Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: H εξωσωματική γονιμοποίηση είναι σήμερα πιο φιλική για κάθε ζευγάρι

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: H εξωσωματική γονιμοποίηση είναι σήμερα πιο φιλική για κάθε ζευγάρι

Η αλήθεια είναι πως σήμερα κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα γονιμότητας.

Είναι βέβαιο πως κι εσύ, όπως και κάθε γυναίκα, νωρίτερα ή αργότερα, επιφανειακά ή βαθύτερα, έχεις σκεφτεί τη γονιμότητά σου και κατά πόσον αυτή θα είναι επαρκής για όταν και όποτε αποφασίσεις πως είσαι έτοιμη να γίνεις μητέρα.

Στην εποχή του καταιγισμού των πληροφοριών που ζούμε όμως, υπάρχουν δύο φαινόμενα: Από τη μία η σύγχυση, που όπως είναι φυσιολογικό προκύπτει ως αποτέλεσμα του όγκου πληροφοριών που δέχεσαι. Από την άλλη, δεν είναι σπάνιο να συνεχίζουν να επικρατούν και σήμερα αντιλήψεις παλαιότερων εποχών, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε κρατούν «αιχμάλωτη».

Η αλήθεια είναι πως σήμερα κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα γονιμότητας, χάρη στην επιστημονική πρόοδο στον τομέα αυτό – αρκεί να ξεπεράσει τα κοινωνικά ταμπού, να απελευθερωθεί από το ψυχολογικό άγχος και να αξιοποιήσει κάθε προσφερόμενη παροχή: Από την επιστημονική στήριξη που προσφέρει ένας καταξιωμένος, αναγνωρισμένος επιστήμονας, μέχρι την οικονομική βοήθεια εκ μέρους του κράτους, που καλύπτει τυχόν απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

1686648285305-228727361-image003.jpg

Ζητήματα υπογονιμότητας: Η σωστή ενημέρωση, το «κλειδί» για την αρχή

Δύσκολα, ενώ διανύεις τη δεκαετία των 20, θα μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς τη γονιμότητά σου και το τι πιθανώς να χρειαστεί να γίνει ώστε όποια στιγμή της ζωής σου θεωρήσεις πως οι συνθήκες είναι ιδανικές, θα γίνεις μητέρα. Το πιθανότερο είναι ότι γύρω στα 30 θα αρχίσει να σε απασχολεί το ζήτημα και τότε ίσως να μπεις σε μία διαδικασία υπερ-πληροφόρησης, που πιθανώς να μην είναι αναγκαία για την περίπτωσή σου. Η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η «κατάψυξη ωαρίων», μπορεί να είναι έννοιες που αφορούν στην περίπτωσή σου – μπορεί, όμως, και όχι. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να απευθυνθείς σε ειδικούς επιστήμονες, που κατέχουν τη γνώση και ενημερώνονται διαρκώς για τις νέες εξελίξεις, προκειμένου να σε κατευθύνουν σωστά, προς αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου, προσωπικές ανάγκες.

Ο δρ Μηνάς Μαστρομηνας, μαιευτήρας – γυναικολόγος με εξειδίκευση στη γονιμότητα, ανέλαβε το 1991 τη Διεύθυνση του τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Μητέρα και το 1994 ίδρυσε τη Μονάδα «Εμβρυογένεσις». Μέχρι σήμερα, στα 30 χρόνια που ασκεί τη μαιευτική έχει φέρει στον κόσμο 30.000 μωρά και έχει χαρίσει το δώρο της γονεϊκότητας, με την επιστημονική του συμβολή, σε χιλιάδες ζευγάρια.

1686648297393-148485171-image005.jpg

Βάσει στατιστικών στοιχείων, άλλωστε, ένα στα έξι ζευγάρια σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει ζητήματα γονιμότητας, ενώ αυτό δεν είναι ένα ζήτημα «αυστηρά γυναικείο», καθώς και η ανδρική γονιμότητα είναι καθοριστικός παράγοντας. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο παιδί στην Ελλάδα που γεννήθηκε μετά από τη μέθοδο μικρογονιμοποίησης ICSI, λόγω ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, ήρθε στον κόσμο με τη βοήθεια του Δρ. Μαστρομηνά.

Έγκαιρη και υπεύθυνη καθοδήγηση

Όπως εκτιμά ο ίδιος ο γιατρός, η έγκαιρη και υπεύθυνη καθοδήγηση κάθε γυναίκας αρχικά και κάθε ζευγαριού στη συνέχεια, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευτυχή κατάληξη κάθε προσπάθειας – για την απόκτηση ενός παιδιού, δηλαδή! Οι γυναίκες από τη μια οφείλουν από νωρίς να ενημερώνονται για τις επιλογές τους, ενώ ο χρόνος που έχει οριστεί ότι αποτελεί το σημείο καμπής για τη γυναικεία γονιμότητα είναι τα 35 έτη. Όταν μία γυναίκα έχει συμπληρώσει τα 35 της χρόνια και προσπαθεί να αποκτήσει παιδιά ανεπιτυχώς επί έξι μήνες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό, εξειδικευμένο επιστήμονα, ώστε να διερευνηθεί η γονιμότητά της. Για νεότερες ηλικίες, το όριο αυτό ανεβαίνει, στον έναν χρόνο ανεπιτυχών προσπαθειών, οπότε το ζευγάρι θα πρέπει να διερευνήσει τη γονιμότητά του.

1686648347226-775808322-image007.jpg

Η διερεύνηση της γονιμότητας δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα προς αντιμετώπιση ή πως αυτομάτως μόνο η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η λύση. Εν τούτοις, αποτελεί μια εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα, για την οποία δεν πρέπει να αισθανόμαστε δέος, καθώς σήμερα, η επιστήμη έχει φροντίσει ώστε να αποτελεί μία πολύ φιλική μέθοδο για κάθε ζευγάρι που τη χρειάζεται.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ως το μέσο γονεϊκότητας για τα ζευγάρια

Κάθε ζευγάρι που απευθύνεται σε ειδικό για εξωσωματική γονιμοποίηση, χρειάζεται καταρχάς, ενσυναίσθηση. Ο δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς και η ομάδα του βρίσκονται δίπλα σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται στη φάση αυτή, ακούγοντας με γαλήνη και κατανοώντας πλήρως τις ανησυχίες της, λύνοντας κάθε μικρή ή μεγαλύτερη απορία, συναισθανόμενοι την αγωνία της. Κατόπιν, η διαδικασία ξεκινά υπό το καλύτερο υπόβαθρο, από μία «κοινή ομάδα» που έχει τον ίδιο στόχο: Να έρθει στον κόσμο μας μια καινούρια ζωή, ένα μωράκι που θα κάνει χαρούμενους τους γονείς του – και το ίδιο και τον γιατρό!

Τα βασικά στάδια της διαδικασίας είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, η πρόκληση πολλαπλής ωορρηξίας, η ωοληψία και η προετοιμασία σπέρματος και τέλος η εμβρυομεταφορά. Οι δεκάδες ερωτήσεις που απασχολούν κάθε ζευγάρι, μπορούν να απαντηθούν από τον δρ Μαστρομηνά και την ομάδα του: Από το πώς εξελίσσεται το κάθε στάδιο, ιατρικά και πρακτικά, μέχρι το αν δικαιούστε επίδομα από το ασφαλιστικό σας ταμείο ή εάν χρηματοδοτείται η φαρμακευτική αγωγή, οι απαντήσεις δίνονται από ανθρώπους που εδώ και 30 χρόνια έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο.

1686648362826-503752962-image009.jpg

Η μητρότητα είναι δικαίωμα για κάθε γυναίκα που το επιθυμεί και η επιστήμη σήμερα έχει τα μέσα να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, να γεμίσεις χαρά, αισιοδοξία, ευτυχία!