μέχρι ένα καπέλο που απλά θα ερωτευθείς!

IMG 2434
IMG 2449
IMG 2441
IMG 2442

Πες μας ένα σύντομο bio για την οικογενειακή επιχείρηση και για το πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πιλοποιία.
H εταιρεία ξεκίνησε από τον πατέρα μου το 1960 με πρωτόγονα μέσα έχοντας όμως όραμα για κάτι πιο καλλιτεχνικό. Η έδρα της επιχείρησης ήταν πάντα στου Ψυρρή την οποία θεωρούσε πάντα γειτονιά του. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, σε αυτό το περιβάλλον δεν ήταν πολύ δύσκολο να μου μεταδώσει αυτή την αγάπη του για την πιλοποιϊα. Αναλαμβάνοντας λοιπόν εξέλιξα τη χρήση της ψάθας εκτός από τα καπέλα, στις τσάντες και σε διάφορα άλλα αξεσουάρ.
Τι σημαίνει «Savapile»;
Savapile ... Σάββας και πίλος (που είναι το καπέλο στα ελληνικά).
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ένα καπέλο στην τελική εμφάνιση μιας γυναίκας; Είναι αυτό που λέμε «το αξεσουάρ που θα κάνει τη διαφορά»;
Φανταστείτε μια υπέρκομψη γυναίκα να περπατάει στην Ερμού. Και την ίδια γυναίκα να περπατάει με ένα καπέλο... Πόσα βλέμματα θα πέσουν πάνω της;

Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείς στα σχέδια σου είναι ή ψάθα. Πόσο εύκολα φοριέται εκτός διακοπών, στο αστικό περιβάλλον;
Προφανώς η ψάθα είναι ένα υλικό που ταιριάζει στο καλοκαίρι. Η ψάθα λοιπόν φοριέται κ στο αστικό περιβάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάμε ότι παλιότερα όλοι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων τους καλοκαιρινούς μήνες δεν τολμούσαν να κυκλοφορήσουν «ασκεπείς»!
Τα περισσότερα καπέλα σου τα αφήνεις στο φυσικό τους χρώμα. Γιατί;
Η φυσική ψάθα και γενικά τα «raw» υλικά μου ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Προτιμώ λοιπόν να δουλεύω τα υλικά στη φυσική τους μορφή χωρίς όμως να αποκλείω και κάποιες επεξεργασμένες μορφές ψάθας, παρακολουθώντας προφανώς τις τάσεις της μόδας.
Ποια είναι τα τρία δικά σου αγαπημένα σχέδια καπέλων και γιατί;
Αγαπημένα μου σχέδια είναι τα Tiffany, Bahama και Helios. Καθένα μου θυμίζει και ένα διαφορετικό καλοκαίρι!

Ποιο είναι το πιο περίεργο σχέδιο που σου έχουν ζητήσει να κανείς;
Ένα μνημειακών διαστάσεων καπέλο για θεατρική παράσταση.
Ο Jaquemus έδειξε αυτά τα τεράστια, πλατύγυρα καπέλα ως μέρος της συλλογής τους πριν από μερικά χρόνια. Το θεωρείς εφικτό να φορεθούν από μια σύγχρονη κοπέλα σήμερα στη χώρα μας;
Τα πάντα μπορούν να φορεθούν από κάποιον που μπορεί να το υποστηρίξει. Και μάλιστα αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου πελάτες. Που είναι λίγο πιο τολμηροί από το μέσο όρο.

Πες μου έναν ξένο hat designer που θαυμάζεις και γιατί;
Ο πρώτος hat designer που έτυχε να δω σε περιοδικό και τον λάτρεψα είναι ο Philip Treacy. Ουσιαστικά μου έδωσε να καταλάβω ότι ένας τεχνίτης μπορεί να μεταμορφωθεί σε δημιουργό Υψηλής Ραπτικής.
Από πού εμπνέεσαι συνήθως ένα νέο σχέδιο;
Από την ανάγκη μου να πάω τα σχέδιά μου ένα βήμα παραπέρα. Πάντα αναζητώ το κάτι παραπάνω στη δουλειά μου.
Μια στιγμή που ένιωσες πραγματικά περήφανη όλα αυτά τα χρόνια που κανείς αυτή τη δουλειά;
Όταν ενώ ήμουν έτοιμη να κλείσω το ατελιέ -για προφανείς λόγους- και τελικά δεν το έκανα.
Το δικό σου fashion μότο...
Μην φοβάσαι να ξεχωρίσεις.

Πώς οραματίζεσαι το μέλλον της ελληνικής μόδας στην μετά - Κορονοϊού εποχή;
Δεν πιστεύω ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Ήταν και είναι δύσκολα. Μας επηρέασε πολύ όλο αυτό. Αλλά η ζωή πάντα συνεχίζεται και όσο υπάρχουν άνθρωποι με αισθητική θα υπάρχει και μόδα.
Πού μπορούμε να βρούμε τα σχέδια σου;
Στο εργαστήριό μας στου Ψυρρή , στα συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και ελπίζω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στο e-shop μας.
Μία ευχή για το μέλλον...
You can leave your hat on!

Ιnfo: Savapile (Aγίας Ελεούσης 14, Ψυρρή, τηλ. 210 3217087)

IMG 2451