LFW24: Δύο μαγικές γυναίκες της τέχνης έγιναν η έμπνευση των FW24 συλλογών των Erdem και David Koma

Ναταλία Κατσακιώρη
LFW24: Δύο μαγικές γυναίκες της τέχνης έγιναν η έμπνευση των FW24 συλλογών των Erdem και David Koma

Η απόλυτη Ελληνίδα diva, η Μαρία Κάλλας, έγινε μούσα ενός σχεδιαστή, ενώ η υπόθεση των ελληνικών μαρμάρων επέστρεψε και πάλι με πολλές αντιδράσεις γύρω από ένα show. 

Ο Erdem Moralioglu είναι ένας σχεδιαστής που έχει δείξει τη μεγαλύτερη ίσως σταθερή έμπνευση και εξέλιξη μέσα στα τελευταία χρόνια. Ένας οίκος που γνωρίζει πολύ καλά το DNA του, διαθέτει ένα εξαιρετικό ατελιέ με μαγικές ικανότητες στο tailoring και έχει έναν designer που ξέρει έχει πάντα μια εξαιρετική κεντρική ιδέα να κρύβεται πίσω από τις συλλογές του. Αυτή τη φορά αφετηρία έγινε η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, η Μαρία Κάλλας. Μία χρονιά συμβολική για την ίδια και την καριέρα της με εκατό χρόνια να συμπληρώνονται φέτος από τη γέννησή της.

Erdem-atm-F24-005.jpg

Το location του show; Μία αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά όχι οποιαδήποτε αίθουσα. Η αίθουσα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, ένα ζήτημα που έχει εγείρει εκατομμύρια συζητήσεις και έχει έρθει στο προσκήνιο μέσα στον τελευταίο χρόνο πιο δυναμικά από ποτέ, με μέλη ακόμη και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να υποστηρίζουν την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Μπροστά, λοιπόν, σε μια σειρά από φορτισμένα συναισθηματικά εκθέματα θαυμάσαμε την γκαρνταρόμπα μια ντίβας της όπερας με τις αναφορές στην περσόνα και το στυλ της Μαρίας Κάλλας να είναι προφανές.

https://www.instagram.com/reel/C3cQ2WkN-Pf/

Η «Μήδεια», μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της μεγάλης σοπράνο, στάθηκε μόνο η αφορμή για τη δημιουργία μιας αριστοτεχνικής collection με 60s vibes και όλα τα αγαπημένα items της Μαρίας Κάλλας, όπως τα midi, printed φορέματα με ουρές, φιόγκους και ενσωματωμένες κάπες, τα παλτό με τα τεράστια πέτα και τις matching, pencil φούστες τους, τα statement πανωφόρια από γούνα με τους κλειστούς λαιμούς που τύλιγαν το πρόσωπο της μεγαλύτερης ντίβας της όπερας, καθώς οι κάμερες την ακολουθούσαν στο αεροδρόμιο για μία της δήλωση.

Erdem-F24-001-(1).jpg

Υπέροχα χρώματα, μεγάλα κοσμήματα, λεπτομέρειες από φτερά αλλά και ολόκληρα πανωφόρια που ντύθηκαν με φίνα πούπουλα σε διάφορες αποχρώσεις δημιούργησαν μια collection ύμνο στη Μαρία Κάλλας. Ένα επίσης εξαιρετικό highlight του show ήταν και το signature eyeliner που είδαμε σε όλα τα μοντέλα, αλλά και το φιλέ, που ήταν το hair style της βραδιάς, το οποίο έμπαινε κάτω από τις περούκες της όπερας. Μία εξαιρετική συλλογή, προσεγμένη στη λεπτομέρεια όπως μας έχει συνηθίσει ο Erdem Moralioglu, με μια γλυκόπικρη αύρα, όπως η ίδια η Μαρία Κάλλας, η ζωή της και η υπόθεση των ελληνικών μαρμάρων. Ένα πιθανό σχόλιο του σχεδιαστή; Ενδεχομένως.

Erdem-F24-002.jpg

Το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού σχολίασε φυσικά την πραγματοποίηση της επίδειξης στο συγκεκριμένο χώρο με μία επίσημη δήλωση εκ μέρους της υπουργού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Η Kate Middleton θα λείπει από το κόκκινο χαλί των BAFTA 2024 -Εμείς θυμόμαστε τα καλύτερα looks της

Erdem-F24-021.jpg

Catwalk looks:

H ασπρόμαυρη γκαρνταρόμπα του David Koma επέστρεψε.

Είναι σίγουρα ένας σχεδιαστής που έχει συνδυαστεί με τον πιο όμορφο τρόπο με το sexy dressing. Το να ντύνεσαι πλέον sexy και θηλυκά έχει μετουσιωθεί με έναν τρόπο στο νέο φεμινισμό, μόνο που αυτή τη φορά καμία μας δεν θα ανεχτεί κακόβουλα σχόλια για τη mini φούστα της, ως μέσο εντυπωσιασμού του άλλου φύλου. Ο David Koma παρουσίασε εχθές τη FW24 collection του στο Λονδίνο, παίρνοντας αυτή τη φορά έμπνευση από δύο γυναίκες που έχουν ταυτιστεί με την πιο μαγική τέχνη του ανθρώπινου σώματος. Το χορό. Η Pina Bausch και η Marion Cito, ένα δίδυμο που ταυτίστηκε με το χορό αλλά και τα ευρηματικά κοστούμια του, αφού η ίδια η Cito αν και ξεκίνησε ως χορεύτρια αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως η costume designer της Bausch και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών.

David-Koma-atm-F24-004.jpg

Η κίνηση, λοιπόν, έπαιξε έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συλλογή του Koma, ο οποίος για άλλη μια φορά έμεινε πιστός στην αγαπημένη του ασπρόμαυρη παλέτα, με κάποιες λάμψεις κόκκινου, aqua και καμηλό. Υλικά όπως τα φτερά, οι διαφάνειες και τα fluffy υφάσματα ήταν αυτά που συμπλήρωσαν τα minimal outfits που είδαμε στο catwalk και έκαναν τα ρούχα να λικνίζονται με τη φυσική κίνηση των μοντέλων.

David-Koma-F24-004.jpg

Wide leg παντελόνια συνδυασμένα με cropped tops, mini φορέματα με ελαστικά υφάσματα και ντραπέ, no pants σύνολα με maxi παλτό, ultra mini φούστες με λούκια και δερμάτινα jackets σε 80s mood, δίχτυ και ελαστικά καλσόν να συμπληρώνουν όλα τα looks που είδαμε στο catwalk ήταν τα κυριότερα highlights για τον David Koma, έναν designer που έχει δημιουργήσει ένα δικό του community χωρίς να καταφύγει ποτέ σε κάποιο marketing buzz trick.

Catwalk looks: