Αμερικάνικα since 1952: Ένα από τα πρώτα βιντατζάδικα της Αθήνας που μετράει τρεις γενιές

Ναταλία Κατσακιώρη
Αμερικάνικα since 1952: Ένα από τα πρώτα βιντατζάδικα της Αθήνας που μετράει τρεις γενιές
Lefteris_Partsalis

Ένα από τα πλέον ιστορικά μαγαζιά στην ιστορία των second hand της πόλης, που έφερε τα γνωστά αμεικάνικα brands στο αθηναϊκό κοινό της εποχής.

Ο Βασίλης Λουμάκος είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας, που αναλαμβάνει το τιμόνι της επιχείρησης. Έχοντας ξεκινήσει από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Συντάγματος, τα Αμερικάνικα βρέθηκαν στο Χαλάνδρι, για να συνεχίζουν την παράδοση των μεταχειρισμένων ρούχων από την Αμερική, όπως προδίδει και το όνομά τους. Αν είσαι εξοικειωμένος με τα vintage, τότε σίγουρα έχεις περάσει από τα Αμερικάνικα για να βρεις συλλεκτικές φανέλες του NBA, τζιν από τα πιο γνωστά αμερικάνικα brands και ρούχα, αλλά και αξεσουάρ, κάθε είδους, που θα δώσουν μια μοναδική προσθήκη στο στυλ σου.

«Η ιστορία των Αμερικάνικων ξεκίνησε το 1952. Η αρχική ιδέα ήταν των παππούδων μου, οι οποίοι είχαν την έμπνευση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου μαγαζιού. Στην αρχή, εμπορεύονταν μόνο nylon κάλτσες από την Αμερική, οι οποίες τότε δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Σταδιακά ο παππούς μου ζήτησε από τους προμηθευτές του να βάλουν και λίγα ρούχα για την οικογένεια του μέσα στα κιβώτια με τις κάλτσες. Σιγά-σιγά έφερναν όλο και περισσότερα ρούχα μέχρι που το μαγαζί πήρε τη μορφή που έχει και σήμερα».

LPR50502.jpg

Ποιος μπορούσε, λοιπόν, πίσω στο μακρινό 1952 να φανταστεί ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα ρούχα, όταν οι Έλληνες δεν είχαν σίγουρα ούτε καν φανταστεί να φορέσουν κάτι από δεύτερο χέρι; «Όταν πρωτοάνοιξε το μαγαζί, είχε σκοπό να εισάγει οικονομικά, μεταχειρισμένα, αμερικάνικα ρούχα για να προμηθεύσει με ποιοτικό και συνάμα οικονομικό ρουχισμό τις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις, οι οποίες όμως λόγω των προκαταλήψεων απέναντι στο μεταχειρισμένο ρούχο δεν έγιναν ποτέ σταθεροί πελάτες στο μαγαζί μας. Αντίθετα, το κατάστημα εκτιμήθηκε από κατοίκους του Ψυχικού και της Φιλοθέης, πιο εύπορους, που γνώριζαν τα brands και την ποιότητα των αμερικάνικων ρούχων».

LPR50500.jpg

Ο ίδιος ο Βασίλης μου εξηγεί, καθώς μιλάμε, ότι η κουλτούρα των vintage και η ενασχόληση με το μαγαζί δεν ήταν για εκείνον μια φορεμένη, οικογενειακή ταμπέλα, αλλά μια προσωπική του επιθυμία, που τον εκφράζει στο 100%, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού το να τρέχεις ένα vintage μαγαζί προϋποθέτει και το αντίστοιχο πάθος και μεράκι.

«Κυριολεκτικά από τη στιγμή που γεννήθηκα φοράω μόνο μεταχειρισμένα ρούχα από το μαγαζί μας. Επιπλέον, για μένα το μεταχειρισμένο είναι τρόπος σκέψης και φιλοσοφία ζωής, καθώς οτιδήποτε αγοράζω από τη μηχανή που οδηγάω, το κινητό ή το laptop μου, είναι όλα μεταχειρισμένα».

«Είναι μια συναρπαστική δουλειά, γιατί κάθε μέρα έρχεσαι σε επαφή με πολύ ιδιαίτερα ρούχα, που νιώθεις ότι φέρουν τη δική τους προσωπική ιστορία. Μπορείς να διακρίνεις μέσα από ένα κομμάτι την ιδιαιτερότητα και τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης εποχής. Επομένως, είναι σαν ένα καθημερινό ταξίδι στις διάφορες εποχές της μόδας. Από την άλλη βέβαια η επιλογή του εμπορεύματος είναι πολύ δύσκολη, γιατί υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός προμηθευτών στην Αμερική με καλή ποιότητα ρούχων. Για αυτό πηγαίνουμε οι ίδιοι στην Αμερική, περνώντας αρκετό χρόνο στην επιλογή των ρούχων».

LPR50491.jpg

Καθώς περνάμε στο θέμα της ανταπόκρισης που έχει πλέον το κοινό στα vintage και second hand ρούχα, ο Βασίλης, ένας πολύ νέος επιχειρηματίας και ο ίδιος, βλέπει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζουν το χώρο οι νέοι άνθρωποι. Η λέξη trend δεν σημαίνει τίποτα γαι εκείνον και δεν τον φοβίζει η έξαρση των όλο και περισσότερων second hand καταστημάτων στην πόλη, όσο βλέπει ανθρώπους να απομακρύνονται από τη λογική της εύκολης, fast fashion τοξικότητας.

«Έχω παρατηρήσει ότι οι νέες γενιές έχουν στραφεί προς τα vintage και second hand ρούχα, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Εκτός από τους προφανείς οικονομικούς λόγους οι νέοι φαίνονται να νοσταλγούν τις παλαιότερες εποχές. Αυτό αποδεικνύεται και από την τάση να παντρεύουν το σύγχρονο στυλ με vintage κομμάτια. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ ευχάριστα, γιατί τους βλέπουμε ενθουσιασμένους τόσο με την ποιότητα, σόσο και με την ποικιλία που βρίσκουν στο κατάστημα μας».

LPR50492.jpg

«Προτιμώ να πάρω το ρίσκο να χαθεί η αυθεντικότητα του vintage shopping, λόγω του ότι έχει γίνει trend, από το να βλέπω τους νέους να στήνονται σε ουρές έξω από κατασήματα fast fashion, για να ντυθούν τελικά εντελώς πανομοιότυπα».

Τα σχέδια του για το μέλλον δεν μοιάζουν «μεγαλόπνοα», καθώς ο ίδιος αρκείται στην ποιότητα που τους έχει κάνει τόσα χρόνια να ξεχωρίζουν. «Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ίδια ποικιλία και καλή ποιότητα στα ρούχα μας. Επιπλέον, θα ήθελα μέσω του μαγαζιού μας να επηρεάσουμε και να στρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο γίνεται στη νοοτροπία του second hand ρούχου, και γενικότερα του πιο οικολογικού τρόπου ζωής. Τέλος, για να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις της εποχής μας, δημιουργήσαμε πρόσφατα το e-shop μας».

Αν βρεθείς στο κέντρο του Χαλανδρίου, κάνε μία βόλτα στα Αμερικάνικα και δες τα συλλεκτικά 80s items από τη χρυσή εποχή του NBA, που ίσως είναι και μοναδικά στον κόσμο. Η ομάδα του μαγαζιού είναι πάντα πρόθυμη να μοιραστεί την ιστορία τους.

Αμερικάνικα since 1952, Σοφοκλή Βενιζέλου 6, Χαλάνδρι, Τηλ:2106814022

Instagram: amerikanika.secondhand

Tik Tok: amerikanika.secondhand

Site: amerikanika-thrift.com

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα