GucciFW23:Η πρώτη συλλογή μετά τον Alessandro Michele ήταν ένα tribute στην Tom Ford εποχή του Oίκου

Ναταλία Κατσακιώρη
GucciFW23:Η πρώτη συλλογή μετά τον Alessandro Michele ήταν ένα tribute στην Tom Ford εποχή του Oίκου

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Gucci που περιμένει να ζήσει άλλη μια νέα εποχή, αμέσως μετά την αποχώρηση του Alessandro Michele. Η «rebound» συλλογή της μας γύρισε και πάλι στα 90s.

Μια νέα εποχή ανατέλλει για τον οίκο Gucci, αυτό είναι ξεκάθαρο εδώ και μήνες. Ο Alessandro Michele ο άνθρωπος που οδήγησε τον οίκο στην κορυφή και άλλαξε την εικόνα του , με τον Sabato De Sarno να έρχεται, για να δώσει το δικό του χρώμα στην ιστορία της Gucci. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι να παρουσιάσει την Spring Summer 2024 συλλογή του, το δημιουργικό studio του οίκου ανέλαβε να δώσει μία συλλογή, που ήταν ένα ξεκάθαρο tribute στο heritage της Gucci.

Όλοι το ξέραμε ότι μιλάμε περισσότερο για μία «rebound» συλλογή, ένα show μέχρι να πάρει ο οίκος την νέα ξεκάθαρη ταυτότητα του. Είναι ίσως κάπως άβολο όλο αυτό το διάστημα, αλλά είναι ίσως και μία πολύ ελεύθερη περίοδος, χωρίς την πίεση και την καθοδήγηση ενός director, δίνοντας τη σκυτάλη και στους αφανείς ήρωες ενός atelier. Αυτό που είδαμε χθες από τον οίκο Gucci ήταν ένα ξεκάθαρο tribute στην πιο πετυχημένη περίοδο του οίκου, τη λεγόμενη Tom Ford επανάσταση, γιατί η εποχή που ο Tom Ford βρέθηκε σχεδόν από την αφάνεια στο τιμόνι του ιταλικού maison γράφοντας ιστορία, ήταν ίσως και η πιο επιδραστική περίοδος του brand. Στα social media ξεκίνησαν φυσικά οι αντιδράσεις περί έλλειψης έμπνευσης και παρωχημένης αντιγραφής παλαιότερων σχεδίων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προστέθηκαν και στοιχεία που ενσωμάτωσε ο Alessandro Michele στη Gucci μπόρεσε να πάει τη συλλογή ένα βήμα παραπάνω και να μην χαθούμε σε ένα στείρο back and forth.

Ο μινιμαλισμός επιστρέφει στο Μιλάνο με τους Prada και Fendi να παρουσιάζουν τα νέα μας uniforms

Τα κορυφαία red carpet looks:

Tι είδαμε, λοιπόν, στο catwalk; Είδαμε τα λατρεμένα slit pants των 90s, τους heart shaped γούνινους γιακάδες, τα ανδρικά σακάκια φορεμένα χωρίς top, τα διάφανα naked dresses με τις φανταστικές τους πούλιες, τα low rise βελούδινα παντελόνια του Tom Ford που άφησαν εποχή και τα αξεσουάρ που μας έλειψαν κάπως όπως η horsebit handbag του 2003, με τα τεράστια, μεταλλικά, monogrammed στοιχεία, που έχουν αφήσει εποχή. Τα ίδια ακριβώς bucklets χρησιμοποιήθηκαν και σε αξεσουάρ, όπως ζώνες και παπούτσια. Οι επιρροές του Alessandro Michele προσέθεσαν αυτό τον vintage, retro αέρα πολυτέλειας και μυστηρίου, κυρίως μέσα από μικρές λεπτομέρειες και τη χρωματική παλέτα, που συμπεριέλαβε τα bold κόκκινα, μπλε και φούξια που αγαπήσαμε.

https://www.instagram.com/p/CpEEs1OsrJn

Το catwalk διαμορφώθηκε σε πολλά επίπεδα, με τα καθίσματα να τοποθετούνται σε μικρούς κύκλους. Όλος ο χώρος στρώθηκε με ένα ιδιαίτερο πράσινο χαλί και ήταν στην πραγματικότητα το front row που έδωσε την απαραίτητη λάμψη στο event. Οι Maneskin, η Florence Welch, η Dakota Johnson και πολλοί ακόμη βρέθηκαν εκεί, με τον ASAP Rocky να είναι το πρόσωπο της βραδιάς με το total Gucci look του, αλλά και το τέλειο afro χτένισμα του με το μονόγραμμα G του οίκου να είναι πλεγμένο στα μαλλιά του. Εν αναμονή του επόμενου show, λοιπόν.

Το λαμπερό front row: