Οι συλλογές της Zeus + Dione είναι μια ωδή στη διαχρονικότητα της ελληνικής δεξιοτεχνίας

Ναταλία Κατσακιώρη
Οι συλλογές της Zeus + Dione είναι μια ωδή στη διαχρονικότητα της ελληνικής δεξιοτεχνίας

Ένα brand συνυφασμένο με την ελληνική κατασκευαστική παράδοση και δεξιοτεχνία, μιλάει για το δικό του ταξίδι μέσα στο παρελθόν και το παρόν της ελληνικής μόδας.

Δίας και Διώνη: το μυθικό ζευγάρι που γέννησε την θεά της ομορφιάς και του έρωτα, την Αφροδίτη που αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας. Όταν, λοιπόν, ονομάζεις ένα fashion brand με το όνομα ενός τόσο πολυσήμαντου ζευγαριού της ελληνικής μυθολογίας, τότε μάλλον οι προθέσεις και η αισθητική του αποτελέσματος δεν μας φέρνει προ εκπλήξεως. Η Zeus + Dione ξεκίνησε την πορεία της με ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Ελλάδα, προσπαθώντας να φθάσει, να εντοπίσει και να ανακαλύψει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες και παραδοσιακούς δεξιοτέχνες, που είχαν μέχρι πρόσφατα περάσει στην σφαίρα του τουριστικού, φολκλόρ είδους. Μία ολόκληρη κληρονομιά, παραμελημένη και ίσως άκρως περιορισμένη δημιουργικά, που παρέμενε στην σφαίρα της λαογραφικής παράδοσης, έγινε τελικά το στοιχείο που έκανε το label να ξεχωρίσει.

Κάθε νέα συλλογή της εταιρίας έχει ως αφετηρία κάποιο διαφορετικό στοιχείο της αρχαίας μυθολογίας, που μεταφράζεται υπέροχα μέσα από τα μινιμαλιστικά σχέδια της, τις γεωμετρικές γραμμές και όλα εκείνα τα references, που θυμίζουν την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και τέχνη. Καθαρές γραμμές και elegant μοτίβα μπλέκονται με παραδοσιακά χειροποίητα κεντήματα, μοναδικά σπάνια υφάσματα και δωρικές σιλουέτες.

zeus-and-dione-(2).jpg

Τα διάσημα μεταξωτά υφάσματα της Zeus + Dione, που κατασκευάζονται αποκλειστικά στο Σουφλί, ήταν μόνο ένα από τα περίφημα «ξεχασμένα» υλικά που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο χάρη στο νέο αυτό brand, που σύντομα έκλεψε τις καρδιές του κοινού τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, κερδίζοντας μία θέση ανάμεσα στα πλέον αναγνωρίσιμα labels της χώρας μας. Από τις Κυκλάδες και την Κρήτη μέχρι το Άργος και το Μέτσοβο, κάθε γωνιά της ελληνικής γης έδωσε το δικό της κομμάτι δεξιοτεχνίας για να δημιουργηθεί η ταυτότητα της Zeus + Dione, συμμετέχοντας στην δημιουργία των signature συλλογών κάθε νέας σεζόν. Η Δήμητρα Κολοτούρα μας μίλησε για το πώς ξεκίνησαν όλα, αλλά και για το μέλλον της εταιρίας και της ελληνικής μόδας.

Ξεκινώντας κανείς από το ίδιο το όνομα του brand, αποκαλύπτεται η σύνδεση του με την Ελλάδα και την αρχαιότητα. Γιατί, λοιπόν, Zeus + Dione;

Η ελληνική κουλτούρα είναι γεμάτη από ιστορίες και μύθους. Αρχικά, μέσα από το όνομα του brand θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να διηγηθούμε μία, συγκεκριμένα μια μικρή ιστορία αγάπης. Επιλέξαμε, λοιπόν, αυτή του Δία και της Διώνης, του «Ιερού Ζεύγους» και σύμφωνα με τον Όμηρο, γονέων της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς, της θελκτικότητας και της αέναης νεότητας. Άλλο ένα κυρίαρχο στοιχείο του ονόματός Zeus+Δione, είναι και το ελληνικό γράμμα, Δ (Δέλτα), που συμβολίζει την πνευματικότητα, την αρμονία και τη δημιουργικότητα. Όλα αυτά τα γνωρίσματα επιδιώκουμε να τα ενσωματώνουμε αντίστοιχα και στο σχεδιασμό της κάθε συλλογής.

