Δες τη δημιουργία του οίκου Hermès σε 10 λεπτά από το You Tube channel που διδάσκει ιστορία μόδας

Ναταλία Κατσακιώρη

Μαθήματα μόδας για αρχάριους: Πώς ένα ορφανό αγόρι δημιούργησε την αυτοκρατορία του οίκου Hermès;

Όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μόδα, είχα παρατηρήσει το πόσο με είχε βοηθήσει εξαρχής η γνώση που είχα γύρω από την ιστορία των κορυφαίων οίκων του κόσμου. Από την Gianni Versace και την Gabrielle Chanel, μέχρι τον Christian Dior και τον Valentino, όλοι ξέρουμε λίγο πολύ τα βασικά πρόσωπα της βιομηχανίας της μόδας. Ειδικά αν ανήκεις στις fashion lovers, τότε είναι αναπόφευκτο να μην έχεις ακούσει κάποια ονόματα και την ιστορία τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι οίκοι με τεράστια παράδοση και άγνωστη ιστορία που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μας γυρίζει χρόνια ή και αιώνες πίσω. Ανάμεσα τους και ο οίκος Hermès, ένας από τους πλέον παλιούς οίκους του κόσμου, μία οικογενειακή επιχείρηση που χάρη στις εμβληματικές μορφές που πέρασαν από την ηγεσία της ανά τα χρόνια. Η εξέλιξη μάλιστα και οι εναλλαγές που οδήγησαν την εταιρία στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα είναι πράγματι εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν το 1837, από τον Thierry Hermès, που αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή βιοτεχνία με δερμάτινα είδη ιππασίας.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν στην πραγματικότητα ότι η Hermès δεν είχε αρχικά καμία σχέση με τη παραγωγή ενδυμάτων, αλλά ήταν ένα καθαρά χρηστικό brand με αξεσουάρ ιππασίας, το οποίο ποντάροντας στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών του και την αριστοτεχνική δεξιοτεχνία των εργαστηρίων τους κατάφερε να γίνει με το πέρασμα των χρόνων ένα label συνώνυμο των πιο luxury τσαντών του κόσμου.

Hermes-atm-S22-003.jpg

Η πρώτη ήταν η Kelly bag που κράτησε η θρυλική Grace Kelly, όταν θέλησε να κρύψει την εγκυμοσύνη της από τους φωτογράφους και στη συνέχεια η θρυλική Birkin bag, η οποία σχεδιάστηκε αποκλειστικά για εκείνη, όταν ο Jean Luis Dumas έκανε κάποια πρόχειρα σκίτσα μέσα σε ένα αεροπλάνο, όταν η basket bag της Jane Birkin άνοιξε, ρίχνοντας τα πράγματα της.

Στο Business Stories channel στο You tube θα βρεις τα πιο μικρά και περιεκτικά βίντεο με την ιστορία όλων των αγαπημένων μας οίκων μόδας, που αξίζει να γνωρίσεις.

Hermès FW22 backstage:

DPG Network