Milan Fashion Week:Η νέα μινιμαλιστική στολή της Prada και η αμφιλεγόμενη κιτς διάθεση του Moschino

Ναταλία Κατσακιώρη
Milan Fashion Week:Η νέα μινιμαλιστική στολή της Prada και η αμφιλεγόμενη κιτς διάθεση του Moschino

Αντιθέσεις και ανάμεικτα συναισθήματα σε μία εβδομάδα μόδας που ακόμα δεν μας έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις.

Απλός ρεαλισμός. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ουσία της αποκωδικοποίησης της νέας Spring/Summer 2023 συλλογής, που είδαμε εχθές στην Prada Fondazione. Η έναρξη έγινε με ένα μία ολόσωμη φόρμα σε στυλ πουκάμισου, συνδυασμένη με ένα overcoat με boxy ώμους και τα Prada Mary Janes. Όλα σε γκρι τόνους, όλα σε λιτές γραμμές, όλα με ένα ξεκάθαρο ύφος του νέου uniform από τον οίκο. Το σκηνικό επενδύθηκε με χαρτί, που κόπηκε σε δωμάτια, αποκαλύπτοντας σκηνές σκηνοθετημένες από τον Nicolas Winding Refn, που συνέχισαν το όλο concept του «μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας». Αυτή ήταν λίγο-πολύ η οπτική των Miuccia Prada και Raf Simons για την επόμενη άνοιξη/καλοκαίρι. Ένα show χωρίς εκπλήξεις, με τη γνωστή αισθητική του ιταλικού οίκου, που τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στην κορυφή.

Από τεχνικής άποψης δεν υπήρχαν σοκαριστικά εντυπωσιακά items, παρά μόνο το άψογο tailoring της Prada, μεγάλοι ώμοι, boxy γραμμές, διαφάνειες, δέρμα δουλεμένο σε sets, pale χρώματα και το νέο go to uniform, που δεν είναι άλλο από το jumpsuit-πουκάμισο, που είδαμε και μόνο του και συνδυασμένο με oversized πανωφόρια. Το high light ήταν σίγουρα τα φορέματα κατασκευασμένα από χαρτί, με τις τσαλακωμένες άκρες και τα μουντά prints. Η όλη εικόνα της συλλογής έδινε την αίσθηση της εγκατάλειψης και της φθοράς, σαν κάποιος να έπλασε με τα χέρια του μία ανθρώπινη μορφή των ρούχων, που δεν μπορούν τώρα πια να είναι τέλεια.

https://www.instagram.com/p/Ciz3A67DZtm

«Εδώ είναι μια αίσθηση της ζωής των γυναικών», δήλωσε η Miuccia Prada. «Η ζωή και η ανθρωπότητα κατασκευάζουν ρούχα - όχι επιφανειακά στολίδια, αλλά ίχνη πραγματικής ζωής, αφήνοντας σημάδια. Αυτή η ιδέα των ρούχων, που διαμορφώθηκαν από την ανθρωπότητα, μας ενθουσιάζει,» είπε, χωρίς ωστόσο να δούμε τα σημάδια αυτής της πραγματικής ζωής μίας γυναίκας, τουλάχιστον μιας αληθινής, σύγχρονης γυναίκας, πάνω στα ρούχα.

Prada looks για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023:

Πληθωρισμός aka φουσκωτά parts πάνω στα ρούχα. Τελικά λειτουργεί ο παραλληλισμός;

https://www.instagram.com/p/Ci0dZsyD2-2

Το όλο σκηνικό μας έβαλε αμέσως και πάλι στον κόσμο του Jeremy Scott. Έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, ακραία outfits και μπόλικη δόση κιτς. Η νέα του συλλογή δεν νομίζω, ότι έπεσε πολύ μακριά από την τελευταία Fall/Winter collection, που δημιούργησε για τον οίκο Moschino, έχοντας αυτή τη φορά διαφορετικό σημείο αναφοράς. «Όλοι μιλούν για τον πληθωρισμό,» δήλωσε στο backstage του show. «Το κόστος όλων ανεβαίνει: στέγαση, φαγητό, ζωή. Έτσι έβαλα τον πληθωρισμό στη συλλογή μου». Και το εννοεί κυριολεκτικά, αφού ο creative director του ιταλικού οίκου πρόσθεσε κανονικά, φουσκωτά κομμάτια πάνω στα ρούχα, κάτι σαν μικρά, actual σωσίβια. Οι φουσκωτές signature καρδιές του Franco Moschino έκαναν την αρχή, για να συνεχίσουμε με σωσίβια αντί για καπέλα, μανίκια και τελειώματα.

Moschino-S23-058.jpg
1663916961589-658550043-Moschino-S23-057.jpg

Τα τελευταία looks ήταν ένα πάντρεμα των αγαπημένων cartoon prints του Jeremy Scott και όλων αυτών των fan σωσιβίων, που μπήκαν εμβόλιμα στα ρούχα. Ναι, η κιτς αισθητική είναι προφανώς η αγαπημένη του Jeremy, το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί -και θέλει- κανείς να το μεταφράσει ως χαρά , πρωτοτυπία και δημιουργικότητα ή ως μία απλά αποτυχημένη, loud αναφορά. «Μερικές φορές νιώθουμε σαν να πνιγόμαστε», εξήγησε ο Scott, αναγνωρίζοντας ότι οι αρνητικές ειδήσεις μπλοκάρουν τις ροές μας. «Είμαι σίγουρος ότι το κάνεις και εσύ . Ξέρω ότι το κάνω και εγώ. Αλλά ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, πρέπει να εξοικονομήσουμε χώρο για τη χαρά, σωστά; Όσο πιο μαύρα είναι τα πράγματα, τόσο πιο ανοιχτόχρωμοι και ανάλαφροι πρέπει να γινόμαστε». Όλα είναι θέμα οπτικής τώρα πια.

Τα looks που είδαμε στο runway: