Από τους χίπις στην Υψηλή Ραπτική: Η ιστορία πίσω από την τάση του tie-dye

Sabine Camhi
Από τους χίπις στην Υψηλή Ραπτική: Η ιστορία πίσω από την τάση του tie-dye

Η τάση του tie-dye επέστρεψε δυναμικά και θα προσθέσει χρώμα στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021.

 

Έφτασε η στιγμή να θυμηθούμε μια τάση από το παρελθόν. Ο λόγος για το tie-dye print, του οποίου οι ιστορικές ρίζες εντοπίζονται στον 6ο αιώνα μ.Χ. στις παραδοσιακές τεχνικές βαφής που χρησιμοποιούσαν για αιώνες χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία και το Περού. Πριν γίνει το mainstream στυλ που είναι σήμερα, αυτό το όμορφο print ήταν μια μορφή πολιτιστικής έκφρασης.

Ξεχωριστό για το εντυπωσιακό σχέδιό του, η μοναδικότητα του tie-dye προέρχεται από την ευελιξία του σε σχήμα και υφή. Ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο βαφής για να διακοσμήσουν τα καθημερινά ρούχα και αξεσουάρ τους μόνο τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το tie-dye προκάλεσε ενθουσιασμό όταν η αμερικανική εταιρεία Rit αποφάσισε να διαφημίσει τα προϊόντα βαφής της από τα σπίτια καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη.


https://www.instagram.com/p/B-77zLABkf2

Το tie-dye υιοθετήθηκε από μια ολόκληρη γενιά επαναστατικών νέων. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, το tie-dye συνδέθηκε ευρέως με τους Αμερικανούς χίπις, οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τα αυστηρά πρότυπα της δεκαετίας. Η ψυχεδελική του μορφή ήταν ένα μέσο γι’ αυτούς να εκφράσουν την ελευθερία του πνεύματός τους και κυριαρχούσε σε μουσικά φεστιβάλ και διαδηλώσεις. Μερικά χρόνια αργότερα η τάση παραγκωνίστηκε. Το 1990 όμως, απογειώθηκε για ακόμη μια φορά από τους φαν της rave μουσικής σκηνής και φορέθηκε σε πιο φωσφοριζέ εκδοχές.

Το 2020 βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο ανανεωμένη. Πολλοί σχεδιαστές θέλησαν να επαναφέρουν τα έντονα χρώματα στις συλλογές τους και να κάνουν το tie-dye το «go-to» στυλ των διάσημων. Από κομψά φορέματα στο κόκκινο χαλί, το είδαμε και σε σετ από δύο ξεχωριστά κομμάτια που μας θυμίζουν εκείνες τις μέρες που κάναμε αυστηρή καραντίνα στο σπίτι, πέρυσι.

Μέσα στα χρόνια, κυριάρχησε σε πασαρέλες, ακόμη και σε συλλογές Υψηλής Ραπτικής του οίκου Dior και Givenchy. Για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, σχεδιαστές όπως η Stella McCartney και η Proenza Schouler έδειξαν πως το tie dye μοτίβο αποτέλεσε τεράστια έμπνευση για νέες συλλογές.

Συνέχισε στην gallery παρακάτω για να δεις πώς αυτή η τάση ενσωματώθηκε στις συλλογές έντεκα σχεδιαστών για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι του 2021. Μέσα από μια ψυχεδελική νότα, είμαστε σίγουρες πως αυτές οι φωτογραφίες θα σε παραπέμψουν στα ξέγνοιαστα παιδικά σου χρόνια.

Δες επίσης: Αυτές είναι οι 10 δημοφιλέστερες τσάντες στον κόσμο