CacaoRocks:Ο Ιάσονας Μέγκουλας έβαλε στη street art ελληνικά χρώματα και πιστεύει στην αυθεντικότητα

Ναταλία Κατσακιώρη
CacaoRocks:Ο Ιάσονας Μέγκουλας έβαλε στη street art ελληνικά χρώματα και πιστεύει στην αυθεντικότητα

Photo Credit: Lefteris_Partsalis

Ένας από τους πιο γνωστούς street artists της εγχώριας σκηνής που ξεκίνησε το graffiti από αντίδραση.

Το «εγώ δεν ήθελα να γίνω ζωγράφος,» ήταν η φράση με την οποία ανοίξαμε τη συνέντευξη μας με τον Ιάσονα Μέγκουλα. Κλείνοντάς την το μόνο που σκέφτηκα είναι ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο πέρα από καλλιτέχνης. Γεννημένος στην Αθήνα, από Έλληνα μπαμπά και Γαλλίδα μητέρα, ο Ιάσονας έφυγε για την Κέρκυρα στην εφηβεία του, όπου ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του graffiti με το crew της περιοχής, που ήταν όπως μου είπε και το μοναδικό στο νησί.

LPR59623.jpg

Photo Credit: Lefteris_Partsalis

Πνεύμα ανήσυχο από πολύ νωρίς ασφυκτιούσε μέσα στο θεωρητικό περιβάλλον και το studio ενός γλύπτη, που έτυχε να είναι ο πατέρας του Γιώργος Μέγκουλας. Άρα η πρώτη του αντίδραση όπως μου περιέγραψε, ήταν να βγει στο δρόμο και να ξεκινήσει να αφήνει παντού τις ταγκιές του.

LPR59712.jpg

Photo Credit: Lefteris_Partsalis

Ο ίδιος σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, εργάστηκε σαν φωτογράφος και κατέληξε ελεύθερος καλλιτέχνης του δρόμου, που απεγλωβίστηκε σχετικά σύντομα από τα δεσμά των σπρέι, για να κάνει τα δικά του αυθεντικά σχέδια στους δρόμους. Ένα τεράστιο ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη του «άνοιξε τα μάτια» και τον έφερε μπροστά σε όλους τους κορυφαίους street artists του κόσμου, κάτι που τον οδήγησε λίγο-πολύ και στα βήματα του σήμερα. Το όνομα Cacao Rocks κοσμεί παράλληλα πολλά σημεία της πόλης, τοίχους και κτίρια ολόκληρα, ενώ επίσης βρίσκεται και σε κεντρικές gallery της Αθήνας και της Ευρώπης, δίπλα σε άλλα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης τέχνης.

Σταθμοί της ζωής του; Η πρώτη του έκθεση στη Σαρρή 12, που έγινε και sold out, το εξώφυλλο στους The New York Times αλλά και ένα class το οποίο έκανε σε ένα πανεπίστημιο της Αμερικής, όπου οι σπουδαστές των υποδέχθηκαν σαν rock star. «Εκεί κρύβεται και το δύσκολο,»μου είπε, «στο να κρατήσεις μέσα σου την ισορροπία. Γιατί εκεί που είσαι σε ένα υπόγειο στου Ψυρρή και πλένεις τις κάλτσες σου στο χέρι, ξαφνικά μπαίνεις σε ένα ελικόπτερο με τον πρίγκιπα Αλβέρτο».

LPR59703.jpg

Photo Credit: Lefteris_Partsalis

Ο Ιάσονας συνεχίζει να ζει από και για την τέχνη του, συνδυάζοντας σε έναν χώρο το studio και το σπίτι του. Αλλά ενηλικιώθηκε, μου είπε γελώντας! Αυτό το γύρισμα μάλιστα που κάναμε μαζί ήταν και το τελευταίο στο υπόγειο studio στου Ψυρρή. Ο Cacao Rocks θα μετακομίσει κοντά στη θάλασσα σε έναν χώρο στην Καλλιθέα, μπαίνοντας σε μια νέα φάση καλλιτεχνικής ωριμότητας -ή και ανωριμότητας γιατί του αρέσει να ταράζει τα νερά-, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε ακόμη πολλά νέα projects από εκείνον.

LPR59651.jpg

Photo Credit: Lefteris_Partsalis

Ο Ιάσονας Μέγκουλας στο Queen.gr:

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα.