Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε ένα plus-size jean με καλή εφαρμογή;

Διονυσία Καλαποθαράκου
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε ένα plus-size jean με καλή εφαρμογή;

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι εταιρίες όταν σχεδιάζουν curvy, denim παντελόνια;

Το να βρει μία γυναίκα με καμπύλες ένα jean παντελόνι που να είναι άνετο, να εφαρμόζει σωστά και να είναι από καλή ποιότητα denim ώστε να μην φθαρεί αμέσως είναι εξίσου δύσκολο με τα πετύχεις καλή τιμή σε ένα vintage, Chanel κομμάτι ή να βρεις το ιδανικό ζευγάρι μπότες που συνδυάζεται με τα πάντα. Και είναι δύσκολο γιατί πολύ απλά είναι σπάνιο, δεδομένης της πολύ μικρής αντιπροσώπευσής τους στη μεγάλη αγορά των jeans. Πολλά plus size brands δεν έχουν την τεχνογνωσία που έχουν τα εξιδεικεύμενα denim brands, ώστε να δημιουργήσουν κομψά και πρακτικά παντελόνια για γυναίκες που φοράνε πάνω από 14 (aka 42) Noύμερο. Η Meghan Germek, μία plus size καταναλώτρια που εργάζεται στις κοινωνικές υπηρεσίες της Αλαμπάμα, δήλωσε σε σχετικό αφιέρωμα του Refinery 29: «Ψωνίζω από plus size brands όλη μου τη ζωή, αλλά το να βρω το σωστό jean για εμένα ήταν πάντα ‘εφιάλτης’».

https://www.instagram.com/p/CIk_Np4hkXi

Στο Twitter, υπάρχουν αντίστοιχα #trends με ερωτήσεις σχετικά με τα plus size jeans. Eρωτήσεις όπως: «μπορούμε να βρούμε κάπου jeans για το σώμα μας που να κολακεύουν τους μηρούς μας», «γιατί όλα τα plus size jeans, ανεξάρτητα από το brand που τα σχεδιάζει, έχουν αυτό το καταραμένο κενό στη μέση;». Yπάρχουν και άλλες γυναίκες στη συγκεκριμένη social-media πλατφόρμα που παραπονούνται ότι τα μεγέθη δεν είναι αντιπροσωπευτικά όλων των σωμάτων, τα στυλ είναι περιορισμένα και οι τιμές είναι πολύ υψηλές για την ποιότητα που προσφέρουν τα συγκεκριμένα κομμάτια. Σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Reddit's / PlusSize, που φιλοξενεί πάνω από 46.000 άτομα, οι χρήστες εκφράζουν επίσης παράπονα για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της βιομηχανίας της μόδας στις ενδυματολογικές τους ανάγκες.

Eπίσης πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως τα jeans που παραγγέλνουν online δεν εφαρμόζουν καθόλου καλά και κάποια μάλιστα σχίζονται μετά από κάποια πλυσίματα. Η Germek, λέει στο Refinery29, πως πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό γιατί τα πιο πολλά brands δεν λαμβάνουν υπόψη τoυς διαφορετικούς σωματότυπους όταν ένα plus-size denim παντελόνι. «Το βάρος μου συγκεντρώνεται στους γοφούς, στην κάτω κοιλιακή χώρα και στους μηρούς μου», εξηγεί, «αλλά οι γάμπες και οι αστράγαλοί μου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα». Εξαιτίας αυτού, όταν ψάχνει για skinny jeans στο νούμερό της, οι περισσότερες επιλογές είναι πολύ μεγάλες για τους αστραγάλους της, κάνοντας έτσι κακή εφαρμογή στο σώμα της. Το αστέρι του TikTok, Remi Bader, υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο και προτείνει στις εταιρίες που σχεδιάζουν curvy μοντέλα παντελονιών να τα κατηγοριοποιούν με βάση τους τύπους σώματος («μήλο», «αχλάδι» κτλ) και όχι με βάση τα νούμερα.

https://www.instagram.com/p/CHnFVP8hbM1

Παρόλη τη γενική δυσαρέσκεια όμως υπάρχουν και brands που δέχονται καλές κριτικές για τις plus-size, denim δημιουργίες τους. Μερικές από αυτές είναι οι: Τarget, Measure and Made, Good American, Fashion Nova και Parabita και American Eagle (σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά). Τα reviews κάτω από συγκεκριμένα curvy jeans τους είναι διθυραμβικά και το στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η εξατομίκευση των σχεδίων τους. Ένα παντελόνι δεν αρκεί να σου κάνει, πρέπει να σε κολακεύει και να τονίζει με κομψό τρόπο της καμπύλες σου. Ας είναι αυτός, λοιπόν, ο στόχος των εταιριών για το 2021: να δημιουργήσουν τέτοια κομμάτια για όλες τις γυναίκες.
Δες επίσης: Οδηγός Αγοράς: 15 φορέματα που μυρίζουν καλοκαίρι (και ας είναι ακόμα Μάρτιος!)