Πέντε σχεδιαστές που είναι οι ίδιοι η απόλυτη «μούσα» του εαυτού τους

Ναταλία Κατσακιώρη
Πέντε σχεδιαστές που είναι οι ίδιοι η απόλυτη «μούσα» του εαυτού τους
Photo credit: IMAXTREE.COM

Κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μόδας εμπνέονται από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τελικά η μόδα είναι ένας χώρος δημιουργίας για το σύνολο, δηλαδή για τις ανάγκες του κοινού που θα φορέσει το προϊόν, ή πρόκειται για έναν ξεκάθαρα καλλιτεχνικό κόσμο, όπου η δημιουργική διαδικασία πηγάζει από μία ξεκάθαρη έμπνευση του εκάστοτε σχεδιαστή, που ικανοποιεί την παρόρμηση του; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αν λάβουμε υπόψη μας όλες τις ιδιαιτερότητες της μόδας. Ότι πρόκειται δηλαδή για τέχνη, που είναι όμως και ένα πρακτικό κομμάτι της ζωής μας, και αρχικά προέκυψε μέσω από το βασικό αγαθό της ένδυσης.

Στις μέρες μας και ήδη από τους προηγούμενους αιώνες ο σκοπός της μετατρέπεται συχνά σε κάτι το υψηλό, κάνοντας μας να παρακολουθήσουμε την έμπνευση και το μαγικό σύμπαν του κάθε designer, ο οποίος προσπαθεί σε μόλις λίγα λεπτά και πάνω σε ένα catwalk να μας μυήσει στο δικό του όνειρο. Πολλές φορές, λοιπόν, η ίδια η προσωπικότητα του σχεδιαστή μπλέκεται με τις δημιουργίες του, και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού αυτή η προσωπική σφραγίδα είναι που ξεχωρίζει τελικά και τους κορυφαίους.

Μέσα, όμως, σε όλα αυτά τα ταλέντα είναι και κάποιοι αγαπημένοι σχεδιαστές που ταύτισαν το έργο τους με το χαρακτήρα και το πρόσωπο τους. Ο εαυτός τους είναι η μούσα τους, αφού βλέπουμε κομμάτια της προσωπικότητας τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιρροή στις συλλογές τους.

Marc Jacobs

Ποιος άλλος θα μπορούσε να σχεδιάσει μία ολόκληρη συλλογή με ένα τεράστιο print που να φέρει το όνομα του; Μόνο εκείνος φυσικά. Μέσα από τα catwalk looks που βλέπουμε σε κάθε νέο του show αποκαλύπτεται ακόμη πιο ξεκάθαρα η προσωπικότητα πίσω από το όνομα.

marc-jacobs.jpg

Donatella Versace

Η βασίλισσα του ιταλικού οίκου, υπήρξε αρχικά μούσα του αδικοχαμένου Gianni Versace. Καταφέρνοντας να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά τη σοκαριστική απώλεια του, δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη της έμπνευση: τον εαυτό της. Κάθε μία νέα συλλογή έχει και ένα ακόμη edgy δικό της στοιχείο.

2018 MET Museum Costume Institute Benefit Gala

(Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Invision

Ralph Lauren

Ταύτισε το όνομα και το πρόσωπο του με το αμερικάνικο όνειρο, δεν το λες και λίγο. Υπήρξε ο πρώτος σχεδιαστής με ανεπτυγμένο δίκτυο λιανικής και ο πρώτος που έδωσε στους καταναλωτές το δικό του σύμπαν, το σύμπαν του Ralp Lauren για να ζήσουν και τις δικές τους στιγμές με american style.

TV HBO - Very Ralph

(AP Photo/Richard Drew, File)

AP1997

Miuccia Prada

Τα μοντέλα της φοράνε πάντα αυτό που θέλει να φορέσει η Miuccia. Το προσωπικό της στυλ και η αισθητική της έχουν διαπεράσει το πνεύμα της ίδιας της Prada και της Miu Miu. Όταν, λοιπόν, δεις στο catwalk να μοντέλα να σταυρώνουν τα παλτό μπροστά στο στήθος με τα χέρια τους, τότε θα καταλάβεις πως βλέπεις την ίδια τη Miuccia.

miucia-prada.jpg

Alessandro Michele

Ο οίκος Gucci στα χέρια του μεταμορφώθηκε και απέκτησε νέο κοινό. Έγινε ο Alessandro. Ένας τολμηρός, παραμυθένιος νους που ακροβατεί στο παραμύθι, το παρόν, το ονειρικό σύμπαν των ξωτικών αλλά και μία δυναμικής τόσο σύγχρονης και ζωντανής. Πολλές φορές μάλιστα εμφανίζεται δίπλα στους ambassadors του οίκου, υπενθυμίζοντας ότι ο απόλυτος εκπρόσωπος είναι αυτός.

APTOPIX 2019 MET Museum Costume Institute Benefit Gala

(Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Invision