Alber Elbaz: Ο σχεδιαστής που άφησε τη δική του σφραγίδα στο χώρο της μόδας

Alber Elbaz: Ο σχεδιαστής που άφησε τη δική του σφραγίδα στο χώρο της μόδας

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε νέα πνοή στον οίκο Lanvin και φημιζόταν για την έντονη προσωπικότητά του.

Φτωχότερος είναι εδώ και λίγα 24ωρα ο κόσμος της μόδας αφού ο Ισραηλινός σχεδιαστής Alber Elbaz άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, νικημένος από τον Κορονοϊό. Γεννημένος στο Μαρόκο και μεγαλωμένος στο Ισραήλ, ο σχεδιαστής μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η πρώτη του επαφή με τον χώρο της μόδας έγινε σε εταιρία με νυφικά ωστόσο λίγο αργότερα βρέθηκε δίπλα στον Αμερικανό σχεδιαστή Geoffrey Beene, δουλεύοντας ως βοηθός του για επτά ολόκληρα χρόνια.

Ο Elbaz ωστόσο ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο όταν προσλήφθηκε από τον Ralph Toledano ως επικεφαλής του Guy Laroche στο Παρίσι το 1996. Αυτή η θέση του προσέφερε μεγάλη προβολή από τα media και την ευκαιρία που περίμενε μια ολόκληρη ζωή: να συνεργαστεί με τον οίκο Yves Saint Laurent δημιουργώντας τη συλλογή Rive Gauche ready-to-wear το 1998.

Μετά από τρεις σεζόν, ο Elbaz απολύθηκε εξαιτίας της εξαγοράς του YSL από το Gucci Group. Ο Alber Elbaz βρέθηκε στη συνέχεια στο Μιλάνο όπου εργάστηκε ένα χρόνο για την Krizia. Τελικά προσγειώθηκε στον οίκο Lanvin το 2001 όπου αγκάλιασε τη ζεστασιά μιας μικρής, ιδιωτικής εταιρείας — και ενός brand που ήταν ακόμη κάτω από τα ραντάρ. Ωστόσο λίγο αργότερα τα κομψά, θηλυκά του σχέδια και οι εκκεντρικές εμφανίσεις στο catwalk με έντονο καρναβαλικό πνεύμα, εκτόξευσαν τον Lanvin με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους κορυφαίους οίκους μόδας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε μια επιχείρηση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ανδρικά ενδύματα και την μετέτρεψε σε κορυφαίο σχεδιαστικό brand για όλες τις γυναίκες. Ο Elbaz ήταν υπεύθυνος για την αναβίωση του θρυλικού γαλλικού οίκου, για τον οποίο δούλεψε ως καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2001 έως το 2015. ΄Οταν ο οίκος τον απέσυρε από τον ρόλο αυτό, ο σχεδιαστής έκανε ένα διάλειμμα 5 χρόνων μέχρι και πρόσφατα, όπου λάνσαρε το AZ Factory, ένα πρωτοποριακό brand, που συνδύαζε μόδα και τεχνολογία.

Η Meryl Streep παρέλαβε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο "The Iron Lady" το 2012 ενώ φορούσε ένα χρυσό φόρεμα δημιουργία του Elbaz. Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι celebrities που τον έχουν εμπιστευτεί για τις εμφανίσεις τους ανάμεσά τους οι: Demi Moore, Nicole Kidman, Catherine Deneuve, Kate Moss, Uma Thurman, Julianne Moore και Gwyneth Paltrow.

Αφού έφυγε από τον Lanvin, ο Elbaz σχεδίασε όλα τα κοστούμια που φορούσε η Natalie Portman στην ταινία A Tale of Love and Darkness του 2016, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε. Από τότε έχει συνεργαστεί με διάφορες μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Converse και LeSportsac. Είχε ξεκινήσει το δικό του brand, AZ Factory και συνεργαζόταν με την Richemont.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Johann Rupert πρόεδρος του Richemont, «Δεν έχασα μόνο έναν συνάδελφο αλλά και έναν αγαπημένο φίλο» και συνέχισε, «Ο Alber είχε μια πλούσια και αξιόλογη φήμη ως μια από τις πιο ευφυείς και αγαπητές προσωπικότητες. Πάντα με εντυπωσίαζε η εξυπνάδα του, η ευαισθησία, γενναιοδωρία και ασυγκράτητη δημιουργικότητα».

Δες επίσης: Οscars 2021: Όλα τα looks της απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

https://www.instagram.com/p/COFvVmQLu4Z

Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις μερικές φωτογραφίες από την επαγγελματική πορεία του καταξιωμένου σχεδιαστή.

Πηγή φωτογραφιών: apimages.com