Georg Jensen: Το δανέζικο brand που συνδυάζει την έννοια της πολυτέλειας με το σκανδιναβικό design

Ναταλία Κατσακιώρη
Georg Jensen: Το δανέζικο brand που συνδυάζει την έννοια της πολυτέλειας με το σκανδιναβικό design
Courtesy Georg Jensen

Οι συλλογές του Georg Jensen δεν είναι απλά κοσμήματα, είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία του Scandinavian life style. 

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί τα κοσμήματα είναι μια τόσο ιδιαίτερη αγορά για όλες τις γυναίκες; Γιατί εκτός από το αντικειμενικό θέμα της αξίας, τα κοσμήματα είναι ένα από τα αυτά τα στοιχεία στο στυλ κάθε ανθρώπου, που γίνονται ένα μαζί του, μπαίνουν στην καθημερινότητα και τη ζωή του, τον ακολουθούν για χρόνια και κληροδοτούνται πολλές φορές στις επόμενες γενιές, σαν ένα κομμάτι των αγαπημένων μας ανθρώπων, που μπορούμε με έναν τρόπο να έχουμε πάντα μαζί μας.

georg-jensen-(3).jpg

Courtesy: Georg Jensen

Όσο και αν η έννοια της πολυτέλειας αλλά και της ποιότητας κρύβονται, φυσικά, πάντα πίσω από ένα καλό κόσμημα, είναι στην πραγματικότητα η διαχρονικότητα αυτή που το κάνει μοναδικό για κάθε μία από εμάς, δένοντας τις στιγμές μας με τη λάμψη που θα μας χαρίσει ένα iconic item. Το δανέζικο brand Georg Jensen, που συστήθηκε και επίσημα στο ελληνικό κοινό το 2019, με την πρώτη αποκλειστική boutique του στο ισόγειο του Golden Hall, εκφράζει απόλυτα το σκανδιναβικό mind set της διαχρονικότητας και της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας με εξαιρετικές σειρές κοσμημάτων σπάνιας αισθητικής και δεξιοτεχνικής κατασκευής.

georg-jensen-(5).jpg

Courtesy: Georg Jensen

Η ιστορία του Georg Jensen.

Ο designer Georg Jensen ίδρυσε το 1904 το ομώνυμο label, θέλοντας να συνδυάσει την προσωπική του αρχιτεκτονική ματιά με τα πολυτελή μέταλλα και τους πολύτιμους λίθους. Δημιούργησε έτσι ένα brand κοσμημάτων που συνδέθηκε άρρηκτα με το iconic σκανδιναβικό design, αλλά και τη βαθύτερη φιλοσοφία των Δανών, που φέρνει το versatility και την ποιότητα στην κορυφή των απαιτήσεών τους από ένα κόσμημα. Ο ίδιος έχοντας μεγαλώσει κοντά στη φύση, κράτησε τις γραμμές της στα έργα του, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε πάντα για το πόσο σημαντικό είναι ένας καλλιτέχνης να αφουγκράζεται τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να επηρεάζεται από τις τάσεις και τη μόδα.

Απέρριψε το δημοφιλές γούστο της εποχής, που ήθελε τις ρομαντικές, μυθικές διακοσμήσεις με τις περίτεχνες λεπτομέρειες να πρωταγωνιστούν και αντ' αυτού αγκάλιασε το πρωτοποριακό στυλ της εποχής, την Art Nouveau, με τις απλές οργανικές του μορφές και μια ιδιαίτερη προσέγγιση της παραγωγής των κοσμημάτων, που βασίζεται στη δεξιοτεχνία των παραδοσιακών τεχνιτών της χώρας του. Ο Georg Jensen υπήρξε ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης, προικισμένος με ένα μεγάλο ταλέντο, που του έδωσε τη δυνατότητα να μετατρέψει το όραμά του σε πραγματικότητα.

georg-jensen-(8).jpg

Courtesy: Georg Jensen

Κάθε συλλογή του Georg Jensen είναι και ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του σχεδιασμού και της λιτής πολυτέλειας.

Σήμερα μετά από σχεδόν 120 χρόνια από την ίδρυση του, το brand Georg Jensen, έχει γίνει συνώνυμο της διακριτικής πολυτέλειας, της αξεπέραστης ποιότητας και των ιδιαίτερων τεχνικών κατασκευής που εφαρμόζει σε μέταλλα και πολύτιμους λίθους. Κάθε μία από τις κλασικές συλλογές του κρύβει και μια μοναδική ιστορία και φιλοσοφία, ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με το brand, αλλά και του ίδιου του Jensen, που υπηρέτησε όσο πιο πιστά μπορούσε τα καλλιτεχνικά του πιστεύω.

georg-jensen-(4).jpg

Η συλλογή Moonlight Grapes δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Georg Jensen και μετράει πολλά χρόνια παρουσίας, μεταφέροντας τις συμμετρικές ρώγες των σταφυλιών πάνω σε κοσμήματα μικρά κομψοτεχνήματα, που θα βρείτε σε ασήμι αλλά και χρυσό. Η συλλογή Daisy είναι μία από τις ιστορικές συλλογές του brand, αφιερωμένη στη Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, μιας και το label φέρει και την προστασία του στέμματος, με όλα σχεδόν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας να φοράνε customized items του Georg Jensen. Για το 2023, η συλλογή Daisy ανανεώνεται και παίρνει σύγχρονη πνοή μέσα από τα μάτια της γνωστής σχεδιάστριας Stine Goya, που έρχεται να βάλει τη δική της καλλιτεχνική ματιά στην iconic collection.

rings-necklace-moonlight-grapes-22-imagetextcta-624x6241600.jpg

Courtesy: Georg Jensen

georg-jensen-(1).jpg

H συλλογή Reflect με την υπογραφή της Jacqueline Rabun εμπνέεται από το κίνημα της punk και μας φέρνει μια σειρά από elegant αλυσίδες, που αντανακλούν τη μοναδικότητά μας. Τα κοσμήματα με διαμάντια σε μοναδικές κοπές, αποτελούν επίσης μια ξεχωριστή κατηγορία για το Georg Jensen, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών.

Home deco by Georg Jensen.

Εκτός, όμως, από την μεγάλη ποικιλία των κοσμημάτων, το brand Georg Jensen πρωταγωνιστεί και στο κομμάτι του home deco με μία τεράστια γκάμα από πολυτελή, ποιοτικά είδη διακόσμησης, αλλά και χρηστικά είδη για την κουζίνα, το σαλόνι και το γραφείο μας, μοναδικής αισθητικής. Μετρώντας κορυφαίες συνεργασίες με καλλιτέχνες , όπως ο Sigvard Bernadotte και ο Henning Koppel, προσφέρουν εδώ και δεκαετίες στο κοινό τους ανά τον κόσμο το καλύτερο δείγμα αυτού που αντιπροσωπεύει το χαρακτηριστικό, σκανδιναβικό design.

https://www.instagram.com/p/Cn385cfIHKC
https://www.instagram.com/p/Cngx4H9qg_-

Ο Georg Jensen είναι ένα brand που αξίζει να ανακαλύψει κάθε λάτρης του minimal, σκανδιναβικού mind set, βάζοντας στη συλλογή αλλά και τη ζωή του ένα item τόσο μοναδικό, όσο είναι και ο ίδιος. Η αξεπέραστη ποιότητα, οι μοναδικές τεχνικές κατασκευής και το iconic design θα είναι πάντα εκεί, για να του θυμίζουν ότι η πολυτέλεια μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Χωρίς φλυαρίες, χωρίς περιττές υποσχέσεις, μόνο με την υπογραφή Georg Jensen.