Ο οίκος Dior στη Νέα Υόρκη: Ένα show αφιερωμένο στη Marlene Dietrich με το πιο λαμπερό front row

Ναταλία Κατσακιώρη
Ο οίκος Dior στη Νέα Υόρκη: Ένα show αφιερωμένο στη Marlene Dietrich με το πιο λαμπερό front row

Όταν ο Christian Dior αγάπησε τη Νέα Υόρκη.

Christian Dior. Ένα όνομα, ένας άνθρωπος και ένας οίκος, που έγιναν συνώνυμα του french chic και γαλλικής αισθητικής. Αυτό που ίσως όμως δεν ξέρουν πολλοί είναι η αγάπη του monsieur Dior για τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος στο ταξίδι του εκεί. Σήμερα η Maria Grazia Chiuri έρχεται να εξερευνήσει αυτή την πλευρά του αρχείου του οίκου, έχοντας ως βασικό πυλώνα τον Πύργο του Eifel και το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα δώρο του γαλλικού έθνους που έγινε σύμβολο της Νέας Υόρκης. Μήπως τελικά η σχέση των δύο μητροπόλεων είναι λίγο παραπάνω οικεία από όσο νομίζαμε;

Οδηγός αγοράς: Tα 10 hero pieces της άνοιξης που επιλέγει κάθε editor

Stigmiotypo-o8onhs-2024-04-16-122129.png

Φυσικά, και είναι. Και αυτή ακριβώς τη βαθύτερη σχέση θέλησε να εξερευνήσει η creative director του κορυφαίου γαλλικού maison με την Fall 2024 collection του οίκου, που παρουσιάστηκε εχθές στη Νέα Υόρκη και πιο συγκεκριμένα στο Brooklyn Museum. Η γέφυρα μεταξύ των δύο αυτών πολιτισμών έγινε η Marlene Dietrich, μια χαρισματική, ανατρεπτική ηθοποιός, που λάτρεψε τις δημιουργίες του οίκου στον Dior, στη ζωή και στην οθόνη. Η Maria Grazia Chiuri άντλησε έμπνευση από αυτήν για να φτιάξει μια συλλογή που συνδυάζει την κλασική σιλουέτα του Dior με τη φαντασμαγορική παρουσία και την αγορίστικη γοητεία της ντίβας της μεγάλης οθόνης.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-04-16-122156.png

Τα tweed που χρησιμοποιήθηκαν στη συλλογή προέρχονταν απευθείας από μια επιλογή αγγλικών ανδρικών υφασμάτων. Στο Petit dictionnaire de la mode, ο ίδιος ο Monsieur Dior έγραψε: «Τα τελευταία χρόνια, τα tweed έχουν επεκτείνει τη χρήση τους ακόμα και για elegant κοστούμια. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά κομψά. Το να τα φοράς στην εξοχή είναι must. Tweed μπορούσες παλιότερα να πάρεις μόνο σε αρκετά μεγάλο βάρος, αλλά τώρα μπορείς να τα αποκτήσεις σε όλα τα βάρη, τις ποιότητες και τα χρώματα». Τα αντρικά κοστούμια της Marlene Dietrich προκάλεσαν σκάνδαλο στην εποχή της, διεκδικώντας, ας μην ξεχνάμε, το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει το ντύσιμό της, αν της αρέσει, μια γραβάτα ή ένα αμάνικο γιλέκο, για παράδειγμα.

https://www.instagram.com/reel/C5wabHrLNNP/

Το full show του οίκου Dior στη Νέα Υόρκη:

Έτσι είδαμε στο catwalk μια μικρή «αναπαράσταση» των actual 40s looks της μεγάλης ηθοποιού με ανδρικά πουκάμισα, ψηλόμεσα παντελόνια, night out φορέματα με κρόσσια και glam υλικά, αλλά και αυστηρά σακάκια και δερμάτινα jackets με retro λεπτομέρειες. Τα boyish καπέλα ήταν το απόλυτο highlight της συλλογής σε άψογο styling.

Catwalk looks:

Οδηγός αγοράς: Tα 10 hero pieces της άνοιξης που επιλέγει κάθε editor

To front row του show.

Εννοείται ότι ένα τέτοιου είδους show θα έχει και ένα αντίστοιχο front row που μιας και βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη είναι φυσικά χολιγουντιανό. Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν η λαμπερή Charlize Theron με total Dior look από την FW24 collection του οίκου και η Anya Taylor Joy που πόζαρε μπροστά στους δημοσιογράφους με το γνωστό της attitude.

dior_1713252447_3347326597381312778_550072490.jpg
dior_1713236114_3347189585861673375_550072490.jpg

Oι celebrities που βρέθηκαν στο show του οίκου Dior: