Πώς να ψωνίσεις vintage ρούχα σαν επαγγελματίας

Sabine Camhi
Πώς να ψωνίσεις vintage ρούχα σαν επαγγελματίας

Το να αγοράζεις vintage ρούχα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν όμως διάφορα tips & tricks που θα βοηθήσουν να το κάνεις να φαίνεται «παιχνιδάκι».

Τα τελευταία χρόνια η vintage μόδα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ντουλάπες γυναικών όλων των ηλικιών, αφού είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή από το να αγοράζεις συνεχώς καινούργια ρούχα. Αλλά όχι μόνο είναι καλύτερο για το περιβάλλον, οι «επαγγελματίες» πάνω στο vintage shopping θα σου πουν, επίσης, πως είναι ένας τέλειος τρόπος να βρεις ρούχα καλής ποιότητας σε πιο προσιτές τιμές. Τα ρετρό κομμάτια θα σε βοηθήσουν να βρεις το δικό σου προσωπικό στυλ, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα είναι μοναδικό. Για τον πολύ απλό λόγο πως ότι καταλήξεις να αγοράζεις θα είναι «ένα και μόνο ένα» και δε θα το έχει κανείς άλλος.

Παρ’ όλα αυτά, η vintage μόδα δεν είναι για όλους. Πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και ενέργεια για να βρεις, από τις ατελείωτες επιλογές που υπάρχουν στα καταστήματα και στα αντίστοιχα e-stores τους, εκείνα τα συγκεκριμένα κομμάτια που θα αναβαθμίσουν τη γκαρνταρόμπα σου. Το αμερικανικό site μόδας, PopSugar, πήρε συνέντευξη από τις ιδρύτριες δύο διαφορετικών vintage καταστημάτων, την Mya Price του More Than Your Average και την Samantha Elias του The Vintage Twin.

To «More Than Your Average» είναι μια vintage boutique για plus size γυναίκες, στην οποία κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ το «The Vintage Twin» ειδικεύεται σε κομμάτια από τη δεκαετία του '90, όπως κολεγιακές μπλούζες και τρυπημένα τζιν.

Από την συνέντευξη συγκεντρώσαμε 5 tips για να έχεις κατά νου όταν ψωνίζεις vintage ρούχα.

https://www.instagram.com/p/CHNoXRqF6LG
  1. Ψώνισε από φυσικά καταστήματα (όταν αυτά ανοίξουν και πάλι) και όχι online

Αν αυτό είναι δυνατόν, προσπάθησε να αγοράσεις vintage κομμάτια για την γκαρνταρόμπα σου από φυσικά καταστήματα. Περπάτα μέσα στο κατάστημα, από τον ένα διάδρομο στον άλλον και αυτό θα σου δώσει έμπνευση. Έτσι θα βρεις τα κομμάτια που ξεχωρίζουν από το πλήθος. Τα top μέρη φυσικά για να αγοράζεις vintage είναι από μικρές μπουτίκ στο κέντρο της πόλης.

  1. Όσο πιο παλιό τόσο το καλύτερο

Πρέπει να επενδύσεις στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Έχουν εξαιρετικά σχέδια, υφάσματα υψηλής ποιότητας και συχνά είναι κατασκευασμένα κατά παραγγελία ή σε πολύ μικρές ποσότητες. Κάθε κομμάτι από οποιαδήποτε δεκαετία όμως είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της συγκεκριμένης περιόδου και θα αισθανθείς ξεχωριστή όταν το φορέσεις. Μείνε όμως μακριά από κομμάτια που παραφαίνονται παλιά και τα χαμηλής ποιότητας υλικά.

  1. Διάλεξε τα φυσικά υλικά

Αν ψωνίζεις με γνώμονα την οικολογική συνείδηση, πιθανόν ξέρεις πως το vintage μετάξι είναι ένα από τα πιο βιώσιμα υφάσματα. Είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό και έχεις πολλές επιλογές για να το συνδυάσεις και να το φορέσεις σε κάθε σεζόν. Επίσης, η Samantha Elias προτείνει να αγοράσεις τα jeans από 100% βαμβάκι, γιατί «είναι τα μόνα που αξίζει να αγοράσεις». Συνεχίζει λέγοντας πως οι vintage γούνες είναι σχεδόν απίθανο να είναι σε καλή κατάσταση και γι’ αυτό δε θα σου κρατήσουν για πολύ. Τέλος, τα μάλλινα παλτά είναι εξαιρετικά ζεστά και οι λεπτομέρειες στα tweed υφάσματα της δεκαετίας του 1970 είναι υπέροχες, οπότε αν τα πετύχεις καλό είναι να τα αγοράσεις. Απόφυγε γενικά τα συνθετικά υλικά όπως το polyester.

  1. Δώσε βάση στα αξεσουάρ

Τα κοσμήματα μπορούν να αλλάξουν εντελώς το look σου. Επίσης αν δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, ένα κόσμημα ή ένα αξεσουάρ όπως μια τσάντα, θα είναι η βάση σου και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις να «χτίζεις» το look σου.

  1. Η μοδίστρα είναι φίλη σου!

Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να διορθώνεις τα ρούχα που αγοράζεις, ειδικά εάν αυτό δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και άνετα. Για απλές αλλαγές, όπως να ράψεις ένα σκίσιμο ή να στενέψεις ένα παντελόνι, είναι πολύ εύκολο να βρεις μια λύση. Αυτά τα κομμάτια που δεν σου κάνουν καλά, μπορείς να τα πας σε μία μοδίστρα και να τα επιδιορθώσεις ή να τα προσαρμόσεις ανάλογα.

Δες επίσης: Τα καλύτερα Instagram posts μόδας της εβδομάδας: Dua Lipa, Serena Williams και άλλες