Comfort First: H επιστροφή του tailored made και πώς τα ρούχα πλέον εξυπηρετούν την άνεση

Ναταλία Κατσακιώρη
Comfort First: H επιστροφή του tailored made και πώς τα ρούχα πλέον εξυπηρετούν την άνεση
Vincenzo Grillo/IMAXTREE.COM

Εσύ με τι θα άλλαζες τα αγαπημένα σου sneakers; Η απάντηση είναι με τίποτα!

Φυσικά και δεν θα τα άλλαζες με τίποτα, όπως με τίποτα δεν θα άλλαζες και το καθημερινό σου baggy denim παντελόνι, το μαλακό πλεκτό σου, το hoodie που μέσα του πέρασες το χειμώνα, το χιλιοφορεμένο σου ζευγάρι Birkenstock, τη φόρμα που φοράς την Κυριακή στη βόλτα και εκείνο το puffy jacket που στην αρχή φοβήθηκες, αλλά τελικά είναι ότι πιο ελαφρύ έβαλες πάνω σου.

Κάπως έτσι συνέχισε να κυλά για σένα η ζωή μετά την καραντίνα, αφού όλα εκείνα τα items που μπήκαν στη ζωή σου εκείνο το περίπλοκο σιάστημα, φαίνεται να έκαναν τελικά το τέλειο matching στις ανάγκες σου. Έτσι και έγινε, λοιπόν, και όλα εκείνα που ίσως έμοιαζαν παρωχημένα στα chic μάτια σου, τώρα είναι η ενσάρκωση του coolness και του effortless style. Κάτι που κάνει απόλυτα φυσιολογικό το να βάλεις ένα ζευγάρι sneakers με foam πάτο, ακόμη, και το πρωί στο meeting του γραφείου.

Αλλάξαμε εμείς ή έχει αλλάξει η μόδα; Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση, αφού οι διαφορετικού τύπου ανάγκες μας, που άλλαξαν το life style μας για πάντα ενέπνευσαν και τις νέες τάσεις, που «εξανθρώπισαν» τη σύγχρονη μόδα. Την έκαναν πιο απτή, καθημερινή, casual και ανεκτική. Ανεκτική στη δύσκολη καθημερινότητα μας, στο ψυχολογικό και φυσικό κλείσιμο, στην ανάγκη να ζεις κάθε στιγμή στο έπακρο και το τώρα. Έτσι, είναι στην πραγματικότητα η φυσική κατάληξη μίας χρόνιας καταπίεσης, πολυεπίπεδης και αρκετά πιο πολύπλοκης από αυτό που πιστεύουμε, αφού η ίδια η μόδα ως βαθύτερη καλλιτεχνική έκφραση, που γίνεται ωστόσο μέρος της καθημερινότητας μας, έβαλε ένα τέλος στα στερεότυπα του παρελθόντος και μας ανάγκασε να δούμε κατάματα, τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε στα αλήθεια.

comfort-first-(1).jpg

Το νέο comfort.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που χρειαζόμαστε; Άνεση. Τώρα, τότε και για πάντα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είμαστε έτοιμες να αφήσουμε πίσω την κομψότητα και το στυλ μας, κάθε άλλο: μετά την τυπική «απελευθέρωση» μας όλες οι fashion lovers έχουν επανέλθει όσο πιο δυναμικά μπορούν, με τα πιο δημιουργικά street styles που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει και ο ουσιαστικός ρόλος της μόδας, αφού οι σχεδιαστές κλήθηκαν να λύσουν το γρίφο και να κατανοήσουν τι είναι αυτό που τελικά θέλουμε, αλλά και έχουμε ανάγκη, να φορέσουμε. Η απάντηση θα λέγαμε ήρθε σχεδόν αμέσως, αφού όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και η βιομηχανία της μόδας αφουγκράστηκε και είδε στην πράξη τα άλλωτε εξεζητημένα trends της να παραμένουν στα ράφια των boutiques.

comfort-first-(2).jpg

Άνεση, στυλ και edginess πάνε πλέον χέρι- χέρι σε μία σχέση αλληλουχίας, που καλείτε να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Δύσκολο; Φυσικά, αλλά κάπου και δίκαιο, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που επί χρόνια αισθάνονταν αδικημένοι και παραγκωνισμένοι από τη μόδα, που δεν εκτιμούσε τις ειλικρινείς τους προθέσεις να την τοποθετήσουν στους αληθινούς δρόμους της πόλης. Η μόδα μπήκε στην υπηρεσία των καταναλωτών και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι!

Tailored made: ή αλλιώς «το δικό μου».

Κάπου εδώ και εν μέσω της επιθυμίας όλων μας να εκφράσουμε τη μοναδικότητα μας μετά από μία περίοδο βαθιάς καταπίεσης, αλλά και ομοιομορφίας, ξεκίνησε και η τάση του tailored made να επανέρχεται. Αν θυμάστε, φυσικά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες την οποία υπηρέτησε μία στρατιά από μοδίστρες, πραγματικές artists, που σύντομα αντικαταστάθηκαν από το λεγόμενο «έτοιμο ένδυμα».

Τώρα, λοιπόν, η Gen Z επέστρεψε στο hand made, στα ρούχα και τα αξεσουάρ που μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου στο χέρι ή που μπορεί κάποιος να φτιάξει για σένα, ακριβώς πάνω σου, στο υλικό και το σχήμα που ταιριάζει στο σώμα σου. Από μόνο του είναι μια μαγική διαδικασία, που αρχικά σε βάζει να απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα προσδιορίσουν το ποιος είσαι στα αλήθεια, τι σου αρέσει και ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Έπειτα, περνάμε και στο κομμάτι της βιωσιμότητας, με τα tailored ρούχα να ανακυκλώνουν υλικά περασμένων σεζόν αλλά και να δίνουν δουλειά σε νέα μικρά brands και έμπειρους τεχνήτες που βλέπουν ξανά τις νεαρές ηλικίες να τρέχουν σε αυτούς για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν.

Το ποια θα είναι η πορεία της παγκόσμιας μόδας, δεν το ξέρει πράγματι κανείς. Ούτε, φυσικά, και το ποιες θα είναι οι επόμενες edgy τάσεις της σεζόν. Εξάλλου μόδα, σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό που έρχεται και φεύγει, αυτό που μπαίνει και βγαίνει ξαφνικά από το προσκήνιο. Η πορεία έχει αλλάξει και η τροχιά φαίνεται διαφορετική από εδώ και πέρα. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και τη γνωστή φράση «Ladies first», σε «Comfort first», έτσι για να δώσουμε τον παλμό;

DPG Network