Πώς το Vintage Jean Paul Gaultier έγινε η ανομολόγητη εμμονή των celebrities

Νατάσσα Σχοινά
Πώς το Vintage Jean Paul Gaultier έγινε η ανομολόγητη εμμονή των celebrities

«Το πιο υπέροχο κομπλιμέντο που θα μπορούσα να λάβω είναι να βλέπω κάποιον να φοράει τα ρούχα που έχω σχεδιάσει», είπε ο Gaultier.

«Δε μου αρέσουν ούτε τα όνειρα ούτε η πραγματικότητα. Μου αρέσουν τα όνειρα όταν γίνονται πραγματικότητα, γιατί αυτή είναι η ζωή μου». Μόνο μία από τις ατάκες που έχει πει ανά διαστήματα ο Jean Paul Gaultier. Ο Γάλλος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής και prêt-à-porter είναι συνδυασμένος στο μυαλό των περισσότερων γυναικών που έστω και λίγο ασχολούνται με το «άθλημα» της μόδας με μία διαφορετικού τύπου ζωή. Αυτή που περπατάει στο κόκκινο χαλί και μοιάζει λες και μπορεί να σε σηκώσει από τον καναπέ του σπιτιού, να σε πιάσει χέρι-χέρι και να σε μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου τα ρούχα έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο Gaultier ίδρυσε το 1982 το δικό του brand. Μέχρι που πειραματίστηκε με αρώματα, το καθένα από αυτά εκπροσωπώντας μία ταυτότητα, όπως ακριβώς έκανε με κάθε του ρούχο. Ώσπου έφτασε το 2003 και ο καταξιωμένος πια σχεδιαστής ανέλαβε τον ρόλο του creative director του οίκου Hermès (μέχρι το 2010), δίνοντάς του την ταυτότητα και τον αέρα της κομψής Παριζιάνας που μεταφράζει τη δυναμικότητα σε ρούχα, σχέδια και κοψίματα.



«Έχω έρθει από μία γενιά που έχει ‘γυαλίσει’ τα παζάρια. Εκεί ήταν που βρήκα ένα γαλλικό navy striped shirt που άρχισα να φοράω και έγινε ένας από τους κώδικές μου. Είναι ένα υπέροχο πράγμα να δίνεις ζωή στα παλιά ρούχα και να τα φοράς ξανά. Σε αυτήν την εποχή κρίσης και σύγχυσης, τι θα ήταν καλύτερο; Υπάρχουν τόσα πολλά ρούχα και τόσο λίγοι άνθρωποι για να τα φορέσουν», είπε ο Gaultier σχολιάζοντας την κλασική του ρίγα - statement.

Τελικά, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον χώρο το 2020, μετά από μισό αιώνα στον χώρο της μόδας.

O JP Gaultier, το «enfant terrible» της μόδας, αποχωρεί & εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του

Η αγάπη των celebrities

Θα έλεγε κανείς ότι με την ανακοίνωσή της αποχώρησής του το 2010, η ζήτηση των κομματιών του θα μειωνόταν, αλλά ξαφνικά συνέβη το ακριβώς αντίθεση. Το legacy όχι απλώς παρέμεινε επίκαιρο αλλά άρχισε να σημειώνει μία αυξητική τάση. Ειδικά στους celebrities. Όχι, βέβαια, ότι αυτό μας παραξένεψε με την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν δείξει όλες αυτές τις δεκαετίες. Όλοι τον αγαπούσαν, ακόμα κι αν η οικονομική τους δυνατότητα δεν επαρκούσε για να αποκτήσουν κάποιο κομμάτι του. Γιατί πολύ απλά τους έκανε να νιώθουν ωραία. Τους έκανε να πιστεύουν ότι νοιάζεται να νιώθουν ωραία.



«Το πιο υπέροχο κομπλιμέντο που θα μπορούσα να λάβω είναι να βλέπω κάποιον να φοράει τα ρούχα που έχω σχεδιάσει»

Ίσως αυτή η τάση που παρατηρείται στους celebrities κατόπιν της ανακοίνωσης της απόσυρσης να σχετίζεται και με το γεγονός ότι η αποχώρηση του σχεδιαστή μετέτρεψε με τον δικό της τρόπο την ιδέα του σε μία vintage επιλογή. Δηλαδή, σίγουρα όταν φτάνεις να «χτίζεις» το όνομά σου τόσα χρόνια, αυτό δεν πρόκειται να φύγει, αλλά όταν εκείνο αποσύρεται ή όταν σκέφτεσαι ότι μπορεί να αποσυρθεί από την εξίσωση, το θες ακόμα περισσότερο. Και, όταν ένας σχεδιαστής οδεύει προς τα 70, μπορείς να φανταστείς ότι μία τέτοια ανακοίνωση θα πλησιάσει. Στο τέλος - τέλος, είναι ο Jean Paul Gaultier. Και δε χρειάζεσαι αιτιολόγηση για να επιλέξεις σχέδιά του στην γκαρνταρόμπα σου. Παρά μόνο κομψότητα, τόλμη, δημιουργική σκέψη και γούστο.

Συνέχισε, όμως, παρακάτω για να δεις μερικές από τις φορές που celebrities έχουν επιλέξει ρούχα του σχεδιαστή.