Covid-19: Πώς θα σταματήσεις την επιβίωση του ιού πάνω στην τσάντα σου;
QUEEN.GR
Ανανεώθηκε:
Ένα fashion item που συγκεντρώνει αρκετά μικρόβια και που – από εδώ και στο εξής- πρέπει να το χειριζόμαστε λίγο διαφορετικά.
Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι παρών στις ζωές μας έχοντας αλλάξει την καθημερινότητά μας σε όλο της το φάσμα. Οι απλές δραστηριότητές μας, η κίνηση στην πόλη με τα Μέσα Μεταφοράς, ακόμα και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα ρούχα μας κατά την επιστροφή στο σπίτι έχει μπει σε μια νέα κανονικότητα.
Ακούμε εδώ και καιρό τους ειδικούς, για παράδειγμα, να λένε ότι με το που επιστρέφουμε στο σπίτι πρέπει να βγάλουμε τα ρούχα μας και να μην τα ακουμπήσουμε για να περιορίσουμε κάθε πιθανότητα εξάπλωσης του Covid-19. Τι συμβαίνει, όμως, με τις τσάντες μας;
Η τσάντα είναι το αξεσουάρ που κουβαλά καθημερινά κάθε γυναίκα, εκεί βρίσκονται όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, αλλά είναι και ένα item που χαρίζει στυλ και έξτρα φινέτσα στο outfit μας. Και που μαζί με όλα αυτά συγκεντρώνει πάνω του εκατομμύρια μικρόβια.
Σε γενικές γραμμές, τα χέρια μας καθημερινά θα αγγίξουν την τσάντα περισσότερες από πέντε φορές για να βγάλουν και να βάλουν ο,τιδήποτε στο εσωτερικό της. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, πόσα μικρόβια και βακτήρια μπορεί να πάμε και να φέρουμε ανά πάσα στιγμή. Τι πρέπει να κάνουμε τελικά; Θα μάθεις όλα τα μυστικά στην παρακάτω gallery, ώστε να παραμένεις στυλάτη με τις αγαπημένες σου τσάντες, αλλά ταυτόχρονα να μη διατρέχεις κίνδυνο να μεταφέρεις ή να «πάρεις» τον κορονοϊό.
Οι τσάντες τείνουν να είναι φορείς μικροβίων και ιών μιας και ακουμπούν σε πολλές επιφάνειες και κατ’ επέκταση έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν καθετί από το ένα σημείο στο άλλο.
Ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, που έχει προκαλέσει την πανδημία, επιβιώνουν διαφορετικά στις επιφάνειες. Σε σκληρότερες επιφάνειες, όπως οι πάγκοι, ο Covid-19 μπορεί να ζήσει για αρκετές ημέρες σε αντίθεση με τις πορώδεις επιφάνειες, όπως το ύφασμα ή το χαρτόνι, που μπορεί να επιβιώσει από ώρες έως μερικές ημέρες. Ανάλογα με τις διαφορετικές επιφάνειες και το υλικό των τσαντών, ο ιός μπορεί να διαρκέσει και να γίνει ένας πιθανός φορέας που τον μετακινεί από τόπο σε τόπο.
Υπάρχουν αντικείμενα μέσα στην τσάντα που μπορεί να μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια; Ιδού το ερώτημα. Πρέπει πρώτα να σκεφτείς τι βάζεις και βγάζεις πιο συχνά από την τσάντα σου. Τα αντικείμενα που αγγίζεις πιο συχνά είναι σίγουρα εκείνα που πρέπει να απολυμαίνονται διαρκώς. Αντικείμενα όπως κινητό τηλέφωνο, κλειδιά, πορτοφόλι και κάρτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Δε χρειάζεται να καθαρίζεις την τσάντα σου κάθε φορά που γυρίζεις στο σπίτι αν ξέρεις ότι δεν την έχεις ακουμπήσει σε δημόσιο χώρο ή σε επιφάνειες που δε γνωρίζεις αν έχουν απολυμανθεί (π.χ. τραπέζι καφετέριας, πάγκος, δημόσιες τουαλέτες κλπ.). Αν η τσάντα εκτέθηκε σε ανθρώπους που ήταν άρρωστοι ή κινούνταν σε χώρους με πολύ κόσμο, θα ήταν καλό να καθαρίσεις την τσάντα σου για να εξαλείψεις κάθε πιθανότητα να μεταφέρεις μικρόβια στο σπίτι.
Δεν έχει κανένα νόημα να βάλεις σε «καραντίνα» την τσάντα σου σε κάποιο σημείο του σπιτιού, π.χ. στο μπαλκόνι. Αυτή η τακτική δεν προσφέρει ούτε απολύμανση, ούτε καθαρισμό.
Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις την τσάντα σου είναι πρώτον να φορέσεις γάντια για να προστατευθείς και δεύτερον να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικά μαντηλάκια ή σαπούνι με νερό ανάλογα πάντα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η τσάντα σου.