Πανελλαδικές εξετάσεις: Πώς να διώξεις το άγχος από το παιδί σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πανελλαδικές εξετάσεις: Πώς να διώξεις το άγχος από το παιδί σου

Ενθάρρυνέ το παιδί σου ώστε να γράψει χωρίς άγχος στις Πανελλήνιες!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση! Όσα χρόνια κι αν περάσουν αποτελεί σημείο αναφοράς για γονείς και μαθητές. Θα 'πρεπε; Αυτό είναι μεγάλη ιστορία!

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Πανελλήνιες», η καρδιά χτυπά δυνατά! Δεν είναι μόνο το άγχος (που από μόνο του είναι μεγάλο), είναι πολλά συναισθήματα μαζί που έρχονται και μετατρέπονται σαν ατομική βόμβα μέσα μας και αλλοίμονο αν εκραγεί πριν τις εξετάσεις. Το χάσαμε το πλοίο...

Πανελλήνιες: είναι φόβος, είναι αγωνία, είναι προσμονή, είναι λαχτάρα, είναι σιγουριά αλλά και αμφιβολία, είναι ελπίδα, όνειρα αλλά και στρες.... Είναι η στιγμή της απόδειξης των κόπων των παιδιών λίγο πριν την ενηλικίωση, μια απόδειξη που στην ουσία δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει.

Η πρώτη αδυσώπητη μάχη για το υπόλοιπό της ζωής τους φαντάζει βουνό και έχει όνομα: Πανελλήνιες!

Το άγχος είναι βέβαιο, το θέμα είναι πώς μπορούμε να ελαφρύνουμε την ψυχή του παιδιού μας και να το βοηθήσουμε να αξιοποιήσει παραγωγικά την αγωνία του. Το μυστικό είναι να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια και τα θέλω του. Κι αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε δικούς μας κανόνες για το πώς πρέπει να χαράξουμε το μέλλον των παιδιών μας (που και αυτό λάθος θα ήταν, δε χαράζεις κανόνες για τη ζωή των άλλων), ας σταθούμε δίπλα τους με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.


Πώς μπορούμε, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να βοηθήσουμε το παιδί μας, αποτελεσματικά και γρήγορα; Ρίξε μια ματιά σε όσα έχω κατασταλάξει και θα ήθελα να πω σε κάθε γονιό εκεί έξω που θέλει να σταθεί και να βοηθήσει το παιδί του ώστε να διαχειριστεί το άγχος και την αγωνία του.

Γράφεις Πανελλήνιες και έχεις αγχωθεί; Με αυτά τα 7 tips θα νιώσεις και πάλι ήρεμη


1. Οι Πανελλήνιες δεν σε στέλνουν στον Παράδεισο!


«Οι εξετάσεις δεν είναι ο μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του παιδιού σου. Είναι απλά μια πρόβα τζενεράλε, από τις πολλές που θα προκύψουν στη ζωή του!», λέει στο Queen η Νικόλ Καμβά, Mentor Psychologist. Δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν τρέχει τίποτα αν αποτύχει. Δέξου το σαν ένα ακόμα σκαλί να ανακαλύψει το αύριο.

2.«Κάθε εμπόδιο για καλό» καθώς, αν αγαπά κάτι θα βρεθούν κι άλλοι δρόμοι για να ευοδωθεί η πορεία του.

Το γεγονός οτι μπορεί να ξαναπροσπαθήσει ή να οδηγηθεί σε άλλα άγνωστα αλλά όμορφα επαγγελματικά μονοπάτια, ίσως τελικά να είναι ment to be.

3. Τα παιδιά μας είναι σφουγγάρια!

Ας ζήσετε χωρίς εντάσεις, υστερίες, τσακωμούς και φωνές. Η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ παιδιών και γονέων, συνεπώς κατεβάστε τους τόνους. Xωρίς εντάσεις, με υποχωρήσεις, καλή διάθεση και ποιοτικό φαγητό (υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) αλλά και σωστό ύπνο, η περίοδος αυτή θα κάνει το παιδί σου να νιώσει πως είσαι εκεί για το καλύτερό του. Αν εσείς είστε ήρεμοι, αυτό θα νιώθουν και τα παιδιά δίπλα σας!

4.Μείνετε σταθεροί στις απόψεις σας αλλά κάντε υποχωρήσεις όταν και αν χρειάζεται.

Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας πιέζεται πολύ να διαχειριστεί τις καταστάσεις, ρίξτε λίγο νερό στο κρασί σας. Δεν θα πάρει κανείς παράσημο, ούτε θα ανακηρυχθείτε εσείς «καλύτεροι γονείς του κόσμου». Όπως σε κάθε στιγμή της ζωής μας, πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευέλικτοι, κοινωνικοί και έτοιμοι για όλα. Για να διαχειριστούμε συναισθήματα και καταστάσεις, και από τις δύο πλευρές...

5.Το παιδί δίνει εξετάσεις, όχι εμείς.

Δεν κάνουμε τίποτα, σαν να το έκανε το παιδί μας. Βοηθάμε μόνον, εάν βοηθάνε και αυτά τον εαυτό τους!

Κι αν χάσουν μια χρονιά, δεν χάθηκε ο Παράδεισος!



Τα χρηστικα: Τι πρέπει να γνωρίζεις...

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την Covid 19, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

1.Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

2. Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.


3. Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

4.Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό.

5.Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

6.Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

7.Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

8.Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).