Περί ελληνικής μόδας: Μια συζήτηση με την Ορσαλία Παρθένη για την εφαρμογή του Grecian Chic σήμερα

Ναταλία Κατσακιώρη
Περί ελληνικής μόδας: Μια συζήτηση με την Ορσαλία Παρθένη για την εφαρμογή του Grecian Chic σήμερα

Η Ορσαλία Παρθένη μας υποδέχτηκε στο κατάστημα του οίκου Parthenis στο Κολωνάκι και μαζί μιλήσαμε για την έννοια του grecian chic και κατά πόσο έχει αντίκρισμα στην σύγχρονη μορφή της μόδας.

Είναι ελάχιστοι ίσως οι χώροι, που σε κάνουν να αισθανθείς οικεία μέσα στην απόλυτη απλότητα τους. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το κεντρικό κατάστημα του οίκου Parthenis στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως είναι το ξύλο , το φως του χώρου, τα φυσικά υφάσματα και οι μαλακές πολυτελείς υφές των ρούχων που σε κάνουν να νιώθεις πως ακουμπάς πάνω σε κάτι γνωστό. Το πορτρέτο του θρυλικού Δημήτρη Παρθένη δεσπόζει στην θέση του, σε ένα κλικ που αποτυπώνει την φυσιογνωμία που άλλαξε την ελληνική μόδα και δημιούργησε το δικό του, signature style, το Parthenis style.

1654268048043-616313299-orsalia-parthenis-(7).jpg

Η Ορσαλία Παρθένη, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας, έχει χαράξει εδώ και χρόνια την δική της δημιουργική πορεία, καταφέρνοντας να διατηρήσει την ταυτότητα του οίκου Parthenis στο σήμερα, χωρίς να προσκολλάται στο παρελθόν. Πόσο εύκολο είναι, όμως, τελικά, να μπεις σε έναν δρόμο, που κάποιοι ίσως θεώρησαν προδιαγεγραμμένο για σένα, και να τον κάνεις δικό σου;

Μαζί μιλήσαμε για τον επιρροή της αρχαιοελληνικής αισθητικής στην σύγχρονη μόδα, για την νέα κατεύθυνση που έδωσε η ίδια στον οίκο Parthenis, για την θέση της ελληνικής μόδας στον σύγχρονο fashion χάρτη αλλά και για την μόδα του τότε, την μόδα που γνώρισε ακόμη ως παιδί κοντά στον Δημήτρη Παρθένη. «Η μόδα του τότε είχε μια μοναδικότητα, άρα τα πράγματα που φτιάχνονταν είχαν μία μοναδική αξία» θα μας πει, περιγράφοντας το σκηνικό της Ελλάδας του σήμερα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις ότι δεν κάνεις μόδα για μία σεζόν. Αν προσφέρεις στον άλλο ένα διαχρονικό, ποιοτικό ρούχο και χαίρεσαι να τον βλέπεις να το φοράει και να το ξαναφοράει, αυτό είναι ότι πιο βιώσιμο μπορείς να κάνεις,» μας είπε θέτοντας, τόσο απλά τον απόλυτο ορισμό του sustainability. Τι συμβολίζει, όμως, για εκείνη σήμερα το grecian chic; Η απάντηση στην συνέντευξη, που μας παραχώρησε.Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr