London Fashion Week: Ο JW Anderson είδε τον κόσμο «ανάποδα» μέσα από μία σουρεαλιστική συλλογή

Ναταλία Κατσακιώρη
London Fashion Week: Ο JW Anderson είδε τον κόσμο «ανάποδα» μέσα από μία σουρεαλιστική συλλογή

Ο πιο συμβολικός σχεδιαστής της γενιάς του παρουσίασε μία Spring 2023 collection βγαλμένη από το κόσμο των μηχανών.

Ο expert των 3D δημιουργιών, JW Anderson, πιστός στο ραντεβού του, παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, την ανοιξιάτικη συλλογή του για το 2023. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους σχεδιαστές, που προέτρεψαν να μην ακυρωθούν τα προγραμματισμένα shows λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, δείχνοντας την υποστήριξη του στα μικρότερα brands, τα οποία καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να φτάσουν μέχρι το Fashion Week. Ο ίδιος έστησε το δικό του catwalk μέσα στο σκοτεινό υπόγειο του Las Vegas Arcade, στο Σόχο του Λονδίνου. Τυχερά παιχνίδια και ηλεκτρονικά βγαλμένα από μία άλλη εποχή δημιούργησαν το ιδανικό σκηνικό, για αυτό που ακολούθησε. H όλη εικόνα μας έφερε στο νου κάτι από το show του Balenciaga μέσα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο JW Anderson είναι ίσως ο μοναδικός σχεδιαστής της γενιάς του, μαζί με τον Demna Gvasalia, που χρησιμοποιεί τους συμβολισμούς τόσο έντονα ακόμη και στις ready to wear συλλογές, που παρουσιάζει. Για την επόμενη άνοιξη, λοιπόν, μας μετέφερε σε ένα σύμπαν, όπου τα κομμάτια των μηχανημάτων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν γίνει μέρος του ποιοι είμαστε. Μικρά και μεγάλα γράμματα από τα πληκτρολόγια μας χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα halter top, αλλά και να κοσμήσουν τα maxi, second skin φορέματα. Ένα μεταλλικό φόρεμα-φούσκα έγινε ο καθρέφτης πάνω στον οποίο είδαμε όλη την τρέλα των χρωμάτων και των εναλλασσώμενων εικόνων από τις οθόνες της αίθουσας, φέρνοντας μας στο μυαλό εμάς τους ίδιους και τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται αλλεπάλληλα οι εικόνες και στα δικά μας μάτια, στην εποχή της πληροφόρησης.

JW-Anderson-S23-089.jpg

Αν μιλήσουμε τώρα για τα ίδια τα items της συλλογής, είδαμε ένα μάλλον minimal style από τον Anderson. Maxi, slip φορέματα με τελειώματα σε δαντέλα, βερμούδες και παντελόνια σε στυλ parachute, πλεκτά φορεμένα με τον γιακά προς τα κάτω και κρεμάστρες που μπήκαν στο στρίφωμα των t-shirts, γύρισαν τον κόσμο μας ανάποδα. Τα oversized t-shirt dresses τυπώθηκαν με εικόνες της γης και φυσικών τοπίων, ενώ απόλυτο high light για μένα ήταν τα one shoulder φορέματα, που αναπαριστούν τα χρυσόψαρα μέσα στις σακούλες τους. Η απόλυτη δυστοπία, αν αναλύσουμε το συμβολισμό των παγιδευμένων χρυσόψαρων, με τη λογική της παγιδευμένης ματιάς μας στα πράγματα. «Μου αρέσει αυτή η ιδέα μιας παροδικής στιγμής στο χρόνο. Το έχω εξερευνήσει σε πολλές συλλογές», δήλωσε ο ίδιος ο Anderson. «Πέφτουμε μέσα στις οθόνες μας, και μήπως γινόμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι τα τηλέφωνά μας; Νομίζω ότι είναι πραγματικά σαν ένα εναλλακτικό σύμπαν, και υπάρχουν στρώματα και στρώματα και στρώματα σε αυτό. Θεωρώ ότι μάλλον πρόκειται τελικά για ρεαλισμό. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για φουτουρισμό. Είναι περισσότερο μια αντανάκλαση του εαυτού μας κατά κάποιο τρόπο».

1663571207695-693372700-JW-Anderson-S23-073.jpg

Το show έκλεισε με ένα μαύρο t-shirt φόρεμα, το οποίο έγραφε «Her Majesty The Queen, 1926-2022. Thank you», αφιερωμένο φυσικά στην αγαπημένη μονάρχη των Βρετανών. Η επιγραφή ήταν ένα κολάζ από τις αφίσες, που κολλήθηκαν σε όλο το Λονδίνο, μετά το θάνατο της βασίλισσας. Μία ματιά, που κρύβει τρυφερότητα απέναντι στο χρόνο και δείχνει τη δύναμη του παρελθόντος μέσα στο παρόν μας. Ο JW Anderson ήταν για άλλη μια φορά απολαυστικός και σχολίασε με το δικό του τρόπο τα όσα ζούμε και μας αφορούν, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: μόδα.

Δείτε το show:

Τα καλύτερα looks του catwalk: