Sdeviano: Ο Στέφανος Παπαδήμος δεν φοβάται το mainstream και πιστεύει στην ομορφιά του street art

Ναταλία Κατσακιώρη
Sdeviano: Ο Στέφανος Παπαδήμος δεν φοβάται το mainstream και πιστεύει στην ομορφιά του street art
Photo: Lefteris Partsalis

Ο Στέφανος Παπαδήμος ανήκει στη νέα γενιά των «αυτοδίδακτων καλλιτεχνών», που δεν έκανε παρέα με γκραφιτάδες αλλά έγινε παιδί του δρόμου.

«Τελικά είναι η street art μόδα;,» τον ρώτησα μόλις τον βρήκα έξω από το παλιό αμαξοστάσιο στο Θησείο. «Εννοείται ότι είναι,» μου είπε, «για αυτό με έχετε στήσει εδώ πέρα μέσα στον ήλιο». Με τον Στέφανο Παπαδήμο ή όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι Sdeviano δεν μιλήσαμε πολύ για κανόνες και άγραφους νόμους της τέχνης των δρόμων. Εξάλλου όπως μου είπε ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ «ενταγμένο» μέλος της, μιας και δεν είχε φίλους και παρέες μέσα στην όλη φάση.

LPR53970.jpg

Photo: Lefteris Partsalis

Παρόλα αυτά δεν δίστασε να βγει στους δρόμους και να ζωγραφίσει με τον αγαπημένο του μαρκαδόρο, έχοντας σπουδάσει και αυτός γραφιστική. Γραφιστική αυτή η μάστιγα. Είναι η σύγχρονη εκδοχή της τέχνης, η τεχνοκρατική της πλευρά ή απλώς ο τρόπος για να επιβιώσει μέσα στην κλασική ελληνική οικογένεια ένας έφηβος καλλιτέχνης, που πρέπει να δηλώσει ότι θα σπουδάσει κάτι απτό; Μάλλον λίγο από όλα και τίποτα μαζί. Ο Στέφανος γνώρισε την street art πάνω στην «εμπορική» της περίοδο, όπως μου λέει, οπότε το γεγονός ότι τώρα έγινε με έναν τρόπο mainstream δεν τον τρομάζει.

LPR54003.jpg

Photo: Lefteris Partsalis

Είναι μια εξελιγμένη μορφή της street art, όπως μου εξηγεί με δικά του λόγια, οπότε η undergound σκηνή, αν συμφωνήσουμε ότι αποδεχόμαστε τον όρο, συνεχίζει να υπάρχει και να εμπνέει νέους καλλιτέχνες. Πολλά από τα έργα του Sdeviano μπορεί να τα έχεις δει σε διάφορες γωνιές της πόλης, όπως αυτή η πολυφωτογραφημένη παλιά πόρτα στο Θησείο, που έχει γίνει spot για τους περαστικούς, που σαν αποδέκτες της mainstream πλευράς της ανεβάζουν μία φωτογραφία της στο Instagram. Το ίδιο συμβαίνει και με την μικρή καμηλοπάρδαλη, που είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν του.

Ο ίδιος ο Sdeviano δεν μπορεί όπως μου είπε να μπει στη λογική του καταναλωτή που αγοράζει προϊόντα από luxury brands και οίκους μόδας. Έχει, όμως, μια πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη να μας πει για τον τρόπο που ο καπιταλισμός σήμερα εφευρίσκει τρόπους να πουλήσει το ξεχωριστό ως cool και ως μια ένδειξη ελευθερίας.

LPR53983.jpg

Photo: Lefteris Partsalis

Ο Sdeviano στο Queen.gr:

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα.