Yves Saint Laurent SS23: Τα 80s έρχονται στο σήμερα και το γυναικείο σώμα μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Ναταλία Κατσακιώρη
Yves Saint Laurent SS23: Τα 80s έρχονται στο σήμερα και το γυναικείο σώμα μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Μία συλλογή αφιερωμένη στη θηλυκότητα που αντλεί από την πλούσια ιστορία του οίκου Yves Saint Laurent.

Ο Anthony Vaccarello αγαπά τη γυναίκα. Αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο για κάθε σχεδιαστή, αφού υπάρχουν πολύ σπουδαίοι οραματιστές στο χώρο της μόδας, που προσπερνούν τις πραγματικές ανάγκες μια κανονικής γυναίκας, όταν εκείνη θα σταθεί μπροστά στη ντουλάπα της. Ο Anthony Vaccarello δεν ανήκει σε αυτούς, παρόλο το δικό του vision και είναι υπαρκτό, και το βλέπουμε σε κάθε του νέα συλλογή, που παρουσιάζει στο αγαπημένο του Παρίσι. Για ακόμη μια φορά, το runway της Spring/Summer 2023 συλλογής του οίκου Yves Saint Laurent στήθηκε με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, δημιουργώντας μια κατασκευή με σκαλιά που έγινε για πρώτη φορά.

Όταν είσαι creative director σε έναν οίκο όπως ο Yves Saint Laurent, με έναν ιδρυτή και δημιουργό που έχει στιγματίσει την παγκόσμια μόδα, φυσικά θα νιώθεις το βάρος της κληρονομιάς, αλλά έχεις και ένα πολύ πλούσιο αρχείο για να επεξεργαστείς. Έτσι και αυτή τη φορά, ο Anthony Vaccarello στάθηκε σε όλα τα signature στοιχεία του brand και τα έφερε στο σήμερα, με αυτό το μοναδικό τρόπο που έχει να κάνει κάθε του διάλογο με το παρελθόν επίκαιρο. Έμπνευση του και σημείο αναφοράς υπήρξε η Martha Graham, η γνωστή Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος, μεταφέροντας στο catwalk όλη αυτή την πλαστικότητα των κινήσεων του σύγχρονου χορού στα ρούχα του. Γίνεται αυτό; Και όμως γίνεται.

80s vibes και extravagant μήκη δημιούργησαν μία συλλογή αφιερωμένη στις γυναίκες.

Το edgy μήκος φαίνεται πως έχει αποκτήσει τη μορφή παράδοσης για τον Vacarello, που φροντίζει να το ενσωματώνει σε κάθε του συλλογή τις τελευταίες σεζόν. Έτσι φορέματα και oversized παλτό με boxy, τετράγωνους ώμους ακούμπησαν και πάλι το πάτωμα, δημιουργώντας μία αίσθηση πολυτέλειας. Οι αντιθέσεις στις γραμμές συνέχισαν με τα πολύ στενά items και τα κολάν να συνδυάζονται με τεράστια πανωφόρια, και τα φορέματα με ultra length απέκτησαν τολμηρά cut outs και αιθέριες κουκούλες. Η χρωματική παλέτα, εκτός από το λατρεμένο του μαύρο, κινήθηκε σε ζεστές σκούρες αποχρώσεις με camel, μπορντό, μωβ, olive και σκούρο μπλε να δημιουργούν μία συλλογή γήινη στο μεγαλύτερο μέρος της.

Αυτό, όμως, που ξεχώρισε σε αυτή τη νέα συλλογή ήταν το παιχνίδι της κάλυψης και αποκάλυψης, που παίχτηκε σχεδόν σε κάθε look που είδαμε στο runway. Το γυναικείο σώμα κρυβόταν και πρωταγωνιστούσε ταυτόχρονα μέσα από διαφάνειες, τολμηρά κοψίματα, second skin fits και ελαστικά υλικά, που έπαιζαν με τα τεράστια ρούχα, τα οποία προστέθηκαν πάνω τους. Τα αξεσουάρ ήταν ελάχιστα, αλλά loud, κυρίως σε χρυσό, με τα σκουλαρίκια να ξεχωρίζουν.

https://www.instagram.com/p/CjC1LEVAZoC

Το απόλυτο high light ήταν φυσικά τα capuche dresses, δηλαδή τα φορέματα με κουκούλα, που παρουσίασε πρώτη φορά ο ίδιος ο Yves Saint Laurent το 1985 και έπειτα ξανά το 2002, στο τελευταίο του show πριν το θάνατο του, το 2008, κάθε φορά βέβαια με διαφορετικό υλικό. Το τότε και το τώρα, το παρελθόν και το σήμερα, και στη μέση ο Anthony Vaccarello να πιάνει το νήμα της μόδας, υπηρετώντας κάθε γυναίκα που θέλει να ντύνεται χωρίς στερεότυπα, χωρίς να δίνει εξηγήσεις.

Best catwalk looks: