Για τον Βασίλη Ζούλια η μητέρα του ήταν και είναι μέχρι σήμερα η αστείρευτη πηγή της έμπνευσης του

Ναταλία Κατσακιώρη
Για τον Βασίλη Ζούλια η μητέρα του ήταν και είναι μέχρι σήμερα η αστείρευτη πηγή της έμπνευσης του

NDP photo agency

NDP photo agency

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Queen.gr για την Ημέρα της Μητέρας ο Βασίλης Ζούλιας μας εξηγεί γιατί τελικά η μαμά κάθε δημιουργού είναι η αιώνια μούσα του.

Το τελευταίο show του Βασίλια Ζούλια ήταν ένα από τα πιο ιδιαίτερα project του κορυφαίου Έλληνα σχεδιαστή. Μετά από ένα φαντασμαγορικό catwalk στη σκιά του Παρθενώνα, και εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το catwalk, ο πάντα ευρηματικός Βασίλης Ζούλιας επέστρεψε με τη νέα του SS23 συλλογή με τον τίτλο «We Are Family», που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα ανατρεπτικό όπως πάντα concept. Μία ιστορία που ξετύλιξε μπροστά στα μάτια μας την πιο ιδιαίτερη και μοναδική σχέση: τη σχέση με τη μαμά μας. Το runway γέμισε με όμορφες κυρίες, μαμάδες και κόρες, σε κάθε ηλικία και από διάφορους καλλιτεχνικούς ή και μη χώρους, που περπάτησαν η μία δίπλα στην άλλη και μοιράστηκαν μαζί μας την αληθινή πλευρά της πολύπλοκης αυτής σχέσης.

O Jimmy Choo αποκλειστικά στο Queen.gr: «Τα παπούτσια δεν αναβαθμίζουν ένα look, το δημιουργούν»

Ο ίδιος ο Βασίλης Ζούλιας έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για την πορεία του, καλλιτεχνική και προσωπική, που όσο δύσκολη και αν υπήρξε κάποιες φορές, εξελίχθηκε άλλο τόσο όμορφα και δημιουργικά. Η παρουσία της μητέρας του ήταν για εκείνον, όπως φαίνεται, αφετηρία, αλλά και ένας σταθερός σταθμός στη ζωή του, πηγή διαρκούς έμπνευσης. Σαν το φως του ήλιου, που δεν σταματά ποτέ να μας τροφοδοτεί. Αυτή είναι εξάλλου και η ίδια η φύση της μητρότητας. Πώς, όμως, μπορεί να επηρεάσει έναν δημιουργό, έναν κορυφαίο σχεδιαστή μόδας, η σχέση με τη μητέρα του; Σύμφωνα με τις αρχές της ψυαχανάλυσης η αισθητική του οικογενειακού περιβάλλοντος μας ακολουθεί παντού. Ο Βασίλης Ζούλιας έρχεται να συμφωνήσει και να μας μιλήσει για την πρώτη του και παντοτινή μούσα, το style icon της ζωής κάθε designer. Τη μαμά μας.

https://www.instagram.com/p/Co-QsueI8W3

Ο Βασίλης Ζούλιας στο Queen.gr.

Σήμερα με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας θέλαμε να αφιερώσουμε το κεντρικό μας θέμα στη στήλη της μόδας στη μαμά μας, το πρώτο μας style icon. Εσείς πιστεύετε ότι η μητέρα μας είναι πράγματι το πρώτο στυλιστικό πρότυπο του κάθε παιδιού;

Ναι το πιστεύω αυτό.Η μητέρα μου ήταν και είναι μέχρι σήμερα αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Η αισθητική του οικογενειακού περιβάλλοντος λένε ότι μας ακολουθεί παντού. Προσωπικά πόσο σας επηρέασε η αισθητική της μητέρας σας αρχικά σαν άνθρωπο και στη συνέχεια σαν δημιουργό;

Αυτό που με επηρέασε περισσότερο σε σχέση με την μητέρα μου ήταν οι αδιαφιλονίκητες αρχές της. Αυτές με έκαναν τον ένθρωπο που είμαι σήμερα.Σαν δημιουργός έχω πέντα στον νου μου ένα υπέροχο πορτραίτο της το οποίο κοσμεί και όλους μου τους επαγγελματικούς χώρους.

vasilis_zoulias_ss23-(1).jpeg

Courtesy Vasilis Zoulias

Ποιο είναι αυτό το ένα χαρακτηριστικό από το στυλ της μητέρας σας που βλέπετε να υπάρχει πιο έντονα στις συλλογές σας;

Η διακριτική κομψότητα την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Πόσο καταλυτική θεωρείται ότι ήταν για εσάς η επιρροή της στο να ακολουθήσετε στη συνέχεια τη μόδα επαγγελματικά;

Ήταν καταλυτική από την άποψη, ότι την ώρα που της ανακοίνωσα στα 17 ότι εγώ θέλω να ασχοληθώ και να σπουδάσω μόδα με στήριξε χωρίς καμία δεύτερη κουβέντα.

Υπήρξε κάποιο «μάθημα μόδας» που μάθατε από εκείνη; Ή κάποια συμβουλή της για το ντύσιμο που να εφαρμόζετε ακόμη;

Το μάθημα που διδάχτηκα από εκείνη ήταν ότι δεν χρειάζεται να κάνεις φασαρία με το ντύσιμο σου για να δημιουργήσεις εντύπωση.

3112_EVELIN_KAZANTZOGLOY_VASILIS_ZOYLIAS_VIKI_KAGIA_16112022.jpg

Πιστεύετε ότι η μητέρα του κάθε δημιουργού είναι υποσυνείδητα ή ακόμη και συνειδητά η αιώνια μούσα του;

100% ΝΑΙ σε αυτό.

Έχετε αφιερώσει κάποιο ρούχο ή κάποια συλλογή αποκλειστικά σε εκείνη;

Όλα τα φορέματα με τα γιακαδάκια που δημιουργώ από την πρώτη μου επίδειξη είναι εμπνευσμένα και αφιερωμένα κατά κάποιο τρόπο στην μητέρα μου.

vasilis_zoulias_ss23-(2).jpeg

Courtesy Vasilis Zoulias

Η νέα σας SS23 συλλογή έχει τον τίτλο «We Are Family» και παρουσιάστηκε με ένα υπέροχο show, όπου πολλές κυρίες της ελληνικής showbiz περπάτησαν στην πασαρέλα με τη μαμά τους ή κάποιο άλλο αγαπημένο μέλος της οικογένειας τους. Πείτε μας λίγα λόγια γύρω από την όλη έμπνευση του.

Η έμπνευση αυτή τη φορά ήρθε από το γνωστό disco τραγούδι «WE ARE FAMILY» και έτσι άρχισα να σκέφτομαι μοντέλα φέλες μου με τις κόρες τους ή το αντίθετο, κόρες μοντέλα ή φίλες μου, που θα έφερναν την μητέρα τους.

https://www.instagram.com/p/Cq4qccLI544

Το show είχε έναν υπέροχο οικογενειακό παλμό και περάσαμε όλοι πολύ όμορφα. Είδαμε για πρώτη φορά τη μητέρα της Βίκυς Καγιά να περπατάει στην πασαρέλα μαζί της, αλλά και για πρώτη φορά τη Χριστίνα Πολίτη να κάνει πασαρέλα με την υπέροχη μητέρα της, θρύλο του modeling στα 60ς και 70ς, Υακίνθη Καραβίτη. Επίσης, είδαμε τη Ναταλία Δραγούμη με την κόρη της Κλειώ,τη Φαίη Μπέη με την κόρη της Ελμίνα, αλλά και τη Ζενεβιέβ Μαζαρί με την υπέροχη κόρη της.

Σήμερα στο ατελιέ σας βλέπετε στις πελάτισσες σας αυτήν την ξεχωριστή σχέση μαμάς και κόρης όσον αφορά το στυλ και την κοινή αισθητική τους;

Συνήθως οι κόρες έχουν τελείως διαφορετικό στυλ από τις μητέρες τους σήμερα. Σαν να λέμε αριστερά-δεξιά. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συμβαδίζουν στυλιστικά. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η σχέση μάνας-κόρης συνήθως περνάει από σαράντα κύματα.

https://www.instagram.com/p/Cosn1t7ouJ8