Πόσο πλαστικό έχουν τελικά τα ρούχα μας; Αυτά που πρέπει να προσέχεις στις ετικέτες

Ναταλία Κατσακιώρη
Πόσο πλαστικό έχουν τελικά τα ρούχα μας; Αυτά που πρέπει να προσέχεις στις ετικέτες
Valentina Valdinoci/launchmetrics.com/spotlight

Το περιβάλλον χρειάζεται την προσοχή μας.

Δεν θα ήθελα να γίνω απαισιόδοξη, αλλά το μήνυμα του πλανήτη είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους. Αν η πορεία μας συνεχίσει με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Και θα μου πεις τι μπορούμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι πολλά, οπότε ας ξεκινήσουμε από το πιο εύκολο και αγαπημένο γυναικείο στοιχείο, τη μόδα. Εσύ το ήξερες ότι κάθε φορά που πλένεις ένα ρούχο από συνθετικό ύφασμα απελευθερώνεις 700.000 μικροΐνες πλαστικού, οι οποίες καταλήγουν στους ωκεανούς μας; Και αυτό μόνο με ένα πλύσιμο, σκέψου τι γίνεται καθημερινά με τα όλα αυτά τα ρούχα που μπαίνουν στα πλυντήριά μας.

Candy bar bag: Είναι η νέα τάση στις τσάντες που θα κρατήσουμε την άνοιξη -Yay or nay;

read_labels-(4).jpg

Για αυτό και η φετινή Ημέρα της Γης αφιερώθηκε σε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Στην ενημέρωση της καταστροφής των ωκεανών από τα μικροπλαστικά, τα οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον οργανισμό μας, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας. Δυστυχώς η μόδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη και είναι η στιγμή να δούμε κατάματα το πρόβλημα, ακόμα και αν θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γιατί είναι όλα αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Ας ξεκινήσουμε για παράδειγμα από τις ετικέτες των νέων μας ρούχων. Εσύ ξέρεις να τις διαβάζεις σωστά και να επιλέγεις τα σωστά υφάσματα;

read_labels-(3).jpg

Τα σημεία που πρέπει να προσέχεις στα labels των ρούχων σου.

Ας ξεκινήσουμε με το ότι πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Πρέπει δηλαδή κάθε φορά που θα δοκιμάσουμε ένα νέο item στο δοκιμαστήριο να γυρίσουμε την ετικέτα του και να ελέγξουμε τη χώρα παραγωγής του ρούχου αλλά και τη σύστασή του. Τα τρία κορυφαία βλαβερά υφάσματα αυτή τη στιγμή είναι ο πολυεστέρας, το νάιλον, το πολυαμίδιο, η ελαστίνη, η lycra και το spandex. Όλα αυτά τα υφάσματα περιέχουν ίνες κατασκευασμένες από πλαστικό, το οποίο στην πράξη σημαίνει πετρέλαιο. Ο πολυεστέρας δυστυχώς για χρόνια, ακόμα και σήμερα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των υφασμάτων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία μετά τη δεκαετία του 1950, όταν και πρωτοεμφανίστηκε.

read_labels-(7).jpg

Δώστε προτεραιότητα σε υφάσματα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, όπως είναι το βαμβάκι, το μετάξι και το τζιν, ενώ σήμερα υπάρχουν και τεχνητά υφάσματα τα οποία όμως έχουν κατασκευαστεί από φυσικές ίνες, όπως είναι η βισκόζη, το rayon, το modal, το lyocell και το bamboo. Σίγουρα η πρόσμιξη σε ορισμένες περιπτώσεις με μία μικρή ποσότητα ελαστίνης ίσως είναι απαραίτητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμείς δεν πρέπει να ελέγχουμε τα ποσοστά σχολαστικά και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τη σύνθεση ενός ρούχου πριν το βάλουμε στο καλάθι μας.

read_labels-(1).jpg

Candy bar bag: Είναι η νέα τάση στις τσάντες που θα κρατήσουμε την άνοιξη -Yay or nay;

read_labels-(6).jpg

Κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο μικροπλαστικά καταλήγουν στο βυθό των ωκεανών μας μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η βιομηχανία της μόδας έχει αποδειχθεί ολέθρια για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων. Ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε την καταστροφή, ξεκινώντας με μια μικρή ματιά στην ετικέτα σύνθεσης στο δοκιμαστήριο.