Στο BOHBO στα Εξάρχεια κάθε γυναίκα μπορεί να έχει ένα κομμάτι από το designer όνειρο της

Ναταλία Κατσακιώρη
Στο BOHBO στα Εξάρχεια κάθε γυναίκα μπορεί να έχει ένα κομμάτι από το designer όνειρο της
Lefteris_Partsalis

Ένα κατάστημα με ξεχωριστή ιστορία, που άνοιξε πρόσφατα το νέο του χώρο στα Εξάρχεια για να ντύσει άλλη μια γενιά ψαγμένων Αθηναίων.

Το BOHBO Designer Second Hand είναι ένα από τα πρώτα μαγαζιά που εισήγαγαν τη vintage κουλτούρα στο αθηναικό κοινό, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, πίσω στο 2007, όταν και η Mandica Iljic θεωρούνταν μάλλον μια προβοκατόρισσα της μόδας, που τόλμησε να πει στους συντηρητικούς κατοίκους της πρωτεύουσας να φορέσουν κάτι ξαναφορεμένο, χρησιμοποιημένο ή απλώς παλιό. Σήμερα το BOHBO έχει βρει από τον Ιανουάριο το δικό του νέο σπίτι στην οδό Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια, σε μια multi-culti, σύγχρονη γειτονιά, που έχει πολλούς vintage hunters.

«To BOHBO ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια. Ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα την 1η Δεκεμβρίου του 2007 στην οδό Ασκληπιού, στο Κολωνάκι. Δεν είμαι από την Ελλάδα. Γεννήθηκα στην Κροατία και μεγάλωσα στη Γερμανία, ξεκινώντας την καριέρα μου σαν booker μοντέλων. Όταν αποφάσισα ότι δεν θέλω πια να μένω στη Γερμανία, τότε εμφανίστηκε μια ξαφνική επαγγελματική ευκαιρία στην Ελλάδα και έτσι αποφάσισα να ζήσω εδώ. Μετά από ένα χρόνο αποφάσισα ότι αυτή η δουλειά για την οποία είχα έρθει δεν ήταν για μένα και έτσι ασχολήθηκα με τo κομμάτι των vintage, που τότε υπήρχαν ελάχιστα τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι branded, προσιτό αλλά και ταυτόχρονα επίκαιρο,» μου λέει η Mandica, καθώς ξεκινάμε τη συζήτησή μας. Ο ίδιος ο χώρος αποπνέει μαι μαγική ηρεμία και μία αθόρυβη θετική ενέργεια, που σε πλημμυρίζει καθώς μπαίνεις στο κατάστημα και αντικρίζεις τον Charlie, τη μασκότ του μαγαζιού, να κάθεται στο πολυθρονάκι του.

«Ήμουν πάντα κοντά στη φιλοσοφία των designer vintage και second hand items, γιατί λόγω της δουλειάς μου έβλεπα πάντα τις συλλογές των σχεδιαστών, αλλά δεν είχα τα οικονομικά για να αγοράσω κομμάτια από τις συλλογές τους. Θυμάμαι πως όταν άνοιξα το μαγαζί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, αλλά εγώ ήμουν εξοικειωμένη λόγω όλων των ταξιδιών που είχα κάνει. Και αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα σε κάθε πόλη που πήγαινα. Είναι ένα είδος surprise shopping για μένα!».

LPR50196.jpg
LPR50175.jpg

Σίγουρα το κοινό δεν την υποδέχτηκε, όπως θα περίμενε η Mandica, κυρίως γιατί όπως μου εξηγεί υπήρχε μια μεγάλη άγνοια γύρω από το designer vintage shopping, αλλά και ένα μεγάλο στερεοτυπικό σύνδρομο την εποχή που τα πάντα αγοράζονταν σε αφθονία. Πόσο μάλλον τα ρούχα.

«Η λέξη που άκουγα συνέχεια, όταν πρωτοάνοιξα το BOHBO ήταν η λέξη "ντροπή". Ότι δηλαδή είναι ντροπή να φοράς ένα ρούχο κάποιου άλλου. Υπήρχαν πολλοί που ήθελαν να το δοκιμάσουν, αλλά δεν το τολμούσαν λόγω αυτής της νοοτροπίας».

«Μετά ήρθε η κρίση, τα social media αλλά και η κλιματική αλλαγή και άλλαξε κάπως τα πράγματα. Όλες αυτές οι συνθήκες κούμπωσαν σαν ένα παζλ. Νιώθω ότι τώρα το vintage έχει φτάσει σε ένα σημείο που θεωρείται φυσιολογικό, αλλά και διασκεδαστικό,» μου λέει η Mandica, καθώς μου δίνει να δοκιμάσω μία εξαιρετική beige καμπαρντίνα του οίκου Burberry. «Classic Burberrys!», όπως είπαμε και οι δύο σχεδόν ταυτόχρονα.

LPR50167.jpg
LPR50178.jpg

Η συλλογή που θα βρει κανείς στο BOHBO είναι πάντα προσεγμένη, αψεγάδιαστη, ελεγμένη με αγάπη, ακολουθώντας τα ενημερωμένα trends της κάθε σεζόν. Εδώ δεν υπάρχουν ανώνυμοι προμηθευτές και μεγάλοι dealers, αφού η Mandica αξιολογεί ένα προς ένα τα items που φθάνουν στα χέρια της. «Σε εμάς βρίσκει κανείς πάντα ελεγμένα items, επώνυμα, στα οποία λειτουργούμε ουσιαστικά σαν ένα είδος "μεσίτη". Εξυπηρετούμε δηλαδή και αυτόν που θέλει να το πουλήσει, αλλά και τον νέο αγοραστή του. Εμείς διασφαλίζουμε την καθαριότητα, την καλή τους κατάσταση και την ποιότητα. Εδώ θα βρει κανείς κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε να μας δώσει δικά του items που θέλει να πουλήσει αρκεί να είναι αυθεντικά designer κομμάτια, να είναι σε καλή κατάσταση και να συμφωνήσουμε στην τιμή της μεταπώλησης ανάλογα το brand. Το μόνο όριο που βάζω είναι η εποχικότητα».

LPR50201.jpg

«Δεν φοβάμαι μήπως το vintage γίνει ένα ακόμη trend. Η δουλειά αυτή είναι από μόνη της τόσο περίπλοκη, μιλάς με χίλια διαφορετικά άτομα την ημέρα, που θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη που χτίζεις με τον πελάτη σου είναι το πιο σημαντικό. Αν κοιτούσα συνέχεια το τι κάνουν οι άλλοι, τότε θα προτιμούσα και να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Η ζωή είναι από μόνη της τόσο πολύπλοκη, που δεν χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πιο δύσκολη. Αγαπώ τη δουλειά μου και αυτό που κάνω, αγαπώ πολύ την ομάδα μου και πιστεύω ότι όλο αυτό είναι τυχερό».

Ναι, το BOHBO είναι σίγουρα ένα από τα vintage stores του κέντρου της Αθήνας, που αξίζει να επισκεφθείς για τη συλλογή του και τις πολύ καλές τιμές του. Αξίζει, όμως, πολύ περισσότερο να συναντήσεις και να γνωρίσεις τη Mandica Iljic, τον εμπνευστή πίσω από το όλο project, που όπως μου είπε ήθελε να δώσει στις γυναίκες σαν και εκείνη την ευκαιρία να έχουν ένα κομμάτι από το όνειρο τους. Μπορεί να είναι ο αγαπημένος τους σχεδιαστής, ένα πολυτελές ύφασμα ή η μυρωδιά του ιταλικού δέρματος. Η ίδια είναι χαρούμενη, όπως μου είπε, μόνο που βλέπει όλες αυτές τις διαφορετικές γυναίκες να μπαίνουν στο χώρο της και να δοκιμάζουν με ενθουσιασμό τα ρούχα. Ακόμη και αν δεν πάρουν τίποτα. Απλώς γιατί άγγιξαν το όνειρο.

BOHBO Designer Second Hand, Μαυρομιχάλη 99, Εξάρχεια, Τηλ:2103389202/6948089730

Instagram: bohboathens

Site: www.bohbo.eu

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα