Interview: Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου στον Οίκο Off-White θα συνεχίσει το cool ύφος του Virgil Abloh

Interview: Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου στον Οίκο Off-White θα συνεχίσει το cool ύφος του Virgil Abloh

Πριν από περίπου ένα μήνα μάθαμε πως η «δική μας Ελβίρα» αναλαμβάνει τη θέση της Shoe Designer Consultant στον αγαπημένο οίκο μόδας των millennials και λίγο μετά τον θάνατο του Abloh αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος να χαμογελάσουμε ξανά διαβάζοντας αυτές τις δύο λέξεις: Οff-White.

Elvira Panagiotopoulou

Όταν διαβάσαμε την είδηση ότι η Ελβίρα θα σχεδιάζει πλέον τα υπέροχα παπούτσια της και για τον Off-White σκεφτήκαμε μέσα μας κάτι τύπου «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη». Γιατί η Ελβίρα των Callista και των DI GAΪA είναι γεννημένη για αυτό ακριβώς το πράγμα: για να μεταλαμπαδεύει τη γνώση της γύρω από το shoe design και την υψηλή της αισθητική και εκτός συνόρων. Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στο Παρίσι, η Ελβίρα μεγάλωσε ανάμεσα στην ελληνική φύση και το γαλλικό αστικό τοπίο, πράγμα που την κατέστησε ευαίσθητη στα στοιχεία και των δύο πολιτισμών. Η παιδική της ηλικία ήταν γεμάτη από δυναμικές, κομψές και δημιουργικές γυναίκες που την ενέπνευσαν χάρη στη δύναμη και την πολυσύνθετη προσωπικότητα τους. Η αγάπη της για τη μόδα και τη χειροτεχνία σφραγίστηκε από νωρίς με τη δημιουργία μιας συλλογής κοσμημάτων και υποδημάτων, ενώ παράλληλα σπούδαζε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στην Αθήνα. Η δημιουργική διαδικασία ήταν τόσο συναρπαστική που αποφάσισε να βελτιώσει τις δεξιότητές της παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίασης υποδημάτων στο London College of Fashion. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, μία ιστορία που γράφτηκε ανάμεσα στο δικό της showroom (τo DI GAΪA είναι το προσωπικό της shoe brand) και στο ατελιέ των Dolce&Gabbana και είναι μία ιστορία που μας διηγείται εδώ στο Queen.gr από τα γραφεία του νέου της «σπιτιού», του Οίκου Off-White, στο Μιλάνο.

From Milan With Love...

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν ανέλαβες τα νέα σου καθήκοντα στον Οίκο Off-White;
Μετά από την πρώτη -επίσημη πλέον- σύσκεψη με την ομάδα της Off-White στο Μιλάνο, όπου με μπρίφαραν για τη Spring/Summer Collection 2023, επέστρεψα στην Αθήνα με ένα ασφυκτικό deadline μόλις 10 ημερών για να ετοιμάσω προσχέδια της συλλογής!
Πρόλαβες να γνωριστείς με τον Virgil Abloh;
Δυστυχώς η πρόταση συνεργασίας με τον οίκο μού έγινε λίγο μετά το θάνατο του Virgil Abloh, οπότε λυπάμαι αφάνταστα που δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά αυτόν τον genius καλλιτέχνη, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.
Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον συγκεκριμένο Oίκο Μόδας;
Ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία: ένας πρώην συνάδελφος στην Balmain, που πλέον εργάζεται ως Chief Merchanding Officer στο γκρουπ της Farfetch, όπου ανήκει η Off-White, με ενημέρωσε ότι ο οίκος αναζητά έναν επικεφαλής για τη γυναικεία σειρά υποδημάτων. Του είπα ότι με ενδιέφερε κι έτσι έγινε το liaison.


https://www.instagram.com/p/CLl4_OJq6HI


Narciso Rodriguez, Madeleine Vionnet, Dolce & Gabbana, Balmain… έχεις ξαναβρεθεί στο σχεδιαστικό shoe team μεγάλων Οίκων Μόδας. Τι διαφορετικό να περιμένουμε σε αυτή σου τη συνεργασία;
Η αλήθεια είναι πως στις προηγούμενες συνεργασίες μου, ο ρόλος μου ήταν περισσότερο επικουρικός, ομολογουμένως δεν είχα τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Αυτή τη φορά είμαι σε θέση να εισηγούμαι εγώ η ίδια τις προτάσεις και να διευθύνω τη διαδικασία, κάτι που αποτελεί φυσικά τεράστια ευθύνη. Έχω οραματιστεί την πλήρη ανανέωση του γυναικείου τμήματος υποδημάτων, μέσα από τη φρέσκια πνοή και τη νέα προσέγγιση που σκοπεύω να υιοθετήσω.
Θα αποδώσεις το athleisure DNA του Οίκου στις δημιουργίες σου;
Έχω δεσμευτεί εξαρχής ότι η σχεδιαστική γραμμή που θα ακολουθήσω στις επερχόμενες συλλογές, θα ανταποκρίνεται στο ξεχωριστό minimal και cool ύφος που καθιέρωσε ο Virgil Abloh, εξασφαλίζοντας στην Off-White την περίοπτη θέση που κατέχει σήμερα στη βιομηχανία της μόδας. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τίποτα περισσότερο προς το παρόν, μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια!
Ένας shoe designer που θαυμάζεις και γιατί
Τον Manolo Blahnik για το ιδιαίτερο στυλ του και τα άκρως ευφάνταστα σχέδιά του. Τον θεωρώ πραγματικό καλλιτέχνη και αυθεντία στο σχεδιασμό υποδημάτων, οι δημιουργίες του αποτελούν αληθινά έργα τέχνης που με εμπνέουν κάθε φορά.
Μία στιγμή της καριέρας σου που πάντα θυμάσαι με αγάπη και μία για την οποία νιώθεις πολύ περήφανη
Θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία τα πρώτα βήματά μου στο χώρο στο μόδας: είχα βάλει στόχο από μικρή να γίνω σχεδιάστρια, οπότε μετά το Istituto Marangoni όπου απέκτησα μάστερ στο accessories design, μετακόμισα στο Παρίσι κι έκανα την πρακτική μου στο στούντιο του Bruno Frisoni –σ.σ. Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θρυλικού Rogier Vivier. Υπέροχη εμπειρία που μου έχει αφήσει τις πιο γλυκές αναμνήσεις.
Αν εξαιρέσουμε την Off-White, ιδιαίτερα περήφανη νιώθω για τη συνεργασία μου με τους Dolce & Gabbana πριν λίγα χρόνια: έκανα συνέντευξη με το ίδιο το δίδυμο, και με διάλεξαν αυθημερόν ανάμεσα σε 5 υποψηφίους για τη θέση στη σχεδιαστική ομάδα των γυναικείων παπουτσιών!


https://www.instagram.com/p/CUiDGDfor1V


Δώσε μας ένα hint για τη νέα συλλογή του δικού σου shoe brand, DI GAΪA
Ακολουθώ όπως πάντα το χαρακτηριστικό μοτίβο που έχει αγαπηθεί από το κοινό, με πολύ γεωμετρικά minimal σχέδια και αφαιρετικά σχήματα, εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες.
Μία ευχή για το μέλλον…
Εύχομαι να παραμείνω καλλιτεχνική και δημιουργική και να δυναμώσω ακόμα περισσότερο το δικό μου label –ιδανικά χωρίς το άγχος της παραγωγής που αποτελεί αληθινό πονοκέφαλο στις μέρες μας- αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσω να σχεδιάζω για μεγάλους ξένους οίκους, που αντικειμενικά διαθέτουν άλλα budget, μου παρέχουν ελευθερία κινήσεων κι απευθύνονται σε ευρύτερα κοινά. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις εναλλαγές, είναι το οξυγόνο μου.
Διάβασε επίσης: Virgil Abloh: O σχεδιαστής που κορόιδεψε τον ελιτισμό της υψηλής ραπτικής