Όλη η αισθητική του brand είναι εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση. Οι λιτές γραμμές, τα γεωμετρικά σχέδια, η minimal δομή. Πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και να δημιουργείτε κάθε φορά διαχρονικά κομμάτια, αξεπέραστα στο χρόνο;

Κρατώντας ως βάση τις κλασικές σιλουέτες του brand, με τις καθαρές δωρικές γραμμές, σκοπός μας είναι κάθε φορά και αναλόγως με τις επιρροές της κάθε συλλογής, να τις αναδιαμορφώνουμε μέσα από περίτεχνες λεπτομέρειες, κεντήματα, μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα, απροσδόκητα κοψίματα, διαφορετικά μήκη και νέες χρωματικές παλέτες. Θέλουμε το κάθε κομμάτι να είναι ευρηματικό, αλλά και κλασικό, σύγχρονο αλλά και διαχρονικό. Να αποκαλύπτει ένα νέο lifestyle για όσους αναζητούν κάτι all time classic και ταυτόχρονα μοναδικό.

Κάθε σας συλλογή, αλλά και κάθε ένα item ξεχωριστά, παίρνει το όνομα του από μία λέξη, ένα πρόσωπο ή έναν τόπο που στηρίζεται στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. Από που πηγάζει η έμπνευση σας;

H έμπνευσή μας πηγάζει από την Ελλάδα. Από την πολιτισμική κληρονομιά, την παράδοση, και τις ιστορίες της, τα ήθη και τα έθιμα, τη ζωή και τους ανθρώπους της, το παρελθόν και το παρόν της, τις απόκρημνες, μαγευτικές γωνιές της και την άγρια φυσική ομορφιά της. Η κάθε συλλογή είναι αφιερωμένη σε μια διαφορετική πτυχή της χώρας αυτής, που καλεί το κοινό να την ανακαλύψει.

zeus-and-dione-(8).jpg
zeus-and-dione-(3).jpg

Η Zeus + Dione εισήγαγε και πάλι την ελληνική δεξιοτεχνία στην σύγχρονη μόδα, συστήνοντας μας τεχνίτες ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας. Πώς ήταν η εμπειρία μίας τέτοιας διαδικασίας;

Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία! Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς παραγωγούς και ταλαντούχους τεχνίτες που εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονο εξοπλισμό. Τα μετάξια από το Σουφλί θεωρούνται τα καλύτερα της Ευρώπης. Οι τεχνίτριες του αργαλειού είναι ασυναγώνιστες και οι πρώτες ύλες σε δέρματα και υφάσματα είναι άριστης ποιότητας. Πολλά από τα μεταξωτά μας πουκάμισα είναι κεντημένα στο Άργος και το Μέτσοβο, ενώ φορέματα και φούστες πλέκονται από τεχνίτες των Κυκλάδων και της Αττικής. Παραδοσιακά και περίπλοκα μοτίβα που υφαίνονται στην Κρήτη, κοσμούν πολλά ενδύματα προσδίδοντας μια νέα και διαφορετική πνοή στην κάθε μας συλλογή. Κάπως έτσι έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε ρούχα που φέρουν ταμπέλα «made in Greece» και που είναι κατασκευασμένα στην Ελλάδα και μόνο.

Ποιο είναι το προσωπικό σας αγαπημένο ελληνικό υλικό, που ανακαλύψατε μέχρι τώρα;

Το ύφασμα - έμβλημα της Zeus+Δione, είναι αδιαμφισβήτητα το «σπαθωτό», το χειροποίητο ανάγλυφο μεταξωτό. Ένα υλικό που γιορτάζει την παράδοση. Κατασκευάζεται αποκλειστικά για εμάς στο Σουφλί, μια κωμόπολη στη βορειοανατολική Ελλάδα με μακρά ιστορία στην παραγωγή εκλεκτού μεταξιού. Η υφή του υφάσματος, η ομορφιά του, καθώς και το περίτεχνο μοτίβο του με τις γραμμές που θυμίζουν σπαθιά, χαρίζουν σε όποιον το φορά ένα μοναδικό προνόμιο: την αίσθηση πως ανακαλύπτει μια τεχνική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

zeus-and-dione-(7).jpg

Τι είναι για εσάς το Grecian chic style; Που απευθύνεται σήμερα;

Οι λιτές σαγηνευτικές σιλουέτες, οι πρωτότυπες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, το craftsmanship, οι προσεγμένες ραφές και τα υψηλής ποιότητας υφάσματα με αντοχή στο χρόνο είναι κάποια βασικά γνωρίσματα του αυθεντικού Grecian chic style για εμάς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να σεβόμαστε το σώμα μας, να το αγαπάμε, να φροντίζουμε να αισθάνεται όμορφα μέσα στο ρούχο. Όταν αυτό συμβαίνει, αυτομάτως βγαίνει και στην εξωτερική μας εικόνα. Επομένως, το στυλ αυτό απευθύνεται σε γυναίκες μοντέρνες που θέλουν να αισθάνονται όμορφα κάθε μέρα, που εκπέμπουν αυθορμητισμό, που πειραματίζονται με υφές, συνδυασμούς και χρώματα, που εμπνέονται από καθετί γύρω τους, που δεν ακολουθούν ποτέ τάσεις, αλλά τις δημιουργούν.

Είστε ένα brand με μεγάλη απήχηση και στο εξωτερικό. Πώς υποδέχτηκε το κοινό μία τέτοια συλλογή, που «φωνάζει» Ελλάδα;

Μέσα από τις συλλογές μας επιδιώκουμε να φέρουμε το κοινό από όλο τον κόσμο πιο κοντά σε ό,τι αποκαλούμε «ελληνική κληρονομιά». Θέλουμε να γνωρίσουν την Ελλάδα από μια διαφορετική πλευρά, πιο κρυφή και όχι τόσο διαδεδομένη. Και παρατηρούμε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται απροσδόκητα θετικά στο κάλεσμα αυτό. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε διαρκώς, και με νέες συνεργασίες να προσφέρουμε άμεση και γρήγορη πρόσβαση στα προϊόντα μας, τόσο online όσο και μέσω physical stores.

Τα περίφημα μεταξωτά υφάσματα από το Σουφλί, που χρησιμοποιήθηκαν από εσάς, συμπεριλήφθηκαν και στην πρόσφατη Resort συλλογή του οίκου Dior, που παρουσιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ήταν αυτό μία απόδειξη ότι τελικά κάτι κάνατε πολύ καλά;

Η συνεργασία της Dior με τους τεχνίτες μας που δημιουργούν αυτά τα υπέροχα μεταξωτά, ήταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Η Resort συλλογή του οίκου, ήταν ένας φόρος τιμής για τη χώρα μας, την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ήταν μια στιγμή που μας ώθησε όλους να σκεφτούμε, πόσο πολύ πρέπει τελικά να εκτιμήσουμε τις ρίζες μας, να αναγνωρίσουμε τις αξίες που μας διέπουν και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ό,τι έχει να κάνει με την αυθεντική ελληνική μόδα.

zeus-and-dione-(4).jpg

Τι θα δούμε το φετινό καλοκαίρι από την Zeus + Dione;

Το φετινό καλοκαίρι μας καλεί να αφεθούμε στο πνεύμα της ελευθερίας και να αφήσουμε τη ζεστή ατμόσφαιρα της καλοκαιρινής νύχτας να μας συνεπάρει. Η S/S’22 «Pandora and the Trailing Serpent» εμπνέεται από τη μυθική φιγούρα της Πανδώρας και του φιδιού, δύο αρχετυπικά σύμβολα που αντανακλούν τη δυαδικότητα που χαρακτηρίζει τη συλλογή αυτή. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και ο creative director Marios Schwab: «Πρόκειται για μια τόσο σαγηνευτική όσο και συναρπαστική συλλογή που φλερτάρει με χαρακτήρες του παρελθόντος και καθιστά μια νέα αισθησιακή γλώσσα και σιλουέτα για το καλοκαίρι του '22». Θα δείτε ντεκολτέ σε σχήμα κλειδαρότρυπας βαθιά και γραμμικά, διακοσμητικά κεντητά φίδια να έρπουν κυριολεκτικά πάνω στα ανάλαφρα καλοκαιρινά υφάσματα, και μία δωρική απλότητα να εναλλάσσεται με ένα δυναμικό παιχνίδισμα γεωμετρικών σχημάτων, έντονων χρωμάτων και εμφατικών κοψιμάτων.

zeus-and-dione-(5).jpg

Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το μέλλον της ελληνικής μόδας; Αν ξεκινούσατε τώρα τι θα ήταν αυτό που θα κάνατε διαφορετικά;

Πιστεύουμε πως ο τομέας της μόδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις μονάδες παραγωγής, να αξιοποιήσουμε καθετί που έχει να κάνει με τη δεξιοτεχνία και να συμβάλουμε στη διαφύλαξη και προώθηση των παραδοσιακών τεχνικών. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της βιωσιμότητας. Έχει να κάνει με την κυκλικότητα και τη σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης, την προέλευσή της, την μετατροπή του φαινομενικά «άχρηστου» σε νέου και χρήσιμου. Κάτι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά όχι ακατόρθωτο. Αν ξεκινούσαμε τώρα δεν θα κάναμε τίποτα διαφορετικά. Θα συνεχίζαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση να υποστηρίζουμε τα «πιστεύω» μας και να δουλεύουμε γι’ αυτά!

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr