A year in fashion: Ποια trends καθόρισαν το 2022 και θα τα βλέπουμε συχνά και τη νέα χρονιά

Διονυσία Καλαποθαράκου
A year in fashion: Ποια trends καθόρισαν το 2022 και θα τα βλέπουμε συχνά και τη νέα χρονιά
Gregory Scaffidi/IMAXTREE.COM

Από τις πιο cool Y2K τάσεις μέχρι το «Very Peri», το χρώμα της χρονιάς που φεύγει, υπάρχουν πολλά στοιχεία μόδας που δεν θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 2023. Και αυτό μόνο καλό μπορούμε να πούμε πως είναι.

Τι μας διδάσκουν οι ανασκοπήσεις; Ότι μόδα είναι εφήμερη, πράγματα που είναι «so hot right now» φέτος, σε έναν χρόνο θεωρούνται παρωχημένα. Τάσεις που χτίζονται γύρω από παρακινδυνευμένα marketing strategies, αποδομούνται σε 24άωρα, κομμάτια που γίνονται το αντικείμενο του πόθου για χιλιάδες Gen Zers, μοιάζουν ξεπερασμένα στο Tik Tok και πριν αλλάξει η χρονιά -περίπου σαν το παραμύθι με τη Σταχτοπούτα και την κολοκύθα και τα fashionable γοβάκια της- όλα αυτά έχουν περάσει στη λήθη. Νew year, new fashion rules που λένε και το fashion crowd ενώ τσεκάρει ήδη τι πρέπει να μπει στην shopping list του 23.

Chanel-F22-073.jpg

Chanel F/W 22

IMAXTREE.COM

Yπάρχουν όμως και άλλα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από την ανασκόπηση της χρονιάς, πιο χρηστικά. Μερικά trends έρχονται για να μείνουν στην γκαρνταρόμπα μας και βοηθούν να δεις τη μόδα σαν ένα μεγάλο style puzzle όπου το ένα (fashion) κομμάτι, συμπληρώνει το άλλο. Τα sweatpants, παραδείγματος χάριν, τα κρατήσαμε από την καραντίνα και τα φοράμε ακόμα δύο χρόνια μετά. Το ίδιο και YK2 από το 2020 ή τα ugly flats που βλέπαμε παντού το 2018. Τι κρατάμε, λοιπόν, από το 2022; Eκτός από τα μοβ «Very Peri» σύνολά μας -ναι, αυτό ήταν το χρώμα της χρονιάς από την Pantone- τι άλλο πρέπει να μη σβήσουμε από τη μνήμη και την γκαρνταρόμπα μας το 2023;

Nails' Review 2022: Το glazed donut, το γαλλικό μανικιούρ & 3 τάσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες

H αλήθεια είναι πως η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί αν μη τι άλλο τα trends της σεζόν ήταν άκρως διασκεδαστικά. Ρούχα και αξεσουάρ που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας με χαρούμενη διάθεση ενόψει των γιορτών, με ζωηρά χρώματα και prints, σμιλευμένες σιλουέτες, bubble dresses, μπλουζάκια με όγκο, άφθονα cut-outs και εξαιρετικά χαμηλοκάβαλα παντελόνια και φούστες.

Ποια βιωσιμότητα; Κι όμως το Shein ανακηρύχθηκε το κορυφαίο brand σε αναζητήσεις για το 2022

Saint-Laurent-F22-017.jpg

Saint Laurent F/W 22

IMAXTREE.COM

Τα αξεσουάρ είχαν επίσης έντονο το στοιχείο του fun factor. Chunky πλατφόρμες, τσάντες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και boho αξεσουάρ με χάντρες, πέρλες και «μπιχλιμπίδια» με στολίδια με στρας, ήρθαν και κάπως «μας ξύπνησαν» μέσα σε μία σεζόν που κοινωνικοπολιτικά τα πράγματα μόνο φωτεινά δεν ήταν. Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη… το τέλος της χρονιάς μπορεί να μην μας αφήνει γλυκιά επίγευση, πρέπει όμως να μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και η μόδα βοηθάει σε αυτό.

Οι τάσεις, δε, που θα δεις στην παρακάτω gallery βοηθούν ακόμα περισσότερο, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν το στυλ μας αλλά και γιατί φτιάχνει τη διάθεση μας με τα «keep trends», στο παραπέντε του νέου χρόνου!