Ξέρεις πώς πρέπει να απαντάς όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο για τα ρούχα σου;

Διονυσία Καλαποθαράκου
Ξέρεις πώς πρέπει να απαντάς όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο για τα ρούχα σου;

Ο διάλογος «ωραίο φόρεμα-Zara είναι καλέ» ίσως δεν πρέπει να γίνεται και σου εξηγούμε το γιατί.

Copenhagen str F17 059
giphy

Σε όλες μας έχει συμβεί να μπούμε μέσα στο γραφείο, στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, σε ένα μπαρ, ένα μαγαζί, ένα εστιατόριο και να μας κάνουν ένα κομπλιμέντο για το ρούχο που φοράμε. Ενστικτωδώς, ακόμα και σε κοπέλες που δεν γνωρίζουμε, έχουμε την τάση να τις ευχαριστούμε και να λέμε αυτομάτως σε ποιο brand ανήκει το ρούχο που συγκέντρωσε όλη αυτήν την προσοχή και όλα αυτά τα θετικά σχόλια. Είσαι σίγουρη όμως ότι αυτό είναι το σωστό; Γιατί εμείς έχουμε αντίθετη άποψη και θα στην τεκμηριώσουμε ευθύς αμέσως. Το να ακούς καλά λόγια για μία ενδυματολογική σου επιλογή μόνο χαρά μπορεί να σε γεμίσει… και ένα αίσθημα «δικαίωσης» ότι το πρωί τράβηξες τελικά το «σωστό» ρούχο από την κρεμάστα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ακόμα και σε αυτήν την μικρή στιγμή χαράς δεν υπάρχει «πολιτικά ορθός» τρόπος για να ανταποκριθείς στο κομπλιμέντο.

Το «σωστό», λοιπόν, είναι να χαμογελάσεις ευγενικά και να ευχαριστήσεις θερμά. Δεν είσαι υποχρεωμένη να ανταποδώσεις κάνοντας και εσύ ένα αντίστοιχο σχόλιο. Κάτι τέτοιο ίσως φανεί επιτηδευμένο στα μάτια του συνομιλητή σου και σίγουρα δεν έχεις κανένα λόγο να το κάνεις εκτός αν το νιώσεις. Επίσης δεν πρέπει να αναφέρεις το brand του ρούχου αν δεν ερωτηθείς. Συνήθως το fashion label αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη τιμή και δεν είναι ευγενικό να μιλάμε για χρήματα σε δημόσιο ακροατήριο. Αν η κοπέλα που σου έκανε το θετικό σχόλιο ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες και σε ρωτήσεις συγκεκριμένα από πού πήρες το ρούχο σου και πόσο κοστίζει μπορείς να της απαντήσεις χαμηλόφωνα και πάλι αυτό θα το κάνεις αν νιώσεις άνετα στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν σε φέρνει σε δύσκολη θέση να αναφέρεις το κόστος του outfit σου.

Την επόμενη φορά που θα βιαστείς, λοιπόν, να αναλύσεις σε μία σχετικά άγνωστη κοπέλα τι είναι αυτό που φοράς… ξανασκέψου το! Και ίσως συνεχίσεις να είσαι πολύ ευγενική αλλά λίγο λιγότερο περιγραφική.
Δες επίσης: Οδηγός Αγοράς: 15+1 ρούχα και αξεσουάρ που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσεις στις εκπτώσεις